Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza DIUNA III - dom GLOWACA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 958
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z kosztami jest trochę inaczej, bo A. podała w zaokrągleniu

koszt reku i instalacja w domu to ->17 tysięcy + 18,5 za żwirowy gwc

to daje jakieś 35,5. to z cena brutto...

nadzik2006

reku może mieć wyrzutnie i czerpnie gdzieś na elewacji lub na dachu, ale jak jest z gwc (gruntowy wymiennik ciepła) to wszystko schodzi do ziemi z z niej wystaje czerpnia i wyrzutnia.

rezygnując z gwc oszczędzamy część kasy - w tym przypadku ponad połowę...

thinking

w Wawie to chyba wszystko kosztuje 5 x więcej.... do rekuperatory.pl to tylko z ciekawości się zgłoszę po wycenę...

nadzik2006 - linkair - to firma z bartyckiej, któa sprzedaje reku Bartosza.

podłogówki całej nie mamy odrębnie wycenionej - jedynie w całości instalacji razem z piecem.

jeżeli chodzi o zmiany w projekcie - o wg tego co wiem (ale mogę się mylić) - zmiany elewacyjne - architekt ze zgodą pracowni - reszta kierbud - o ile ma np uprawnienia konstruktora, itd.

musisz się spytać swojego kierbuda co Ci zmieni i ile to będzie kosztowało - bo my tu trochę przepłacicliśmy...

my do UG mieliśmy mieć zgody Domusa na wszystkie zmiany elewacyjne.

jeżeli ktoś jest wyjątkowym estetą, to trzeba zaznaczyć że w salonie i w kuchni okna nie są na tej samej (górnej) wysokości - to oznacza - że patrząc z boku na dom od strony kuchni - będzie to widoczne - ze środka też ;(

mi się wydaje że wszystkie zmiany w środku - to Twój kierbud Ci zmieni bez problemu. Odnośnie ścianki kolankowej - my nie zmieniamy, więc nic Ci nie powiem, ale to chyba zmiana elewacyjna jak dla mnie.

Wg mnie wszystko zależy od Twoich inspektorów i czy przymykają oczy na takie zmiany - u nas by to nie przeszło niestety...

No 17 000,00 to jeszcze "jak cię mogę" :roll: Właśnie jestem w trakcie podejmowania decyzji co do reku i stwierdziłam po licznych lekturach, że najważniejsze jest by to ustrojstwo pracowało cicho i ekonomicznie a Bartosz chyba zbyt ekonomiczny nie jest. Rekuperatory.pl mają wentylatory stałoprądowe o bardzo niskim zużyciu prądu i to im trzeba przypisać na + :wink:

nie znam poboru prądu reku z rekuperatory.pl, ale słyszałem ze ta firma jest dość droga, mimo wszystko dam i tam do wyceny, ale raczej z ciekawości.

wg mnie Bartosz ma jedną wadę - gabaryty;

- zalety - cena, polski produkt, nie zamarza;

wiem że oni chyba nie robią gwc żwirowego, tylko rurowe i tu jest problem z wilgotnością.

kwestia wyboru po prostu - jak cenowo będą konkurencyjni - to ok:)

witajcie,

przyznam sie, ze przygladam sie pilnie Waszej budowie. Sam mam projekt indywidualny, ale - okresle to oglednie - inspirowany Diuna II :) W zasadzie podstawowe zmiany to jedne poziomy podlog i stropu (bez schodkow). Lazienka na parterze zamiast pom. gosp. (dostepna z sypialni i korytarza), wiekszy wiatrolap. Gora w zasadzie bez zmian. Wiec podsumowujac - budujemy prawie to samo ;)

Ja na razie czekam na PnB, ale juz mysle nad wieloma elementami, m.in. reku. Wstepnie wybralem bartosza (ten sam co Wasz), ale zastanawiam sie nad 2 elementami:

- umiejscowienie centrali:

a) albo pomieszczenie gospodarcze (wzglednie garaz) - ale tu potrzebowac bede obudowy do bartka. Zona stwierdzila, ze to nie wyglada i lepiej, zeby bylo schowane :)

b) mini-stryszek ponad poddaszem lub nad garazem - nie wiem jak bedzie z halasem od reku zwlaszcza na poddaszu.

