Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ortografia... czy to naprawdę takie trudne???

ArtiW

Recommended Posts

Zważ, że zaczęłam zdanie od "I". :) Sprawdź co na to poloniści, pliiiz. :lol: :D

Dla ścisłości zdanie zaczęłaś od 'Poza tym'... :wink: A chodzi ło raczej nie o 'jesteś cyborgiem', tylko o 'nie jesteś człowiekiem'... Ale i tak Cię lubię dlatego wprost napisałam co mi nie pasuje...

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

]

W takim razie z szacunku do języka zacytuj Reja w 100% zgodnie z oryginałem, w którym "gęsi" to nie określenie stada ptactwa, tylko przymiotnik ;)

Prawdopodobnie masz rację. Nie mam oryginału a to co wkleiłam wzięłam z Internetu... :oops: :-? :roll: To dość jaskrawy przykład do czego prowadzi niechlujstwo językowe w internecie :-? Nie znalazłam nigdzie w sieci tego tekstu w takim brzmieniu o jakim mówisz, a jakie pewno jest zgodne z oryginałem. A to że mam szacunek nie znaczy, że jestem absolutnie bezbłędna, tylko, że nie szukam wymówek dla moich błędów i niechlujstwa jeśli mi się zdarzy.

Jeszcze z liceum pamiętam jak polonistka "uczulała" nas, że Rejowi chodziło o "niegęsi" język. :) Ile takich wiadomości kołacze się gdzieś w mózgu i czasami dopiero jakiś bodziec otwiera odpowiednią "szufladkę". :D

Ale jak w tym wątku wszyscy ładnie piszą....

ho ho ho

:lol:

Czy mozna zaczac zdanie od ale? :D :wink: :lol:

Sama z siebie smieje sie kiedy zdarza mi sie zaczac zdanie od wiec:D

Jedna z forumowiczek tlumaczyla swoje bledy (straszliwe :roll: ) scislym umyslem :o

Mowila dokladnie , ze jest scislowcem :o

ho ho ho

Sama z siebie smieje sie kiedy zdarza mi sie zaczac zdanie od wiec:D

Jedna z forumowiczek tlumaczyla swoje bledy (straszliwe :roll: ) scislym umyslem :o

Mowila dokladnie , ze jest scislowcem :o

Ja też jestem "ścisłowcem" :lol: nie znam więc odpowiedzi na takie pytanie. :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Poznałem. Więc dlatego taka była moja odpowiedź. :D

Tu masz prawie pełną informację. :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Ale

Ale świetne ale! :lol:

Wątek ortograficzny zrobił się fleksyjno-syntaktyczno-leksykalny :wink:

(taka zbitka wyrazowa też nie najlepiej świadczy o języku rozmów.... och, przepraszam, piszmówcy :wink: :lol: )

lubię tworzyć neologizmy

I jeszcze jedno... emotikony to.... pismo obrazkowe, a więc prymitywne? :roll:

pozdrowienia dla wszystkich purystów językowych :D

ho ho ho

Rozumiem, że to miała być taka mała złośliwość, ale nie przejmuję sie :wink: To akurat było celowe :D Język pisany już dawno wyrwał sie spod więzów "książkowej" poprawności (o jeeeezuuuuu jakie piękne zdanie mi się napisało :lol: ).

Ja nie jestem ścisłowcem - wręcz przeciwnie - humanistą z wykształcenia i zamiłowania. Wiem, że robie kupę błędów - niektóre z pośpiechu, niektóre z niedbalstwa. ALE czasami specjalnie pisze tak jak sie nie powinno.

Słowo pisane jest ciężkie - trudno w nim przekazać emocje, przekaz emocjonalne, nie wiadomo na co powinnien badać nacisk, gdzie odpowiednio "przeczytać" pauzę itp itd.

Pewnie dlatego tak wiele wynika nieporozumien - własnie z niezrozumienia intencji piszącego.

Mnie osobiście denerwuje popularność (rosnąca) używania słowa "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" :wink:

Znaczy się słowo 'bynajmniej' w miejscu gdzie powinno być 'przynajmniej', czy ogólnie słowo 'bynajmniej Cię irytuje? Bo jeśli to pierwsze to przyznam, że nie słyszałam.

No w tym miejscu, co powinno być "przynajmniej".

np. "X jest ładniejszy, bynajmniej nam się bardziej podoba"

lub " tak jest lepiej, bynajmniej u Józka tak zrobili"

ooo... mam tak samo :)

"chciałabym jeszcze jakieś zlecone złapać.. wiesz, bynajmniej na jakieś lepsze wakacje zarobić" :lol:

a to takie proste: bynajmniej = o-by-jak-najmniej, a najlepiej wcale ;)

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119

jeszcze ścina mnie mocno zawsze gdzieś w środku, kiedy słyszę "półtorej miliona", "pótorej tygodnia".... brrrrr... :x

A mnie irytuje używanie słowa "absolutnie" jako potwierdzenia:

"ABSOLUTNIE TAK!!!!!!!!!"

mnie także "dokładnie" (w podobnym zanaczeniu- kalka językowa z ang lub niem) oraz chyba rusycyzm: "w każdym bądź razie"

(powinno być : "w kazdym razie" ew "w jakimkolwiek bądź razie")

a ja właśnie bardzo lubię "w każdym bądź razie" :D

a "dokładnie" jest i tak lepsze od "jasne", "ahaa" czy "nooo" :lol:

Lubię ładną polszczyznę. Ale wkurza mnie powszechne w internecie czepianie się błędów ortograficznych. Zazwyczaj zastępuje merytoryczną dyskusję, zwłaszcza kiedy rozmówcy zabraknie argumentów.

:D

nie wiem czy wiecie o tym, że przepotężny wpływ tabloidów oraz powszechna brutalizacja życia zmusiły odpowiednie gremia językoznawców do zwiększenia liczby przypadków z siedmiu do ośmiu ;)

Tak więc, obowiązujący obecnie układ przypadków brzmi:

- mianownik (kto? co?)

- dopełniacz (kogo? czego?)

- celownik (komu? czemu?)

- biernik (kogo? co?)

- narzędnik (z kim? z czym?)

- miejscownik (o kim? o czym?)

- wołacz (ooo!)

- przypierdolnik (komu? za co?)

Wywiązała się jednak poważna debata społeczna, postulująca o wiele znaczniejsze - rzekłbym rewolucyjne - przekształcenia. Poniżej propozycja deklinacji poszerzonej o dodatkowe odmiany:

1. Mianownik - kto? co?

2. Dopełniacz - kogo? czego?

3. Celownik - komu? czemu?

4. Biernik - kogo? co?

5. Narzędnik - z kim? z czym?

6. Miejscownik - o kim? o czym?

7. Wołacz - O!

8. Intymnik - kto? z kim?

9. Wygryźnik -kto? Kogo? dlaczego?

10. Łapownik - kto? Komu? ile?

11. Przypierdolnik - komu? w co?

12. Przypierdolnik materialny - komu? w co? za ile?

13. Powodnik - dlaczego ja?

14. Dziwnik - Eee?

15. Rządownik - kwa? kwa?

16. Złodziejnik - komu? gdzie? ile?

17. Politycznik - koalicja? z kim? dlaczego? po co?

18. Powybornik - co ja q...wa zrobilem?