Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MALOWANIE SZARYCH PłYT GK

aneczeleczka

Recommended Posts

• 1 year później...

Witam mam podobną rozterkę jak kolega, wiem ż najlepiej było by zaciągnąć szpachla całe płyty gk. problem w tym że u mnie oznacza ze praktycznie wszystko musiałbym zaszpachlować mam adapowany strych i wszystko wyłożenie płytami gk. wiec szpachlowanie całości odpada. Co mi radzicie najpierw wszystko przegruntować np. unigrunt (albo coś innego?) później biała farba i dopiero kolor? Zależy mi na tym żeby łączeń nie było widać są jakieś grunty najające jednolitą strukturę całej powierzchni?

Pozdr. Zibi

Witam, po wykonaniu spoinowan pomimo ze jest to dodatkowa praca zdecydowalem sie pokryc szpachla (gips szpachlowy Intergrąd) wszystkie plyty k-g i nie zaluje. Jako podklad stosuje "śniezke grunt". Rezi ma racje jest to gesta lateksowa farba podkladowa doskonale pokrywajaca i cenowo do przyjecia. W "LM" kosztuje ok 50zl za 10l.

a niby dlaczego trzeba zaciagac cały gk ? jak fachowiec zrobi to nie ma prawa widac łączeń .. inna sprawa,że jak sie spartoli polożenie płyt i nie ma płaszczyzny , no to duzo gipsu idzie , żeby złapać przynajmniej optycznie plaski sufit (sciane)..

a grunt śnieżki też polecam - malowac tylko 1 raz ! a potem normalnie kolor..

odradza grunty w stylu :unigruntu" - zacieki nie do zamalowania - to juz n niebo lepsza jest berbelucha rozwodniona :D

Najlepiej grunt rozcienczyc 1:1 z wodą i zabarwić oraz zagęstnić farbą biała.
- pomijam to , ze to wg mnie bzdura z technicznego pkt widzenia , ale niech tam , tak zrobiles i wyszło okej .... ale , po prostu ... po co :roll: .... przecież nie tylko ja polecam farbe biała gruntującą , która po prostu do tego jest ... no wiec , po co ???

bo ja tak właśnie wykonauje każdą prace u ludzi a po za tym maluje pistoletem i nie moge mieć morki pozostawionej przez wałek, dlatego właśnie rozcieńczam grunt dodając wode aby był mniej szklisty na ścianie i do tego farbe aby było matowe białe wykończenie.Jak zepsujesz gipsowane ściany np. malując śnieżką grunt to na kolorze wszystko wyjdzie.