Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaczynam zaczynać

Recommended Posts

Witaj :)

nooo, to rzeczywiście :wink: Jakich mogę Ci rad udzielic... hmmm... niech pomyślę...

Działka:

Cięzko jest powiedzieć jaka, ile metrów... Wiadomo, że wielkość działki zależy przede wszystkim od "wielkości portfela" ;) Na początek musisz dokładnie zorientować się w cenie działek w Twojej okolicy i wtedy dopiero przeliczyć "siły na zamiary" ;) Nie napisałaś nic o cenie, tylko że drogo... Zależy co rozumieć pod pojęciem "drogo", bo np. w mojej okolicy działka budowlana za 60zł/m2 to juz tanio... Z tym, ze w odległości ok. 30 km od centrum miasta. Ceny wszystkich innych działek, położonych bliżej lub w tzw. modnych miejscowościach zaczynają się od 100zł/m2. Na nowych osiedlach na obrzeżach miasta niczego poniżej 180-200 zł/m2 się nie znajdzie :(

Szukajac działki należy wziąć pod uwagę mnóstwo rzeczy - jak przebiega linia zabudowy, czy nie są to tereny archeologiczne, czy są wydane warunki zabudowy, czy nie jest to teren podmokły, jak wygląda sprawa z dojazdem do działki...sąsiedztwo... Na chwilę obecną więcej grzechów nie pamietam :lol: Jak sobie przypomnę, to dopiszę ;)

Niektóre gminy z góry okreslają juz minimalna wielkośc działki, więc jezeli chcesz się budować akurat w takiej okolicy, to musisz wziąć pod uwagę, że np. działki mniejszej niż 20 a nie kupisz. W mojej okolicy w tej chwili standardem są działki 8-12 arowe i trudno jest znaleźć wiekszą, chyba, ze kupisz 2 ;) :lol: :lol:

Dom:

Na początku trzeba ustalić pewne priorytety - co jest mi potrzebne w domu, a bez czego moge się obejsc. Ponadto warto zapoznać się z warunkami zabudowy i dopiero wtedy szukać projektu, który jednocześnie spełnialby Twoje oczekiwania, jak i ewentualne WZ... zapewniam, ze nie jest to proste ;) Chociaż bardzo przyjemne :) Spędzłam tyle godzin przed monitorem w poszukiwaniu mojego wymarzonego domku, ze nawet juz nie zliczę :lol:

W WZ masz podane szczegółowo wymagania, bez spełnienia których nie dostaniesz pozwolenia na budowę niestety :( Np. w moich WZ dach koniecznie musi byc dwuspadowy, symetryczny, a powierzchnia zabudowy nie może przekraczać 15% pow. działki... No i teraz dopasuj to, co chcesz mieć do tego, co mieć musisz... :lol: :wink:

Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji i oby wszystkie byly trafne :)

Przy zakupie działki ważny jest dostęp do mediów. Najlepiej jak są w drodze. Co do wielkości działki to według mojej oceny od 1000 m w górę, bo według mnie dom buduje się po to aby mieć trochę przestrzeni. Jaki dom - to już Twój wybór, jest masę projektów typowych (np. http://www.nowydom.onet.pl). Wybierasz jeden z nich lub masz inspirację do projektu indywidualnego. Koszt budowy- dwa lata temu liczono od 2000 zł za metr powierzchni użytkowej domu pod klucz. Teraz z uwagi na wzrost cen materiałów i usług pewnie trzeba liczyć sporo więcej.