tadzel 01.05.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Posadziłem 3 sosny wejmutki jedna juz musiałem wyciąć, uzchła. Na pniu od ziemi na wysokość 40 cm zmiany na korze. Prosze o pomoc co robć aby nie trzeba było wycinać pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.05.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Posadziłem 3 sosny wejmutki jedna juz musiałem wyciąć, uzchła. Na pniu od ziemi na wysokość 40 cm zmiany na korze. Prosze o pomoc co robć aby nie trzeba było wycinać pozostałych. Niewatpliwie rdza wejmutkowo - porzeczkowa.. Zwalczanie tej choroby jest b. trudne. Zwykle rośliny porażone usuwa sie z ogrodu (spalić aby nie zakażać innych). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.05.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Miałem kilkanaście sadzonek pozyskanych z nad morza, tu na mierzei wiślanej rośnie tego sporo i samoistnie się rozmnaża, a brak ogrodów, więc i brak żywiciela i choroby.Z tych kilkunastu po latach pozostała tylko jedna posadzona najdalej od ogródków sąsiadów, gdzie każdy chce mieć wszystko tzn. i porzeczki...Trzeba często oglądać pień szczególnie w dolnej części i w razie najmniejszych objawów jakichkolwiek zmian na korze szybko reagować, smarować co najmniej Funabenem 3. A o ile w niedalekiej odległości na sąsiednich działkach rosną porzeczki, szczególnie te czarne to proszę nie miej złudzeń, że uda Ci się swoje wejmutki wyhodować. Zastąp je sosną himasjajską (Pinus wallichiana syn. Pinus griffithii) równie ładną i nie podatną na choroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 01.05.2007 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Dzięki za info. U mnie i u moich najbliższych sąsiadów nie ma krzaków porzeczek.Ale ja mam dwa krzaki aronni może to zastąpiło porzeczke. W każdym razie szkoda 5 lat rosły a teraz pod topór. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts