Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza DIUNA III - dom GLOWACA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 958
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

Zdjecia już są, są. :D :D :D

Ale piękne rzeczy pokazujecie. Kafelki na podłogę świetne – faktycznie jak ze starych praskich czy warszawskich kamienic. Do takiej kuchni idealne. Wówczas dodatkami w określonym mocnym kolorze podkreślicie tylko urodę miejsca i wyposażenia. :D :D :D

Nie widzę tylko opaski w salonie ( w mojej wyobraźni oczywiście).

Bazalt na tarasy będzie przeeszykowny i i z pewnością praktyczny. I takie schody …….kamienne …. rozmarzyłam się …bo chyba na pewno poza moim zasięgiem.

A własnie – dlaczego piszesz że koszt kamieniarza może doskwierać. Czy ułożenie bazaltowych płyt jest znacznie droższe niż np. gresowych ?????

:D

Mąż zadał pytanie w Beltramim - ile orientacyjnie bierze taki "kamieniarz" za ułożenie m2 - gość nam odpowiedział, że 200zł :o :o

Mam nadzieję, że uda nam się namówić naszego wykonawcę, żeby on nam układał taraz i schody - będzie miał ułatwione zadanie, gdyż slaby na schody będa pocięte na wymiar i trzeba je tylko ułożyć i przykleić.

Nasz pan wykonawca twierdzi, że nigdy nie kładł takiego kamienia i ma stracha - ale cegły ręcznie formowanej też nie kładł a jak ładnie mu to wyszło :p :wink: :p

Za chwilkę jadę do studia kuchennego podpisać umowę i zamówić paczkę kafelków na podłogę (żeby nie kupować kota w worku :-? ).

Pstryknę fotkę tej czarno-palisandrowej wnęki i poproszę o wizualizację w kolorze :p

ja nie zabieram raczej nigdy glosu na temat czy cos jest piekne czy brzydkie.uwazam ze kazdey ma swoj gust,napislaam tylko z o tych plytkach bo akurat identyczne mam tu w lazience.glowac po prostu moze dlatego ze to lazienka,chlapie sie woda,ja mam dlugie wlosy, male dziecko tam co chwile buszuje bo juz do kalmki dosiega.po prostu widac kazdy brud,plamke,wloska,smuge,paproszka, normalnie wyglada jakbym w ogole tam nie sprzatala. do tego sa tez dekory takie czarne i wypukle.i rzecz jasna wiecznie ukurzone. zrobie ci kiedys zdjecie.ale mowie.irlandzkie moze gorszy gatunek. moze jakies tanie. a juz nie wspomne jak w ta biala fuge wlazi brud.co tydzien na kolana i jade z koksem.

mieszkalam rok wczesniej gdzie w lazience byly bezowe plytki i jasno-brazowe dekory.w ogole nie bylo takiej rzezni jak mam w tym domu.dobrze ze to tylko wynajem :-?

Witam, jakoś tak troszkę podobnie nasze domki zaczynają wyglądać :D , cegła, domino....Podoba mi się. Mam pytanie o cenę bazaltu. My do podobnego zestawu na zewnątrz wybraliśmy na schody i podcienie granit plomieniowany (ok 200 PLN/m2) ale ten bazalt jest b. fajny, więc znowu mi się w głowie zamieszało...

lidex, malgos2 WITAJCIE miło, że ktoś zagląda do naszego dziennika :p

Lidex kiedyś pytałam się o Twoją cegłę u Ciebie w komenatarzach - odwiedziliśmy skład w Konstancinie ale nie było tego czego szukaliśmy.

W końcu udało nam się sprowadzić tę, której szukaliśmy :)

Cena Bazaltu w Beltramim to 160zł netto za płytkę 2cm 60x60cm a slab na schody grubości 3cm - cena m2 to 360zł netto.

Niestety Beltrami nie sprzedaje towaru klientom indywidualnym - trzeba mieć kogoś z założoną działalnością lub zlecić kupno kamieniarzowi :roll:

Niestety robocizna kamieniarza jest o wiele droższa niż materiału - może uda nam się zlecić pocięcie kamienia na wymiar i nasz wykonawca nam go ułoży na tarasie i na schodach :-?

malgos2 masz rację łazienki to duże pole do popisu :D

Jednak jesteśmy zdecydowani na szaro-grafitową łazienkę rodzinną.