- kanaly. Nie chce robic zabudowy k-g na parterze kryjacej rury spiro, wiec najchetniej zrobilbym calosc w kanalach o przekroju prostokatnym i pociagnal je po podlodze poddasza (z przepustami przez strop). minusy owszem tez sa: cena, izolacyjnosc cieplno akustyczna stropu, wreszcie koniecznosc znalezienia wykonawcy, ktory to zaprojektuje i zrobi z glowa).

Bede wdzieczny za info, jakie rozwiazania Wy wybraliscie.

GWC tez u mnie bedzie, ale wodne. Mimo wszystko nie mam przekonania do przepuszczania powietrza pod ziemia. Wiem, ze to pewnie atawizm i glupie uprzedzenie, ale jak mam sie w przyszlosci zastanawiac czy cos niekontrolowanego nie rozwinelo sobie kolonii w moim gwc, to wole inne problemy :)

zdrowka, mrozek

a dziękować, dziękować :)

Zapraszamy częściej, tym bardziej, że masz po sąsiedzku a i my mamy teraz na działkę 5 minut samochodem :p

Po raz kolejny polecam ekipę pana Adama - naprawdę dobrzy fachowcy w połączeniu z kierbudem stanowią dobry zespół.

mrozek1 witaj w naszym dzienniku - pozwolisz, że na wszystkie Twoje pytania odpowie mąż w wolnej chwili - ja jestem od wybierania kafelków :wink:

mrozek1

U nas reku będzie w pomieszczeniu gospodarczym razem z piecem.

Jak będzie tam ciasno - to reku powędruje na ścianę i będzie pod sufitem.

Nad strychem się nawet nie zastanawialiśmy, bo jeżei reku wydobywa z siebie jakieś decybele, to najmniej będzie on słyszalny gdy będzie w kotłowni.

Inną sprawą jest aspekt ekonomiczny - i tu się przyznamy ze nie braliśmy go w ogóle pod uwagę - może tańsza instalacja będzie w przypadku gdy centrala będzie na strychu i w dół będą się rozchodziły kanały?

Tego nie braliśmy pod uwagę, chodzi o to żeby Bartosz nie dawał o sobie znać za bardzo :)

Rury damy w gk - tańcze wykonanie, choć ja się łudzę że uda je się prynajmniej dla parteru ukryć na piętrze między dachem/ścianką kolankową a zabudową z gk.

To jest dobre miejsce na rury.

Jak będzie z doprowadzeniem na górę to nie wiem jeszcze, ale zupełnie schować się ich nie da i od zabudowy z gk nie uciekniemy.

pozdrowienia!

Zgłaszam się w Waszym dzienniku i witam. Budujemy może nie po sąsiedzku, ale niedaleko - Wesoła. Jesteśmy po wylaniu stropu, ale nie tak zaawansowani w plnowaniu, jak Wy. Też wentylacja mechaniczna a na Wasz wątek trafiłam wyszukując "Domino"... Pochwalcie się, jaką dostaliście ofertę. Choć nie bijcie mnie, obejrzałam Wasz projekt i osobiście, to bym dała dachówkę o bardziej tradycyjnych, zaokrąglonych kształtach. Dom ma tradycyjną architekturę - łuk, wykusz itd. i Wy jak widzę też gustujecie w antykach i ozdobnych drewnianych detalach. Domino ma piękna formę, ale IMHO bardziej pasuje do współczesnych uproszczonych projektów. Porównywalne pieniądze do Domino ( tu strzelam) może kosztować karpiówka, jeżeli chcecie sporo wydać na dach :wink:

Życzę dużo powodzenia w dalszych zmaganiach.