Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza DIUNA III - dom GLOWACA - komentarze

Recommended Posts

miley

Cegła ręcznie formowana:

- nasiąkliwość - jest duża w porównaniu z klasyczną za 0,95 pln, ale my ją zaimpregnowaliśmy - u nas do tej pory 2x, planuję kolejne dwa;

- kominy - jeden komin mamy systemowy, kolejny z litej cegły - oba są tylko obłożone ręcznie formowaną;

- trwałość tej cegły - zapraszam do Beneluxu - tam większość budynków jest z niej postawiona w klasycznej technologii i jakoś stoją od początku zeszłego wieku.

Natomiast jeżeli chodzi o trwałość i nasiąkliwość "ręcznie formowanej" cegły to nie zgadzam sie z tą opinią bo to dość duże uogólnienie.

Produkowane w Polsce są w w normalnych klasach 10, 15, 20 i nie trzeba ich niczym impregnować.

Z Kraśnickich cegieł buduje się licową ścianę.

Przed II WŚ były tylko takie i te domy stoją:)

Wracając do tej, którą my mamy - nie trzeba było, ale na nasz klimat zalecają impregnację.

Wydaję mi się ze to kwestia przekonania.

My byliśmy i ją wybraliśmy, ale rozumiem, że ktoś ma obawy.

• Odpowiedzi 958
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Glowac, normalnie wszystko mi się w Twoim domku podoba :o

Podłoga na parterze jest superowska!!! Jakie planujesz meble??? tzn. w jakim kolorze??? łazienka bardzo delikatna, świetny motyw!!! Drzwi już chwaliłam w innym wątku, Potaczałą zachwycam się od dłuższego czasu :D oczywiście jego drzwiami :lol: :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Cię gorąco i życzę rychłej przeprowadzki :wink:

dardurdka bardzo miły wpis - dziękujemy :p

Z meblami to jest tak, że od kilku ładnych lat zbieraliśmy mężem antyki, najczęściej kupowaliśmy na Śląsku, gdzie zachowało się sporo pałacyków i oryginalnych mebli.

Część z nich jest już odrestaurowana (mały wycinek wstawiałam na wcześniejszych stronach dziennika) reszta czeka na renowację.

Z racji tego meble będą w kolorze ciemnego orzechowego brązu - większość tak wybarwialiśmy

:-?

Mamy problem z restauracją kanap, szezlonga do salonu i foteli - nie tak łatwo znaleźć ładne materiały obiciowe :roll: szczególnie, że mamy "dziwną i dość odważną" koncepcję na antyki w salonie.

Ale o tym w wolnej chwili :wink:

dziękuje po raz kolejny Glowac - trzeba się przekonać to prawda...jednak tak sobie myśle, że jak zdecydujemy się na domino łupek - to klinkier w odcieniach ciemniejszych-bo jasne kominy to chyba nie... nie wiem

U WAS WSZYSTKO TAK KOLORYSTYCZNIE "ZGRANE" dach, elewacja te okładziny klinkierowe . BARDZO ŁADNIE.

miley nasza ekipa stawiała dom w Sulejówku, na dachu, którego jest takie samo domino.

Kominy są z lekko żółtego klinieru.

Przeszukam pocztę i wstawię Ci zdjęcia - uważam, że bardzo ładnie to wygląda, do tego były słupki do ogrodzenia z tej samej cegły :)

nitubaga nie ma za co, nie wiem czy do końca Ci odpisałam - jakaś zalatana jestem - przepraszam :roll:

glowac będę wdzięczna

- może w wolnej chwili uda ci się znaleźć wrzucić jakieś foto właśnie z domino -póki co widzę tylko na zdjęciach. W moich okolicach, Grodzisk Maz. - niestety nie zauważyłam na żadnym z dachów. Nie omieszkam wybrać się w pobliże waszych osiedli i zobaczę na żywo. Na dachu widziałam kolor łupek, ale dachówki premion creatona ...

Wielkie dzięki Glowac ...

prawdopodobnie drzwi też zamówimy u cyt. tu p. Potaczały tylko model M18 z bocznym doświetleniem w orzechu myśle, że to będzie też dobry wybór opinie bardzo dobre o Firmie. Tylko zastanawiam się czy kolor dobierzemy taki sam jak kolor okien, czyli orzech

miley zdjęcia wysłałam :)

My wybraliśmy kolor drzwi - złoty dąb - na sośnie wychodzi inaczej niż na dębinie.

Potaczała przyjeżdza na zdjęcie wymiarów ze wzornikiem kolorów i katalogami drzwi.

Ralfi11 witaj u nas w dzienniku :)

Bardzo mi miło, że Ci się u nas podoba :)

Namiar na Pana Krzysztofa:

http://www.potaczala-drzwi.ovh.org/

U nas niestety jeszcze nie ma kominka ;)

Nitu piękne wiosenne kwiatki - dzięki - od razu robi się cieplej na sercu :)

Lidszu to kiedy wpadasz z Moniką? ;)

Dzięki wielkie jeszcze raz za zdjątka -

Ja jak zwykle o swoim - bo już sama nie wiem czy ciemniejszy ten klinkier czy jaśniejszy do domino łupka pasowałby - TEN WASZ JEST NAJŁDNIEJSZY ZDECYDOWANIE - sprzedawca oznajmił, że jest klinkier nieformownay ręcznie bardzo podobny do Waszego (tzn. podałam mu konkretną nazwę, oczywiście na Puławskiej pytałam jak na razie telefonicznie) - widziałam cegłę z EKOKLINKIERu kolor cafena- nie jest taki zółty tylko taki krem/beż ...

piszę chyba bez sensu i szukam dziwnego poparcia w wyborze, którego nie umiem dokonać ... hihi

Pozdrawiam