Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ortografia... czy to naprawdę takie trudne???

ArtiW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jeśli chodzi o gdzie i dokąd, to boję się wypowiadać. W germańskim rozgraniczenie jest jasne :D A jak to jest w j. polskim? Wydaje mi się, że nie ma tu żelaznej zasady, dziwnie brzmi Dokąd kłdziesz ( :wink: ) książkę.. Jak to jest Bratki? Jest jakaś zasada odnośnie tych zaimków pytajnych w j. polskim?

pojęcia nie mam, ale rusycystka kiedyś tłumaczyła róznicę między "kuda" i "gdie", przywołując ruch

więc idę - kuda ? - damoj; ale jestem gdie ? doma

:D

Zresztą przytoczony przeze mnie dowcip chyba trochę wyjaśnia. Jeśli odpowiedź brzmi "do Warszawy, do domu, do diabła, do Niemiec" to pytanie pasuje "dokąd?". Na Twoje pytanie odpowiedź byłaby w rodzaju, "na stole, w kiblu, pod biurkiem". Ale to taka domowej roboty reguła :roll: :roll:

no właśnie :D

a o polskie "gdzie" w znaczeniu ruchu bym się nie wściekał

"- Gdzie walisz ?

- Naginam na chate" :lol: :lol:

Ps. Dzięki za poparcie w kwestii komunikatu dot. wykasowania wiadomości :D

pisałem "do władz" już bodaj w 2004, też mi to nie pasowało :roll:

Bardzo sympatyczny wątek budowlany. Było o posadzkach :D

..eee... zaczął się przecież od oferty na drzwi gerda, trohe penkiente z kopletem kluczy

nie do sprzedania ponirzej 150zl

oferta z zalączonymi zdiencjami

drzwi obecnemu właścicielowi nie potszebne ;)

Wreszcie Ponury, który litościwie nie spunktowałeś mnie za przecinki :), a propos profesora Miodka:

a gdzieżbym śmiał...

w przecinkach wściekam się tylko czasem na bezmyślne korzystanie przez niektórych z "poprawiacza" w Wordzie, który to - jako robot - nie kuma kontekstu ;)

a czepialstwo.. kiedyś miałem takie poczucie "misji" :p

dobrym znajomym [i w dobrej wierze ;)] wskazywałem delikatnie na błędy, chcąc, by ich posty były takie śliczne i w ogóle :D

i choć było tego naprawdę niewiele, najpierw były jakieś podziekowania, a potem coraz wieksze zniecierpliwienie

w końcu błędy tłumaczono pośpiechem i masą spraw ważniejszych od napisania czegoś tak czy siak

nikt nie lubi być pouczany

poza tym to nie forum jezyka polskiego

choć muszę przyznać, że badziewiastość pisania w Sieci staje się niemal powszechna

co dodatkowo trudne przy stale rosnacej ilości materiałów do - ewentualnego - czytania

takim np. niektórym politykom zdaje się, że do pisania też - jak do rządzenia - nie trzeba mieć żadnych kwalifikacji

ale tak nie jest ;)

a że szewc bez butów chodzi, to ostanio namietnie zdarzało mi się pisać o zdażeniach :oops: :roll: :(

ad Ponury - moje podadzki budzą we mnie tak mieszane uczucia, bo są "robione" od trzech tygodni( :o :evil: ) i dwa mixokrety zjadły na nich zęby! (lub pazurki?)

a widzisz ? taka niby sobie zwykła posadzka, a też ma fanaberie !

kfiatki nazbierane ? :roll:

p.s. złapałam się na tym, że sprawdzam błędy przed wysłaniem.... do czego to dochodzi......

to bardzo dobry przejaw dbałości o mowę oj - czystą ;)

Staram sie pisać na tyle poprawnie, na ile mnie stać. Zdarza się, że walę literówki, a nawet "byki" Ostatnio, przypuszczam jednak, że palec się omsknął, napisałem "beszczelny" :oops: Wstydzę się od kilku dni. Nie, że zahaczyłem palcem o drugi klawisz, ale że nie przeczytałem i nie poprawiłem przed wysłaniem. Mea culpa, maxima culpa.

