aneczeleczka 01.05.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Czy szare płyty gips karton prześwitują po pomalowaniu na beż? Czy trzeba je najpierw czymś zatrzeć? Proszę o pilne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 01.05.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 płyty gruntuje się przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 01.05.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 płyty gruntuje się przed malowaniem Czym najlepiej gruntować i szare i zielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 01.05.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Najlepszą i najtańszą metodą jest rozcieńczenie białej farby 1:1. Inne "wynalazki" czasem trudno zamalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 02.05.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Ja rozcieńczam wode+farba emulsyjna+grunt.1 do 1 a farby oczywiście troche więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 wymyślona do tego rodzaju farba - śnieżka grunt śnieżka ma tę zaletę ze jest najgęściejszą farbą ( ok 1,6 kg/dm3) - idealnie kryje nierówności ściany i ryszy po szlifowaniu oraz maskuje kolor bezowy i zielony GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 04.05.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Kiedyś też nią gruntowałem ale ja w zasadzie szpachluje całe płyty wtedy nie ma z niczym problemu.Po pomalowaniu przeważnie i tak się odznaczają zagipsowane łączyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi079POLSKA 15.06.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam mam podobną rozterkę jak kolega, wiem ż najlepiej było by zaciągnąć szpachla całe płyty gk. problem w tym że u mnie oznacza ze praktycznie wszystko musiałbym zaszpachlować mam adapowany strych i wszystko wyłożenie płytami gk. wiec szpachlowanie całości odpada. Co mi radzicie najpierw wszystko przegruntować np. unigrunt (albo coś innego?) później biała farba i dopiero kolor? Zależy mi na tym żeby łączeń nie było widać są jakieś grunty najające jednolitą strukturę całej powierzchni? Pozdr. Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plulka 15.06.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witam, po wykonaniu spoinowan pomimo ze jest to dodatkowa praca zdecydowalem sie pokryc szpachla (gips szpachlowy Intergrąd) wszystkie plyty k-g i nie zaluje. Jako podklad stosuje "śniezke grunt". Rezi ma racje jest to gesta lateksowa farba podkladowa doskonale pokrywajaca i cenowo do przyjecia. W "LM" kosztuje ok 50zl za 10l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 15.06.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 my malowalismy najpierw na bialo a potem kolorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 15.06.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Tez adaptowałe poddasze i wszystkie scianki działowe mam z k-g. Niestety jak chcesz miec ładnie to trzeba przeszpachlowac całe sciany. Z uwagi ze jest to prosta plyta a nie wytynkowana sciana robota nie jest jakas straszna. Wg mnie łacznie bedzie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi079POLSKA 15.06.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 no wiem ale nie mam już kasy i czasu tym bardziej cały bałagan trwa już prawie rok zaczyna mnie to wykańcza a do szpachlowania miałbym ze 300 mkw albo więcj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 15.06.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Spróbuj szerzej pokryć łączyny jakąś masą finiszową polecam MASTER MAS jest bardzo gładka i nie robi grubych faz.Potem pomaluj raz podkładem śnieżki i kolor.Nie gwarantuje że nie będzie widać ale ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.06.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 szpachlowanie calej plyty mozna powierzyc dobremu fachowcowi, a o takiego nielatwo,inni spartola i gladz plyty zniknie pod falami dunaju "gladzi",u nas gruntowalismy sniezka grunt, poszly dwie warstwy, dopiero na to kolor, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 15.06.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 to prawda, do szpachlowania całych płyt musi być fachowiec.Do pokrywania łączyn używam CEKOLU-c45 a do zaciągania całych używam masy finiszowej MASTER MASS.Do zciągania używamy długiej szpachli 60cm dzięki temu niweluje sie mniejsze nierówności i prościej sie naciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 15.06.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 a niby dlaczego trzeba zaciagac cały gk ? jak fachowiec zrobi to nie ma prawa widac łączeń .. inna sprawa,że jak sie spartoli polożenie płyt i nie ma płaszczyzny , no to duzo gipsu idzie , żeby złapać przynajmniej optycznie plaski sufit (sciane).. a grunt śnieżki też polecam - malowac tylko 1 raz ! a potem normalnie kolor.. odradza grunty w stylu :unigruntu" - zacieki nie do zamalowania - to juz n niebo lepsza jest berbelucha rozwodniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 15.06.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Dlatego że łączyny będą widoczne a najbardziej na ścianach naświetlonych przez okno, lub inne źródła światła.Żeby nie było zacieków gruntu to trzeba umiejętnie maolwać.Najlepiej grunt rozcienczyc 1:1 z wodą i zabarwić oraz zagęstnić farbą biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 16.06.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Najlepiej grunt rozcienczyc 1:1 z wodą i zabarwić oraz zagęstnić farbą biała. - pomijam to , ze to wg mnie bzdura z technicznego pkt widzenia , ale niech tam , tak zrobiles i wyszło okej .... ale , po prostu ... po co .... przecież nie tylko ja polecam farbe biała gruntującą , która po prostu do tego jest ... no wiec , po co ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 18.06.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 bo ja tak właśnie wykonauje każdą prace u ludzi a po za tym maluje pistoletem i nie moge mieć morki pozostawionej przez wałek, dlatego właśnie rozcieńczam grunt dodając wode aby był mniej szklisty na ścianie i do tego farbe aby było matowe białe wykończenie.Jak zepsujesz gipsowane ściany np. malując śnieżką grunt to na kolorze wszystko wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 18.06.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 hm...powiem tak, brzmi to przekonująco ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts