Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza DIUNA III - dom GLOWACA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 958
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tosinek miło mi to słyszeć :)

Nasza cegła to produkt Wienerbergera - Terca o nazwie Herfsbont.

Pic polega na tym, że oficjalnie Wienerberger go w u nas nie sprzedaje = to import z Beneluxu.

Kupiliśmy go w Zamaracie na Puławskiej:

http://www.zamarat.pl/

Jest mniejsza od tradycyjnej cegły, no i każda cegła ma inny odcień - więc jest dużo zabawy z układaniem.

Polecam w wolnej chwili wycieczkę na Puławską - mają świetną wystawkę klinkieru i dachówki.

Pierwszy raz w życiu widzieliśmy tam białą cegłę ręcznie formowaną - kruczo czarną też (oczywiscie w macie) .

:)

dziękujemy Wam za wszystkie miłe komentarze :)

Długo czekalismy na te barierki - do końca nie byliśmy pewni efektu - tym bardziej się ciesze, że nie tylko nam się podobają :)

Julienx - zawsze jesteś mile widziana :)

Mam nadzieję, że po przeprowadzce uda mi się zaprosić "warszawskie babeczki" na jakąś kawę i ciacho

:D

Spotkanie u Zuzzy było już tak dawno :roll:

Lidszu - cieszę się, że cegła Ci się podoba i także zapraszam do nas :)

Będziemy na budowie przez cały dzień w poniedziałek i wtorek (trzeba uprzątnąć troszkę dom i teren) :)

BeaWroc cena to 300zł za mb - wydaje mi się, że jest taka OK ?

Nasza Diuna ma 8,5 mb barierki.

Miley widziałam zdjęcie na stronie kowala ;)

Z niecierpliwością czekam na Twoją dachóweczkę - na pewno będzie piękna :)

Nitubaga ten "fifek" jest troszkę zbyt zawinięty ale i tak lepszy fifek niż mocowanie w ścianie.

Dzięki niemu barierka nabrała lekkości a o to nam chodziło.

Dzień dobry :-)

Wędruję tak sobie po dziennikach i ...jestem zachwycona Waszym domem.

Na razie jesteśmy posiadaczami działki . Taki właśnie dom byłby ideałem, nawet jeśli chodzi o ten taras z boku (zdaje się że w pierwotnym planie jest on z tyłu ?). Macie piękne wykończenia ,kolory i w ogóle...

Podejrzewam jednak ,że z racji tychże wykończeń i detali dom nie należy do najtańszych ??

Przy okazji pozwolę sobie na pytanie : czy przy poszukiwaniu projektu natknęliście się na jakiś inny ciekawy projekt z takim połozeniem tarasu (wyjście z boku) ?

Pozdrawiam.

lidszu gratuluję prądu - widzę, że ruszyłaś jak burza - wspaniale :)

Bardzo szybko wszystko załatwiasz - niesamowite!!!

magdajusz witaj u nas w dzienniku :)

Masz rację, w pierwotnej wersji taras był z tyłu budynku - my z racji kształtu działki musieliśmy oddać projekt do zmiany - polecam takie rozwiązanie :)

Bardzo długo szukaliśmy odpowiedniego projektu - udało nam się znaleźć kilka -ale w każdym było coś nie tak :(

Niestety nie pamiętam z jakiego biura projektowego były ? :(

Jak tylko znajdę wolną chwilkę poszukam w necie - może uda mi się znaleźć :roll:

Masz rację, w pierwotnej wersji taras był z tyłu budynku - my z racji kształtu działki musieliśmy oddać projekt do zmiany - polecam takie rozwiązanie :)

Bardzo długo szukaliśmy odpowiedniego projektu - udało nam się znaleźć kilka -ale w każdym było coś nie tak :(

:roll:

No właśnie -my mamy działkę narożną i takie usytuowanie tarasu byłoby idealne . Oprócz tego bryła Waszego domu jest piękna -naprawdę bardzo mi się podoba :-)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.

dziękuję magdajusz - to bardzo miłe co piszesz :)

Jedyna zmiana w bryle budynku to jego wydłużenie z obu stron o 1,2m.

Wysokości nie zmienialiśmy - jest taka sama jak u reszty naszych diunowiczów.

Zapraszam Cię do obejrzenia innych wspaniałych realizacji tego projektu na :

http://forum.muratordom.pl/diuna-iii-z-domusa,t75191.htm

Z tego co pamiętam mamy diunowiczów z Twoich okolic - może zechcesz zobaczyć Diunę na żywo? - zapraszam do nas - tylko do Warszawy masz toszkę daleko :roll: :wink:

Głowciu, normalnie Twoja górna łazienka mnie powaliła na kolana... 8) /wiesz jak ja kocham takie proste formy :D /

A szezląg... mniam... 8) Ja też planuję wbić parę rodzinnych antyków w moje wnętrza... :roll: 8) :D

Pozdrawiam i gratuluję tempa! :D

aneta s super, że do nas zaglądasz :)

Zawsze z przyjemnością oglądam cegłę na elewacjach - jaka by nie była :)

Uwielbiam także cegłę we wnętrzach ale sami nie zdecydowaliśmy się na takie rowiązanie - choć długo o tym myśleliśmy - może next time :roll:

Elcia1 witaj u nas w dzienniku :)

Wiele osób zawdawało nam to samo pytanie :)

Znajomi, którzy zajmują się budowlanką, mieszkający w Belgii twierdzą, że tam wszystkie domy są z tej cegły i stoją od wielu wielu lat.

To nas przekonuje - u nas w Polsce nie ma jeszcze takiej tradycji - żeby budować z cegły ręcznie formowanej - stąd tyle wątpliwości.

Trzeba przełamywać stereotypy ;)

Przed podjęciem decyzji szukaliśmy informacji u wielu wykonawców i znawców tematu - nikt nam tego pomysłu nie wybijał z głowy :wink:

Poza kilkoma sprzedawcami klasycznej cegy klinkierowej :wink:

Rasia bardzo się cieszę, że do nas zaglądasz :)

Mam nadzieję, że uda nam się poznać większość forumowiczów (przyjamniej grupę warszawską) na zlocie w czerwcu :)

Troszkę się bałam tej szarej łazienki - cały nasz dom to wielka improwizacja - bez pomocy architekta wnętrz - ale chyba dobrze wyszło ?

Ta szara łazienka to ulubione wnętrze mojego męża ;)

Tylko jak my ją doczyścimy :roll: :roll: :roll:

Rasia bardzo się cieszę, że do nas zaglądasz :)

Mam nadzieję, że uda nam się poznać większość forumowiczów (przyjamniej grupę warszawską) na zlocie w czerwcu :)

Troszkę się bałam tej szarej łazienki - cały nasz dom to wielka improwizacja - bez pomocy architekta wnętrz - ale chyba dobrze wyszło ?

Wyszło świetnie! :D

Czekam na kabinę i resztę drobiazgów.

Ps. Ja też sama wymyślam wnętrza... najważniejsze, że Wy tam będziecie mieszkać i Wam się podoba!

Ta szara łazienka to ulubione wnętrze mojego męża ;)

Już Go lubię...:D 8) :wink:

Glowac. łazienka wyszla bosko. Napewno ja dosciścisz choc ja Ci nie pomoge - bo nie mam jeszcze takiego problemu i po prostu nie wiem.

A szezlong - fantastyczny i te dwa klubowe fotele -już to widze w wyobraźni.......

Powiem Ci ze zaraziłam sie od Ciebie tym eklrktyzmem i pomimo ze mój domek jeszcze w fazie stanu surowego zakupiłam cudny stół art deco fornirowany orzechem (jest w renowacji bo trzeba kilka elemencików na rancie uzupełnic) a teraz kupuje ...negocjuję żyrandol z tego okresu nad ten stół.

Reszta zostanie nowoczesna ale mysle ze w zestawie wypoczynkowym tez sobie dokupie szezlong.

Czekam na dalsze doniesienia z Waszej budowy :D :D :D