Kochani puryści językowi, proszę o wybaczenie. :)

Jeśli chodzi o "ogonki", to zbyt słabo przyciskam kciukiem Alt. :(

Zdarza się, że walę literówki, a nawet "byki"

:o :o ideał wali się w klatkę piersiową (ciekawe, czy osłonięta, czy nie.....) :wink: :lol:

kfiatki nazbierane ?

a żeby tylko!, wstążeczki powiewają, a mąż zaofiarował się z piosenką na powitanie :roll:

(ale uprosiliśmy, by nie śpiewał 8) )

Zdarza się, że walę literówki, a nawet "byki"

:o :o ideał wali się w klatkę piersiową (ciekawe, czy osłonięta, czy nie.....) :wink: :lol:

Jeśli ten ideał to ja :oops: to klatka trochę owłosiona :oops: Takie rodzime sobole

Lubię ładną polszczyznę. ....

...Rozmówki na forach, to nie podręcznik poprawnej polszczyzny...

I to Cię nie boli? Bo mi plomby wypadają - od samego czytania...:

"...to takie użądzenie do pomiaru prędkośći przeciąrzeń kąta wychylenia samochodu czasów na 400 metrów czasów do 100 i kilka innych żeczy a powinno być coś takiego ponieważ użądzenia przynajmniej niekture wykożystują sygnał gps z satelity."

to cytat z innego forum :o

... rodzime sobole

Czyżbyś też za młodu czytywał K.O.Borchardta? :wink:

Znaczy j a k ż e b y nie Kapitanie :D

No i tu mam problem. :o Razem, czy osobno? Jeśli osobno to gdzie? :o :oops:

Też tak sądziłem, ale jak napisałem zacząłem mieć wątpliwości :oops:

Poloniści wystąp, bo my obaj techniczni. :D

Lubię ładną polszczyznę. ....

...Rozmówki na forach, to nie podręcznik poprawnej polszczyzny...

I to Cię nie boli? Bo mi plomby wypadają - od samego czytania...:

"...to takie użądzenie do pomiaru prędkośći przeciąrzeń kąta wychylenia samochodu czasów na 400 metrów czasów do 100 i kilka innych żeczy a powinno być coś takiego ponieważ użądzenia przynajmniej niekture wykożystują sygnał gps z satelity."

to cytat z innego forum :o

Boli, boli, a jakże! :D

Tylko:

a. sama robię błędy (a nie powinnam z racji wykształcenia oraz braku zaburzeń analizatorów) - pośpiech, roztrzepanie, częste zmiany klawiatury itd. to moje winy.

b. im dłużej żyję, tym bardziej rozumiem, że nie zawsze i nie za wszystkie luki ludzie są osobiście odpowiedzialni (może uczy się polskiego, może jest dyslektykiem, może wyrwał się ze środowiska w którym przez przypadki odmieniano tylko k.wa i p..ę - więc chwała, że wie co to GPS, a może miał polonistkę do chrzanu) - mimo wszystko w tym kontekście ważniejsza jest dla mnie merytoryczna zawartość wypowiedzi (to tak w komunikatywnym podejściu do uczenia się języków obcych - akceptuję póki wiem o co chodzi).

c. bardziej mnie boli gdy następna odpowiedź w tak doświadczonym wątku - nie dotyczy GPS, tylko "a u was biją murzynów".

Tak naprawdę to przeszkadza mi, gdy niewłaściwie posługują się polszczyzną prezenterzy radiowi czy telewizyjni (i wogóle media, w tym reklama), poloniści (sama miałam taką, że grube zeszyty nam zostały ze spisanymi samymi jej błędami) oraz wogóle wszyscy Ci, którzy z definicji mogą być uważani za wzory w materii pięknego języka.

W stosunku do reszty staram się nie rzucać kamieniami.

