AgnesK 04.05.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 A mnie wkurza niepoprawne używanie zaimka wskazującego dla rodzaju żeńskiego tą zamiast tę. Za każdym razem jak robię porządki w skrzynce na FM i widzę "Czy na pewno chcesz wykasować tą wiadomość" trafia mnie szlag. Może informatycy FM przeczytają i zmienią?... No i jeszcze jest kilka rzeczy ale juz nie będę się czepiała. No to się wygadałam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 04.05.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 A mnie wkurza niepoprawne używanie zaimka wskazującego dla rodzaju żeńskiego tą zamiast tę. Ależ to wcale nie jest niepoprawne ! Obie formy są poprawne, forma "tę" jest przy tym jedynie zalecana. Tak samo niektórzy wkurzają się na słowo "starczy" w znaczeniu: "wystarczy" i mówią, że starczy to jest uwiąd. Tymczasem kest to forma najzupełniej poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.05.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Z ostatniej chwili! Z Radiowej Trójki: Przez jakie "H" pisze się "chtóry" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 04.05.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 A mnie wkurza niepoprawne używanie zaimka wskazującego dla rodzaju żeńskiego tą zamiast tę. Ależ to wcale nie jest niepoprawne ! Obie formy są poprawne, forma "tę" jest przy tym jedynie zalecana. .... Obie poprawne w języku mówionym. W pisanym tylko tę.Chyba, że była kolejna reforma ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 04.05.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Z ostatniej chwili! Z Radiowej Trójki: Przez jakie "H" pisze się "chtóry" Bo oni tam siedzom i na mankietach sobie inspiracje z FM zapisujom AgnesK mam tak jak i Ty , choć Tomek_J tu prawdę gada, że obie formy są poprawne. Z lekkim wskazniem na to, że "tę" robi się cokolwiek archaiczna. Może dlatego ją lubię? Na podobnej zasadzie - szału dostaję, gdy słyszę jak najbardziej już przyjęte "gdzie idziesz? gdzie jedziesz?". Zaraz mi dzwoni w uszach: - Gdzie pędzisz? - Na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 04.05.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Obie poprawne w języku mówionym. W pisanym tylko tę.Chyba, że była kolejna reforma ???? No to informatycy FM muszą zmienić tę formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 04.05.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 A mnie wkurza niepoprawne używanie zaimka wskazującego dla rodzaju żeńskiego tą zamiast tę. Ależ to wcale nie jest niepoprawne ! Obie formy są poprawne, forma "tę" jest przy tym jedynie zalecana. .... Obie poprawne w języku mówionym. W pisanym tylko tę.Chyba, że była kolejna reforma ???? a ja znalazłem takie coś > Dziękuję za uwagę. Oczywiście poprawiłem tą literówkę! "Tę literówkę". To jest biernik a nie miejscownik! Profesor Miodek rzekł ponoć, że w mowie potocznej w takim zdaniu użycie "tą" jest dopuszczalne, ale powiedział to ze względu na zatwardziałość serc Waszych W słowie pisanym musi być "tę". Jeśli nie wiecie czy powinno być "tę" czy "tą", stosujcie metodę: Jeśli obie formy brzmią "znośnie" - trzeba użyć "tę". Jeśli forma "tę" brzmi źle - musi być "tą". "Poradziłem sobie z tą literówką". Tu użyto miejscownika. Gdyby wstawić słowo "tę" - zdanie brzmiałoby ewidentnie źle. "Jadę na tę wycieczkę". Biernik. "Tą" i "tę" brzmią znośnie. Trzeba użyć "tę". >>> http://forum.astronet.pl/index.cgi?1657 ja nie mogę się przyzwyczaić do dziwnych form w bierniku, jakie czasem się da gdzieś zobaczyć na jakimś transparencie kiedyś w TV wypatrzyłem "żądamy lepsze płace" a co do pisania w Internecie, w Firefoxie 2.0 jest sprawdzanie pisowni - wszystkie literówki od razu podkreślone na czerwono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.05.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Mnie jednakowoż "tą" drażni. Z tego co wiem to w j. pisanym musi być "tę". A jeśli chodzi o gdzie i dokąd, to boję się wypowiadać. W germańskim rozgraniczenie jest jasne A jak to jest w j. polskim? Wydaje mi się, że nie ma tu żelaznej zasady, dziwnie brzmi Dokąd kłdziesz tę ( ) książkę.. Jak to jest Bratki? Jest jakaś zasada odnośnie tych zaimków pytajnych w j. polskim? Ps. Dzięki za poparcie w kwestii komunikatu dot. wykasowania wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 04.05.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 a ja właśnie bardzo lubię "w każdym bądź razie" a "dokładnie" jest i tak lepsze od "jasne", "ahaa" czy "nooo" Ponury, czy Ty musisz się ze mną draznić łaskawie wybaczam jednak, bo "posadzkarze" jutro z samego rana dokończą wreszcie robienie posadzek (idę kfiatków nazbierać, wstążeczki rozwieszę..... ) niby nic, a cieszy a "tą" na pytanie biernika też mnie drazni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 04.05.