Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ortografia... czy to naprawdę takie trudne???

ArtiW

Recommended Posts

poza tym mam świadomość, ze sa na świecie ludzie dotknięci dysleksją, i od nich nie można/nie da się wymagać, żeby poprawnie pisali. A niektórzy ledwo podstawówki pokończyli, więc piszą jak słyszą :wink:

Oczywiście, że są dyslektycy, dysgraficy itp. tylko jakoś ostatnimi czasy dziwnie więcej ich niż tych bez dys-. Jak się komus nie chce uczyć, to idzie do poradni psychologiczno-pedagogicznej i dostaje świstek, że jest dys-. Takie mam zdanie na ten temat.

:D :D :D

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie osobiście denerwuje popularność (rosnąca) używania słowa "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" :wink:

A mnie irytuje używanie słowa "absolutnie" jako potwierdzenia:

"ABSOLUTNIE TAK!!!!!!!!!"

mnie także "dokładnie" (w podobnym zanaczeniu- kalka językowa z ang lub niem) oraz chyba rusycyzm: "w każdym bądź razie"

(powinno być : "w kazdym razie" ew "w jakimkolwiek bądź razie")

Mnie osobiście denerwuje popularność (rosnąca) używania słowa "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" :wink:

Znaczy się słowo 'bynajmniej' w miejscu gdzie powinno być 'przynajmniej', czy ogólnie słowo 'bynajmniej Cię irytuje? Bo jeśli to pierwsze to przyznam, że nie słyszałam.

No w tym miejscu, co powinno być "przynajmniej".

np. "X jest ładniejszy, bynajmniej nam się bardziej podoba"

lub " tak jest lepiej, bynajmniej u Józka tak zrobili"

Lubię ładną polszczyznę. Ale wkurza mnie powszechne w internecie czepianie się błędów ortograficznych. Zazwyczaj zastępuje merytoryczną dyskusję, zwłaszcza kiedy rozmówcy zabraknie argumentów.

Dysleksja, dysgrafia czy dysortografia istnieją, nawet jeśli wielu z Was wydaje się, że to nowoczesna odmiana lenistwa. Obiektywnie nigdy nie wiecie, czy naśmiewacie się z: niedouczenia, drobnego błędu popełnionego w pośpiechu, czy z dysfunkcji, na którą "aótor" nic nie może. A czasem z żartu, którego nie złapaliście. :p

Zupełnie inną sprawą jest niepoprawne używanie słów i fraz. To faktycznie zazwyczaj świadczy o lukach w wykształceniu (a często śmieszy dodatkowo, bo bywa bardzo pretensjonalne), ale także bywa wynikiem utrwalonych środowiskowo błędów, więc... .

Rozmówki na forach, to nie podręcznik poprawnej polszczyzny, ani nie kanon literatury i osobiście staram się mieć trochę więcej tolerancji. Nafet dla okrótnie pszekrenconych wyrasuf i zwrotuf. :D

Dysleksja, dysgrafia czy dysortografia istnieją, nawet jeśli wielu z Was wydaje się, że to nowoczesna odmiana lenistwa. Obiektywnie nigdy nie wiecie, czy naśmiewacie się z: niedouczenia, drobnego błędu popełnionego w pośpiechu, czy z dysfunkcji, na którą "aótor" nic nie może. A czasem z żartu, którego nie złapaliście. :p

Osobiście uważam, że poza przypadkiem żartu reszta to taki czy inny przejaw lenistwa. Zdiagnozowane dyscośtam nie zwalnia bowiem z szacunku do rozmówców, szczególnie jeśli chodzi o słowo pisane, które przed wysłaniem gdziekolwiek można przeskanować jednym z wielu dostępnych narzędzi sprawdzających ortografię. Dyscośtam rzeczywista czy nie często jest więc jedyine wymówką.

Rozmówki na forach, to nie podręcznik poprawnej polszczyzny, ani nie kanon literatury i osobiście staram się mieć trochę więcej tolerancji. Nafet dla okrótnie pszekrenconych wyrasuf i zwrotuf. :D

A tobie się wydaje, że Polak poprawnej polszczyzny to ma używać jedynie wtedy, gdy pisze maturę z polskiego? Bo ja uważam, że po to nas polskiego w szkole uczą, żebyśmy i w oficjalnych i w luźnych rozmowach tego języka używali poprawnie.

też się nie spotkałam...

może to jakiś archaizm? :roll:

Słownik Języka Polskiego:

bynajmniej I - partykuła wzmacniająca przeczenie zawarte w wypowiedzi, np. "Nie twierdzę, bynajmniej, że jest to jedyne rozwiązanie."

bynajmniej II - wykrzyknik będący przeczącą odpowiedzią na pytanie, np. "Czy to wszystko ? – Bynajmniej."