Powinno to wyglądać dobrze w połączeniu z nowoczesną armaturą - do tego łazienka ma kilkanaście m2 i spore okno dachowe - troszkę boję sie, żeby nie było zbyt ciemno i ponuro :roll:

Mam nadzieję, że będzie dobrze :)

Lidex drogo i jeszcze nikt nie powiedział, że u nas będzie na 100% - może się okazać, że będą pilniejsze wydatki :roll:

W każdym razie przy budowie domu wychodzimy z założenia, że robimy dom na lata - nie widzi nam się potem co roku podklejanie odpadającycj kafelków na tarasie (a mamy całkowicie odsłonięty :cry: )..

Życie zweryfikuje nasze plany i może się okazać, że będzie goły beton przez lata :lol: no i dzięki temu nic nie trzeba będzie podklejać :wink: :lol:

• 3 weeks później...

Etiuda witaj :)

Z wykonawcą vel dekarzem mamy bardzo nie miłe przygody - ostatnia skończyła się dwugodzinną awanturą :evil:

Dachówka jest poobijana, rynnny źle zamontowane - koszmar.

Do czasu aż wszystko nie zostanie naprawione i poprawione nie zapłacimy mu :roll:

Facet jest strasznie pyskaty, awanturnik - najlepiej zwalić winę na innych - koszmarny gość :evil:

Cena, którą podał nam kamieniarz - powalająca, wczoraj naszego kolegę rozbawiła do łez :lol:

Nam chce się płakać bo nastawiliśmy się na bazalt ale nie za takie pieniądze - niestety każdy kamieniarz w Warszawie i okolicach liczy sobie podobnie.

Nadal mamy nadzieję i szukamy kogoś na obrzeżach miasta.

Tym bardziej, że chcemy zlecić jednej osobie wykonanie granitowego blatu do kuchni, obudowy kominka i zabudowy tarasu i schodów.

W związku z tak dużym zamówieniem liczymy na spory rabat - pewnie jesteśmy naiwni :roll:

Ja myślę sobie że do kafelków V&B trzeba wziąć naprawdę dobrego fachowca. I myślę również że takiego posiadam, tj kontakt do niego, tylko pewnie będzie się mógł umówić na przyszły rok dopiero.... no nie wiem, bo u nas będzie od końca października i właściwie nie wiem ile mu się zejdzie. Dajcie znać. Bo mam też kontakt do innych, co nawet i dobrze robią tylko robota im się w ogóle nie pali, do nas mieli wejść na koniec sierpnia (żeby porobić takie mniej wyrafinowane rzeczy jak np. płytki w garażu czy w pomieszczeniach gospodarczych) co oczywiście jest już nierealne (z drugiej strony nam też plan działań trochę się przesunął). Facet naprawdę robi dobrze, ale jest okropnie flegmatyczny i czasem robi sobie kilkudniowe przerwy .....

pozdrawiam!

PS. A gdzie jest Franek?

RybciaFiga nasz synek jest bardzo grzeczny i spokojnie siedzi w brzuszku - oby tak było jeszcze co najmniej przez 3 tygodnie - a ciąża będzie "donoszona".

Tylko o to się modlę :roll:

Dziękujemy za kafelkarza ale doszliśmy do wniosku, że jednak kupimy kafelki V&B do obu łazienkek bez ich cięcia - nikt nie da nam gwarancji, że wyjdzie to dobrze a cena m2 jest przerażająca - szkoda by było marnować materiał :cry:

W każdym razie serdecznie dziękujemy za propozycję :p

minkapinka zawsze jesteś mile widziana - mam nadzieję, że uda mi się z Tobą spotkać osobiście - jesli "młody" pozwoli :roll:

Etiuda jak tylko córcia znajdzie stary aparat to pokażę dokładnie jak kominy były budowane :)

Ta biała część to zwykła cegła pełna pomalowana na biało na to poszła w dolnej części obmurówka z pełnej cegły ręcznie formowanej a na zakońćzenie grafitowa obróbka blacharska.

Podejrzeliśmy ten komin z Józefowie i dbaliśmy aby u nas był wymurowany tak samo :oops:

Tak samo chcemy wykończyć zwieńczenia donic na tarasie i murek przy schodach zewnętrznych (oczywiście bez tej czapu z blachy :wink: ).

Prace ruszyły ponieważ nie ukrywam bardzo nam się spieszy - niestety mamy l troszkę zaległości terminowych (np podłączenie gazu :roll: )