Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu

11jaceksz

Recommended Posts

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Kupiłem działkę 2200m2 wraz z domem, o pow. całkowitej 108,07 m2, na podpiwniczeniu, który był postawiony w 1980 r. bez zezwolenia, ale wszystko zostało zalegalizowane. Chcę tam zamieszkać i go rozbudować, ale nie ma tam szamba ani doprowadzonej wody i ogrzewania. Proszę o rady, od czego zacząć żebym nie popełnił błędów, które będą się mścić w przyszłości. Dom jest wybudowany z cegły silikatowej i pustaka szlakowego. Z góry dziękuję

zobacz

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16256

i zastanów sie co chcesz osiągnąć

jak bedziesz już wiedział co chcesz, albo inaczej czego nie chcesz to proponuje poszukać architekta.

A tak w między czasie możesz zorientować sie czy w Twojej gmienie jest Plan miejscowy czy należy złożyć wniosek o ustalenie warunków zabudowy.

Pozdrawiam

Marek

To fakt ten dom jest zimny, ale najpierw chciałbym doprowadzić wodę ze studni do budynku i wykopać szambo oraz rozprowadzić jakieś ogrzewanie. Rozbudowa w późniejszym terminie. Budynek ma wymiary 10,9m na 5,07m i jest postawiony tyłem do sąsiada działki w odległości 1-1,5m i niema tam okien. Nie mam pojęcia czy te pracę wymagają pozwolenia, szambo podobno trzeba tylko zgłosić, a wodę i instalację, co???

• 11 months później...

Witam po tak długiej przerwie, ale właśnie odebrałem warunki zabudowy, teraz będę musiał poszukać jakiegoś architekta. W warunkach napisali, iż mogę rozbudować o 5m(+-)20% elewację frontową i wysokość 10m. Dołączę kilka zdjęć by przybliżyć budynek i czekam na sugestie Formowiczów. Pozdrawiam

http://www.f4a.eu/uplGRA/12087943802243.JPG

http://www.f4a.eu/uplGRA/12087944413482.JPG

Dobrze, że widzimy to zdjęcie. Z domami w granicy trzeba postępować nieco inaczej.

Rozbudowa o 5m. znaczy : że na tym co jest stawia Pan jedną całą pełna kondygnację o wys. wraz ze stropem brutto2,80 i na niej zostaje Panu jeszcze 2,20m. do szczytu ścianki ogniowej w granicy. Zakładając dach płaski (10%) zmieści Pan jeszcze poddasze.

Pozdrawiam

intensywność wykorzystania terenu -powierzchnia zabudowy nie powinna być większa niż 30% powierzchni działki, powierzchnia biologiczna czynna minimum 50% powierzchni działki. pozostałe 20% może być przeznaczone na chodniki dojazdy, tarasy

-wysokość i forma architektoniczna w nawiązaniu z istniejącą zabudową (II kondygnacyjna, rzędna kalenicy dachu do 10,0mnad poziomem terenu)

-Szerokość elewacji frontowej budynku mieszkalnego może wynosić 10,0m z tolerancją do 20 %

-geometria dachu dowolna

Przepraszam że we wcześniejszy poście tego nie opisałem w ten sposób. Dziękuję za zainteresowanie