Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przykry zapach w łazience

Grzegorz 40

Recommended Posts

Mam dom z użytkowym poddaszem . Na parterze jest WC z umywalką . Te dwa "urządzenia " tworzą cały pion kanalizacyjny, który nie jest pociągnięty w górę na poddasze , nie jest też pociągnięty od wc na parterze do połaci dachowej pion wentylacyjny. Pozostałe dwa piony kanalizacyjne są juz "duże",sięgaja na poddasze i są zakończone na dachu kominkiem wentylacyjnym

Po wyjściu z budynku główna rura kanalizacyjna też jest wentylowanan pionem wentylacyjnym , a dodatkowo na zakończeniu poletka rozsączkowego też jest ustawiony grzybek wentylacyjny.

Aktualnie wc na parterze jest rzadko urzywane, ale dziwnie w nim" jedzie". Pomimo tyego, że jest kratka wentylacyjna, z włożonym wentylatorkiem elektrycznym .Jest to taki dziwny zapach, trochę mdły, lekko słodki , zalatuje wilgocią .

Dlaczego ? W projekcie był zawór napowietrzający , przewidziany przy wc na parterze. Ale to było tak, że piony kanalizacyjne robił kto inny , a osprzęt ustawiał i podłączał pod kanalizacje kto inny. Teraz nie ma winnego , a ja podejrzewam , że stąd wydostaje sie ten przykry zapach !!!!!!!!!! Co robić ?

:(

Dzięki za podpowiedź , ale kilka razy w tygodniu zalewam syfony i spuszczam wodę w wc. Faktycznie wysychają , ale to nie jest źródłem w/w doznań organoleptycznych. Dzięki , prosze o inne rady

PS Dzisiaj zamocowałem sobie dolne uchwyty do grzejników łazienkowych Sahara , ponieważ mój hydraulik zainstalował uchwyty na górze, a na dole kaloryfery trzymały się tylko na miedzianych gałązkach. Przy wycieraniu i

" zaczepianiu " kaloryfera już kilka razy pojaiwła sie woda w miejscu połączenia kaloryfera z miedzianą gałązka .Może komuś polecic mojego hydraulika.?

Wspomnę jeszcze o tym , że kaloryfer nie jest równolegle ustawiony do ściany .

Grzegorz

w sklad wyrazu obwa c h u j ąć wchodzi inny, wyraz, który jest bee

:D

Czyli nie możesz "obwąchiwać" tylko "przeprowadzać badanie organoleptyczne"

Pilnują nas tu pilnują, bo jeszcze ktoś powie "d u p a" i zgorszenie ogólnokrajowe.

Ale i tak filtr jest dziurawy bo ostatnio zauważyłem słowo "spierdolić" - przeszło :o

Dlaczego ? W projekcie był zawór napowietrzający , przewidziany przy wc na parterze. Ale to było tak, że piony kanalizacyjne robił kto inny , a osprzęt ustawiał i podłączał pod kanalizacje kto inny. Teraz nie ma winnego , a ja podejrzewam , że stąd wydostaje sie ten przykry zapach !!!!!!!!!!

W końcu masz ten zawór napowietrzajacy zamontowany, czy nie.

Jeżeli kibelek jest zamontowany trochę dalej od pionu, to woda moze być wyciągana z syfonu muszli ustępowej i będą się pojawiać takie efekty jak wyżej.

Jak masz rozwiazaną sprawę wentylacji ?

Wywiew jak opisałeś masz dosyć dobry, a co z nawiewem?

Jeżeli masz szczelną stolarkę okienną w domu, to po włączeniu wentylatora, nawiew do pomieszczenia może tworzyć się przez kanalizację, a wtedy im silniejszy wentylator zastosujesz, tym wiecej smrodu do WC zaciągnie :( .