Zwłaszcza, że to nie ortografia, ale jednak zasób słownictwa i frazeologia więcej mówią o tzw. poziomie rozmówcy.

:D

Dzięki Agnes. Zapamiętam. Człowiek się całe życie uczy...

Staram sie pisać na tyle poprawnie, na ile mnie stać. Zdarza się, że walę literówki, a nawet "byki" Ostatnio, przypuszczam jednak, że palec się omsknął, napisałem "beszczelny" :oops: Wstydzę się od kilku dni. Nie, że zahaczyłem palcem o drugi klawisz, ale że nie przeczytałem i nie poprawiłem przed wysłaniem. Mea culpa, maxima culpa.

Kochani puryści językowi, proszę o wybaczenie. :)

Jeśli chodzi o "ogonki", to zbyt słabo przyciskam kciukiem Alt. :(

żarty sobie robisz, Tomku ;)

u Ciebie zdanie ma zawsze początek i koniec - wielka litera, kropka ;)

mi sporo literówek ucieka, choć zawsze czytam przed wysłaniem

niestety, zbyt wiele wyrazów, zamiast NAPRAWDĘ czytać, biorę "na pamięć", przelatując głównie sens postu

a ogonki to już całkiem oddzielny temat.. ten Alt czasem przyciężki jak bas ;)

Też tak sądziłem, ale jak napisałem zacząłem mieć wątpliwości :oops:

Poloniści wystąp, bo my obaj techniczni. :D

Ja nie polonistka, ale jakżeby na bank łącznie :D

w Sieci i tak jest prosto - choć człowiek "łapie" dziwne słowotwórstwo i składnię z czytanych materiałów, to przynajmniej łatwo sprawdzić wersję polecaną

ja w niepewności wpisuję słowo w Google i dodaję 'sjp'

i czasem nawet wynik jest od razu, jak np.

http://netsprint.sjp.pwn.pl/haslo.php?id=20834 [notabene, stara wersja jest moim zdaniem lepsza]

a czasem trzeba pokombinować

a do Ulubionych można dodać na stałe

http://sjp.pwn.pl/lista.php

3 słowniki i Encyklopedia :D Ha ! :D

inna sprawa, że często się bierze "na czuja", bo - choć to trwa kilkanaście sekund - to i tak zwykle szkoda czasu na sprawdzenie :oops:

Dzieki Ponury :D Na Ciebie zawsze można liczyć. Zrobiłem już jakieś zakładki czy wtyczki w Mozilli i obiecuję korzystać. :D

A z Altem to masz absolutną rację. Basowy on taki. :wink:

mam takie coś, ładne, nie powiem:

http://img99.imageshack.us/img99/410/skutygazemkw2.jpg

i co Wy na to ? można "skuć gazem" ? :lol:

od razu przypomniał mi się "ból sublimujący" z Wojaczka ;)

pomijam już, co może znaczyć "pryskał leżącego" 8)

jednak chyba ktoś interweniował, bo teraz jest deko lepiej:

"Policjant pałował i pryskał leżącego gazem" :D

Z notatnika milicjanta: Obywatel Zenon B. zachowywał się na ulicy opryskliwie.( Oddawał mocz) Stary dowcip rodem jeszcze z PRLu.

• 8 months później...
Tak naprawdę to przeszkadza mi, gdy niewłaściwie posługują się polszczyzną prezenterzy radiowi czy telewizyjni (i wogóle media, w tym reklama), poloniści (sama miałam taką, że grube zeszyty nam zostały ze spisanymi samymi jej błędami) oraz wogóle wszyscy Ci, którzy z definicji mogą być uważani za wzory w materii pięknego języka.

Warto pamiętać, że w ogóle pisze się rozdzielnie. :lol:

... rodzime sobole

Czyżbyś też za młodu czytywał K.O.Borchardta?

Znaczy j a k ż e b y nie Kapitanie

Mój starszy syn ma na imię Karol Olgierd. Zgadnijcie po kim. :D :D :D