Jak widać używanie tego słowa jako zamiennika słowa "przynajmniej" jest co najwyżej świadectwem skretynienia osoby używającej. Nie jest natomiast świadectwem erudycji, bynajmniej ! ;)

Zaś co do dys-cośtam: za moich szkolnych czasów bie było takich chorób. Po prostu prało się gówniarza pasem po rzyci, aż się nauczył.

Azaliż prawdę powiadam Ci JoShi - poprawnie, to znaczy także adekwatnie do sytuacji. :D

Stad też moim zdaniem tutaj pasuje zarówno "siema" zamiast "Witam uprzejmie", jak i "dzięx" i "bezonkow" i ogólnie trochę inny język niż w kazaniu, przemówieniu czy wypracowaniu. Tak jak w wymowie pośpiech uzasadnia (a nawet uprawomocnia) ubezdźwięcznienie, tak charakter komunikacji na forach (w moim pojęciu) zwalnia od pedanterii i korzystania z dodatkowych narzędzi. Poza tym, jeśli nigdy w życiu palce Ci się na klawiaturze nie omsknęły, i jeśli w życiu się nie przejęzyczyłaś - to... nie jesteś człowiekiem tylko cyborgiem. :D

Zaś co do dys-cośtam: za moich szkolnych czasów bie było takich chorób. Po prostu prało się gówniarza pasem po rzyci, aż się nauczył.

Hmmm, ani Andersen ani Kisiel (s.kisielewski) nigdy się nie nauczyli... :p :lol:

Stad też moim zdaniem tutaj pasuje zarówno "siema" zamiast "Witam uprzejmie", jak i "dzięx" i "bezonkow" i ogólnie trochę inny język niż w kazaniu, przemówieniu czy wypracowaniu.

W moim przekonaniu czym innym jest specyficzne internetowe słownictwo a czym innym błędy ortograficzne i gramatyczne, których w moim przekonaniu a ni pośpiech ani Internet nie usprawiedliwia. Nauczyłam się szanować język polski, bo nie po to nasi przodkowie dali się zabijać walcząc z rusyfikacją czy germanizacją, żebym teraz niechlujnie rzucała 'sorry' chociażby w necie, albo żeby mi sie nie chciało sprawdzić jak sie pisze jakieś słowo.

Poza tym, jeśli nigdy w życiu palce Ci się na klawiaturze nie omsknęły, i jeśli w życiu się nie przejęzyczyłaś - to... nie jesteś człowiekiem tylko cyborgiem.

Cyborgiem nie jestem i miewam kłopoty z ortografią o czym jasno i wprost napisałam na początku. Wolałabym, żebyś mi nie ubliżała wyzwiskami. Zresztą może to pośpiech a może niechlujstwo odnosić się do wypowiedzi w temacie, którego się nawet dokładnie nie przejrzało. Czy jest coś co to usprawiedliwia? Nie wiem.

A na koniec

Niech narodowie wżdy postronni znają,

iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.

Mikołaj Rej

a ja nie uzywam polskich znakow :oops:

Moja Pani miała kiedyś zrobić dużo dobrego jedzenia na imprezę, m.in. piec makowce. Moją rzeczą było dokonanie zakupów, których listę miała mi wysłać mailem. Maila otrzymałem, w nim ani śladu polskich znaków. Jedna z pozycji brzmiała: "dwa kilo maki", co potraktowałem "po inżyniersku" jako czeski błąd, literówkę ("u" oraz "i" są na klawiaturze obok siebie), więc pamiętając o makowcu kupiłem 2 kilo maku. Późnym wieczorem w przededniu imprezy okazało sięm że w domu są jakieś potworne zapasy maku i ani grama mąki...

Warto używać polskich liter :)

Ło rety! Ło matko! Uale uarmaty! :D

Chciałam odrzec, że i tak Cię lubię

:D , ale po tym akapicie z cyborgiem, to nie jestem pewna... :roll:

Niestety nie ma tu funkcji "wężykiem, wężykiem!".

Co prawda... i tak bym jej nie użyła, bo by mi do głowy nie przyszło, że można słowo "cyborg" odczytać jako nacechowane. I to negatywnie nacechowane.

Zważ, że zaczęłam zdanie od "I". :) Sprawdź co na to poloniści, pliiiz. :lol: :D

Śmiertelnie poważnie, i tylko dla Ciebie: nie zamierzałam Ci ubliżać.