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 a ja właśnie bardzo lubię "w każdym bądź razie" a "dokładnie" jest i tak lepsze od "jasne", "ahaa" czy "nooo" Ponury, czy Ty musisz się ze mną draznić łaskawie wybaczam jednak, bo "posadzkarze" jutro z samego rana dokończą wreszcie robienie posadzek (idę kfiatków nazbierać, wstążeczki rozwieszę..... ) niby nic, a cieszy dokładnie a drażnić się - oczywiście że nie nie muszę, a przede wszystkim nie chcę w każdym bądź razie nie było to moim celem ani zamiarem aniż żadną rzeczą która zlośliwą byłaby choć, rzecz jasna, ten post już jest pozbawiony tamtej dziewiczej naiwności tekstowej i ręki - od zaklinania się we własne piersi, żem poważny i ponury jak nie przymierzając LPR po ogłoszeniu sondaży - sobie nie połamię posadzka ! w rzeczy samej, piękna rzecz [zaś szczególne nagromadzenie emotikonek świadczy o luźnym podejściu do tematu ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.05.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Bardzo sympatyczny wątek budowlany. Było o posadzkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 04.05.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 AgnesK bardzo bym chciała wyeksplikować detalicznie, kiedy "gdzie" a kiedy "dokąd", ale... reguła jest dla mnie tak oczywista, że... nigdny się jej nie nauczyłam. To po prostu boli jak jest źle. Zresztą przytoczony przeze mnie dowcip chyba trochę wyjaśnia. Jeśli odpowiedź brzmi "do Warszawy, do domu, do diabła, do Niemiec" to pytanie pasuje "dokąd?". Na Twoje pytanie odpowiedź byłaby w rodzaju, "na stole, w kiblu, pod biurkiem". Ale to taka domowej roboty reguła Natomiast co do "tę" i "tą" to Ponury zwrócił uwagę na to że "tę" też czasem jest be. Wreszcie Ponury, który litościwie nie spunktowałeś mnie za przecinki , a propos profesora Miodka: Wpada wściekły Kubuś Puchatek do Krzysia i od progu woła: - ...że Prosiaczek kablował to rozumiem, świnia jest i tyle. Że Kłapouchy też - osioł, gamoń, dureń, to się dał wmanewrować. Ale, że kur.... Miodek, to się nie spodziewałem!!!! - wrzasnął miś rozbijając garnek o ścianę..!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 04.05.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Bardzo sympatyczny wątek budowlany. Było o posadzkach czyli, jak to na forum budowlanym, wątek przewodni jest, a że zdominowany przez ortograficzno-syntaktyczne dygresje .... ad Ponury - moje podadzki budzą we mnie tak mieszane uczucia, bo są "robione" od trzech tygodni( ) i dwa mixokrety zjadły na nich zęby! (lub pazurki?) p.s. złapałam się na tym, że sprawdzam błędy przed wysłaniem.... do czego to dochodzi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.05.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 AgnesK bardzo bym chciała wyeksplikować detalicznie, kiedy "gdzie" a kiedy "dokąd", ale... reguła jest dla mnie tak oczywista, że... nigdny się jej nie nauczyłam. To po prostu boli jak jest źle. Hm.. bo ja uwielbiam regułki.. Ale luzik Bratki - juź ją mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.05.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Bardzo sympatyczny wątek budowlany. Było o posadzkach Tak, Tomku drogi, bo...zawsze mogło byc przeca o... posackach... Apage.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.05.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Ave! błędy sprawdziłaś, ale literówka została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.05.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Ave! błędy sprawdziłaś, ale literówka została. Zauważyłeś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.05.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Bardzo sympatyczny wątek budowlany. Było o posadzkach Tak, Tomku drogi, bo...zawsze mogło byc przeca o... posackach... Apage.. Droga Agnes, miałem pokusę by tak napisać Apage satanas pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.05.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Dlatego napisałem małymi literami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.05.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Bardzo sympatyczny wątek budowlany. Było o posadzkach Tak, Tomku drogi, bo...zawsze mogło byc przeca o... posackach... Apage.. Droga Agnes, miałem pokusę by tak napisać Apage satanas pomogło Dobra, dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts