Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wanna przy ścianie ze skosem, pod skosami, na poddaszu - inspiracje, realizacje

lidex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy masz jeszcze jakies zdjeica?

mam ale nie dam poniewaz jest w rozsypce jak beda meble ktore sie robia to zajrzyj do dziennika budowy napewno pokaze i wtedy bedzie dopiero fajna lazienka projekt mojej zony i naszej architektki. A dolna wyglada tak

http://images20.fotosik.pl/318/f8a7abfae8999d1dmed.jpg

CMyK

Lidex - mam pod reka dodatek "dom z poddaszem" muratora i jest tam napisane, ze np. przy sciance kolankowej o wys 95cm i nach. dachu =45st wanne o szerokosci 70cm trzeba odsunac od scianki o 35cm, gdyby kat nach. dachu wynosil 30st - wanne nalezaloby odsunac az o 105cm.

Natomiast gdy scianka kolankowa ma 110cm mozna juz mocowac przy niej stojacy sedes lub bidet i ustawic bezposrednio przy sciance wanne, ale warunkiem jest nachylenie dachu - 45st i szer wanny - 100cm. Wezsza wanne trzeba odsunac. Umywalke mozna montowac pod skosem dla scianki min 145cm.

• 4 months później...
Witam .Planuje ustawic wannę przy skośnej ścianie na poddaszu o wysokości ściany kolankowej 120 cm. Mam 185 cm wzrostu i nie chcę przy wchodzeniu i wychodzeniu z wanny obijać sie głową o skos ściany. Wanna będzie jeszcze na nogach ok 15 cm . Jak to jest w praktyce przy takim ustawieniu,Planuje odsunąć wanne od ściany o ok. 30 cm (zrobic taką połkę ) ale czy to wystarczy?.Pozdrawiam Wiech

• 3 weeks później...

Pytanie do korzystających z wanny pod skosem/skosami:

Rozważam umieszczenie wanny (180/80cm) pod przylegającymi skosami. Scianka kolankowa 110 cm, kąt nachylenia dachu 40st, zatem 200 cm jest w odległości ok. 110 cm od ścianki. Jak daleko odsunąć taka wannę od ścianek kolankowych, żeby dość wysoka osoba (185 cm) mogła swobodnie z takiej wanny korzystać (wejść i wyjść)? jak to wygląda w praktyce?

projektu nie musze zmieniac, bo wanna pod skosami to tylko opcja - na szczęscie :)

A czy przy odsunięciu na 60 cm wygodnie taka wysoka osoba (185cm) może z wanny korzystać? czy to jest sprawdzone??

z wyliczen mi wychodzi tak: 60 cm od ścianki daje skos na wysokości 160 cm, dodając 40 cm na środek wanny (bo zazwyczaj się staje na środku) to daje 100 cm od ścianki i niecałe 200 cm wysokości, odejmując nóżki wanny - ponad 10 cm, to zostaje 190 cm - wystarczy dla osoby z 185 cm wzrostu?

Mam podobny uklad .Zrobie w nastepujacy sposób. wanna bedzie bez nóg oraz wpuszcze ja w podloge(warstwa ok 4 cm betonu i 2 cm styropianu).Nogi ok 16 cm oraz 6 cm podloga razem ok 22 cm niżej.Pod lazienka jest pom. gosp. i nie bede mial problemu z odpływem z wanny(syfon). Mialem miec wanne z obudową ,ale ze wzgledu na wpuszczenie w podloge obuduje ja kaflami z rewizja .Wiech

Tylko po co stać w wannie? Od prysznicowania się jest kabina. Wanna jest po to, aby w niej wygodnie poleżeć. Dla wysokiej osoby ważniejsza jest jej długość. U mnie wanna jest pod ścianą. Wysokość ścianki kolankowej podobna. Ja mam 180cm i bez większych problemów wchodzę do i wychodzę z wanny. Ze dwa razy dotknąłem przy tym głową skośnego sufitu, ale człowiek szybko się adoptuje i przyzwyczaja.