JoShi 03.05.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Zważ, że zaczęłam zdanie od "I". Sprawdź co na to poloniści, pliiiz. Dla ścisłości zdanie zaczęłaś od 'Poza tym'... A chodzi ło raczej nie o 'jesteś cyborgiem', tylko o 'nie jesteś człowiekiem'... Ale i tak Cię lubię dlatego wprost napisałam co mi nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.05.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 ] W takim razie z szacunku do języka zacytuj Reja w 100% zgodnie z oryginałem, w którym "gęsi" to nie określenie stada ptactwa, tylko przymiotnik Prawdopodobnie masz rację. Nie mam oryginału a to co wkleiłam wzięłam z Internetu... To dość jaskrawy przykład do czego prowadzi niechlujstwo językowe w internecie Nie znalazłam nigdzie w sieci tego tekstu w takim brzmieniu o jakim mówisz, a jakie pewno jest zgodne z oryginałem. A to że mam szacunek nie znaczy, że jestem absolutnie bezbłędna, tylko, że nie szukam wymówek dla moich błędów i niechlujstwa jeśli mi się zdarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 03.05.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 A chodzi ło [...] Jesteś człowiekiem!!! Ta spacja! A ja jestem ułomnym człowiekiem, niezdolnym do pełnej samokontroli, i dlatego takich lubię najbardziej Posdroovkha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 03.05.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ale jak w tym wątku wszyscy ładnie piszą.... ho ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.05.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Jeszcze z liceum pamiętam jak polonistka "uczulała" nas, że Rejowi chodziło o "niegęsi" język. Ile takich wiadomości kołacze się gdzieś w mózgu i czasami dopiero jakiś bodziec otwiera odpowiednią "szufladkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 03.05.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ale jak w tym wątku wszyscy ładnie piszą.... ho ho ho Czy mozna zaczac zdanie od ale? Sama z siebie smieje sie kiedy zdarza mi sie zaczac zdanie od wiec Jedna z forumowiczek tlumaczyla swoje bledy (straszliwe ) scislym umyslem Mowila dokladnie , ze jest scislowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.05.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ale jak w tym wątku wszyscy ładnie piszą.... ho ho ho Czy mozna zaczac zdanie od ale? Sama z siebie smieje sie kiedy zdarza mi sie zaczac zdanie od wiec Jedna z forumowiczek tlumaczyla swoje bledy (straszliwe ) scislym umyslem Mowila dokladnie , ze jest scislowcem Ja też jestem "ścisłowcem" nie znam więc odpowiedzi na takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 03.05.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 nie znam więc odpowiedzi na takie pytanie. Tomku pytanie bylo zartem i bardziej dla podtrzymania tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.05.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Poznałem. Więc dlatego taka była moja odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 03.05.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 ... Czy mozna zaczac zdanie od ale?... Oczywiście Jest takie jedno zdanie (a nawet cały dialog) kabaretu AMM ... - aleee - aleee -alee -aleeeee itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.05.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Inne zdanie: Ale to gatunek piwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 03.05.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ale to gatunek piwa. znaczy sie jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.05.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ciemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.05.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Tu masz prawie pełną informację. http://en.wikipedia.org/wiki/Ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 03.05.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ale świetne ale! Wątek ortograficzny zrobił się fleksyjno-syntaktyczno-leksykalny (taka zbitka wyrazowa też nie najlepiej świadczy o języku rozmów.... och, przepraszam, piszmówcy ) lubię tworzyć neologizmy I jeszcze jedno... emotikony to.... pismo obrazkowe, a więc prymitywne? pozdrowienia dla wszystkich purystów językowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 04.05.