Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza DIUNA III - dom GLOWACA - komentarze

Recommended Posts

Bardzo się cieszę, że komuś jeszcze się ta cegła podoba :)

Dekarze może wejdą w tym tygodniu, zwieźli już konstrukcję, dachówka jest na placu - wszystko czeka :)

W tym tygodniu musimy rozrysować elektrykę, wchodzi hydraulik - przez lipiec mamy nadzieję domek będzie już okablowany, z dachem i hydrauliką, potem tynki, wylewki i reszta ....................

• Odpowiedzi 958
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Kidu w naszym dzienniku - miło, że ktoś z "diunowiczów" tu zagląda :p

Pewnie na początku sierpnia (jak nam "brzuszek" pozwoli :wink: ) pojedziemy do Ryk (to jest na trasie lubelskiej) - tam jest duży salon, gdzie ceny V&B są sporo niższe niż w Warszawie.

Facet ma tam bardzo atrakcyjny towar po naprawdę ciekawych cenach - chcemy się przekonać osobiście ponieważ dotychczas rozmawialiśmy z nim tylko telefonicznie.

Jak nas cena zwali znów poszukamy czegoś tańszego w TTW Opex albo na Bartyckiej :roll:

Agola witaj w dzienniku - właśnie wczoraj mówiłam mężowi, że chyba najgorsze już za nami ? :lol:

Teraz niby najfajniejsza część - wykończeniówka - może uda się zdążyć przed porodem z wyborem najważniejszych rzeczy - z dwójką maluszków latanie po salonach może być mało przyjemne :roll: :l

Wstępnie wiemy co nam się podoba - niedługo przekonamy się czy starczy nam na to pieniędzy? ol:

Najgorsze jest szukanie tańszych "odpowiedników" :-?

Niestety pewnie nas to czeka biorąc pod uwagę, jak bardzo zależy nam na tym, żeby dom był energooszczędny

:roll:

Witajcie.

Podlogówka w salonie przy podłodze drewnianej nie jest ekonomiczna. Oczywiście technicznie może być . Tylko trzeba mieć na uwadze fakt że współczynnik przejmowania ciepła od podłogi drewnianej jest 5-9 krotnie mniejszy niż od podłogi ceramicznej. No i potem trzeba by żyć ze świadomością, że tym super sprawnym piecem kondensacyjnym grzeje się również ziemię pod budynkiem. :evil:

A patrzyliście na te grzejniki „modern „ np. z firmy Instal projekt Włocławek. http://www.instalprojekt.com.pl/pl/produkty/grzejniki_dekoracyjne/

Ja tak się nad nimi zastanawiam, bo kiedys chce mieć podłoge drewniana w salonie? Tyle że mój salon będzie urządzony w nowoczesnym stylu do których te grzejniki można dopasowac a u Was może będą antyki?

:D :D

Ceramiki na podłodzenie w salonie nie chcemy - to znaczy myślałam o opasce z jasnego gresu (tego samego, którym będzie wyłożona kuchnia, wiatrołap itp) wokół drewnianego środka - sama nie wiem :roll:

Poszukam zdjęcia o co mi chodzi:

http://forum.muratordom.pl/post2591331.htm#2591331

podoba mi się podoga w salonie Szczepka ;)

Do tego będzie rekuperator + bardzo mocny kominek Jotula więc może dupinki nam nie zmarzną :wink: :roll:

Mamy sporo antyków ale zamierzamy je połączyć z nowoczesnymi meblami - jeden mebelek tu, inny tam - typowy eklektyzm :)

Idealne są dla nas wnętrza w Almi Decor - niestety kanapy wymienimy jak najmłodszy skończy jakieś 3 latka - teraz mamy przedsmak jak można w tydzień załatwić białą tapicerkę kredkami, flamastrami,farbami, kupką itp itd - sama słodycz posiadania dzieci :lol:

Zajrzeliśmy w sobotę na Wasza budowę i jesteśmy pod wrażeniem - tempo zawrotne. A kiedy można zastać gospodarzy?

Bardzo ładna jest ta cegła na elewacje, jestem ciekawa efektu końcowego, zwłaszcza w połączeniu z dachówką Domino.

Parkiet z ogrzewaniem podłogowym to nie jest chyba dobry pomysł, pytałam na Batyckiej w wielu punktach z podłogami i wszędzie mi odradzali.

Witaj kochana

Właśnie wczoraj zastanawiałam się co u Was słychać :D

Na budowie jesteśmy codziennie " pańskie oko konia...." :wink:

Zadzwoń jak będziesz miała chwilkę to podjedziemy :)

Z tą podłogówką to pomyslimy - zostanie nam jeszcze kaloryfer kanałowy przy drzwiach tarasowych ale nie mam pojęcia jakie to są koszty :roll:

Grzejniki kanałowe to swietne wyjscie techniczne niemniej kosztowne. Ale produkuja obecnie niskie grzejniki płytowe o wysokości 20 cm.

Moj znajomy połozył standardowe ogrzewanie podłogowe pod deska barlinecką merbau. Po ostatniej zimie twierdzi, ze z podłodze nic się nie stało ale w salonie było za chłodno, teraz zrobiłby gęściej przewody.

Hm trudne wybory Was czekają. :D :D

Etiuda obeszliśmy kilka studiów z deskami podłogowymi i wszędzie nam odradzali - planujemy deskę podłogową - na dole merbau a na górze dąb.

Te barlineckie i inne jakoś do nas nie przemawiają - co gruba decha to gruba decha - tym bardziej, że dębinę mamy własną i jesienią tniemy dęby na deskę - wyjdzie nas to grosze - a mamy sprawdzonego producenta, który nam potnie pod wymiar, wyszuszy, zrobi w-p itp.

Wczoraj dowiadywaliśmy się o to czy kondensat + grzejnik kanałowy to dobre połączenia (tu na forum są różne opinie) i kobieta w salonie gdzie mplanujemy kupić piec powiedziała, że OK i że właśnie są kanałówki już od 19cm z dużą mocą :)

Patrzyłam to koszt ok. 4000zł - planowaliśmy w salonie dwa grzejniki ozdobne zendera więc koszt będzie podobny.

Mysle że super to planujecie. Będę Wam kibicować i może jak pozwolicie "ściągnę" rozwiązanie do mojego przyszlego salonu.

Ja tez bym chciała deski dębowe (choc wlasnej dębiny nie mam a szkoda), tyle że mi się podobają takie szersze i dłuzsze dechy np 25 x 90cm.

A jak tam piękne domino? układa sie? :D :D :D