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Jeszcze z liceum pamiętam jak polonistka "uczulała" nas, że Rejowi chodziło o "niegęsi" język. Brawo, Tomek ! Duch w narodzie jeszcze nie zginął ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 04.05.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Ale jak w tym wątku wszyscy ładnie piszą.... ho ho ho Czy mozna zaczac zdanie od ale? Rozumiem, że to miała być taka mała złośliwość, ale nie przejmuję sie To akurat było celowe Język pisany już dawno wyrwał sie spod więzów "książkowej" poprawności (o jeeeezuuuuu jakie piękne zdanie mi się napisało ). Ja nie jestem ścisłowcem - wręcz przeciwnie - humanistą z wykształcenia i zamiłowania. Wiem, że robie kupę błędów - niektóre z pośpiechu, niektóre z niedbalstwa. ALE czasami specjalnie pisze tak jak sie nie powinno. Słowo pisane jest ciężkie - trudno w nim przekazać emocje, przekaz emocjonalne, nie wiadomo na co powinnien badać nacisk, gdzie odpowiednio "przeczytać" pauzę itp itd. Pewnie dlatego tak wiele wynika nieporozumien - własnie z niezrozumienia intencji piszącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.05.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Paulka ja zartowalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 04.05.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Mnie osobiście denerwuje popularność (rosnąca) używania słowa "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" Znaczy się słowo 'bynajmniej' w miejscu gdzie powinno być 'przynajmniej', czy ogólnie słowo 'bynajmniej Cię irytuje? Bo jeśli to pierwsze to przyznam, że nie słyszałam. No w tym miejscu, co powinno być "przynajmniej". np. "X jest ładniejszy, bynajmniej nam się bardziej podoba" lub " tak jest lepiej, bynajmniej u Józka tak zrobili" ooo... mam tak samo "chciałabym jeszcze jakieś zlecone złapać.. wiesz, bynajmniej na jakieś lepsze wakacje zarobić" a to takie proste: bynajmniej = o-by-jak-najmniej, a najlepiej wcale http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119 jeszcze ścina mnie mocno zawsze gdzieś w środku, kiedy słyszę "półtorej miliona", "pótorej tygodnia".... brrrrr... A mnie irytuje używanie słowa "absolutnie" jako potwierdzenia: "ABSOLUTNIE TAK!!!!!!!!!" mnie także "dokładnie" (w podobnym zanaczeniu- kalka językowa z ang lub niem) oraz chyba rusycyzm: "w każdym bądź razie" (powinno być : "w kazdym razie" ew "w jakimkolwiek bądź razie") a ja właśnie bardzo lubię "w każdym bądź razie" a "dokładnie" jest i tak lepsze od "jasne", "ahaa" czy "nooo" Lubię ładną polszczyznę. Ale wkurza mnie powszechne w internecie czepianie się błędów ortograficznych. Zazwyczaj zastępuje merytoryczną dyskusję, zwłaszcza kiedy rozmówcy zabraknie argumentów. nie wiem czy wiecie o tym, że przepotężny wpływ tabloidów oraz powszechna brutalizacja życia zmusiły odpowiednie gremia językoznawców do zwiększenia liczby przypadków z siedmiu do ośmiu Tak więc, obowiązujący obecnie układ przypadków brzmi: - mianownik (kto? co?) - dopełniacz (kogo? czego?) - celownik (komu? czemu?) - biernik (kogo? co?) - narzędnik (z kim? z czym?) - miejscownik (o kim? o czym?) - wołacz (ooo!) - przypierdolnik (komu? za co?) Wywiązała się jednak poważna debata społeczna, postulująca o wiele znaczniejsze - rzekłbym rewolucyjne - przekształcenia. Poniżej propozycja deklinacji poszerzonej o dodatkowe odmiany: 1. Mianownik - kto? co? 2. Dopełniacz - kogo? czego? 3. Celownik - komu? czemu? 4. Biernik - kogo? co? 5. Narzędnik - z kim? z czym? 6. Miejscownik - o kim? o czym? 7. Wołacz - O! 8. Intymnik - kto? z kim? 9. Wygryźnik -kto? Kogo? dlaczego? 10. Łapownik - kto? Komu? ile? 11. Przypierdolnik - komu? w co? 12. Przypierdolnik materialny - komu? w co? za ile? 13. Powodnik - dlaczego ja? 14. Dziwnik - Eee? 15. Rządownik - kwa? kwa? 16. Złodziejnik - komu? gdzie? ile? 17. Politycznik - koalicja? z kim? dlaczego? po co? 18. Powybornik - co ja q...wa zrobilem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 04.05.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Pozdrowienia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts