Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga na gruncie

Recommended Posts

Witam !!!

prosze o pomoc w sprawie wykonania podlogi na gruncie a mianowicie :

1. czy po wsypaniu warstwy piasku koniecznie trzeba go zagescic ?

2. jasli zageszczac to czym to robic (chodzi mi o sopsob gospodarczy bez urzywania jakichkolwiek urzadzen) ?

Dodam ze mam dom w stanie surowym i musze wwiezc piasek do srodka.

1. musisz, inaczej piasek będzie "siadał" i podłoga popęka

2. podobno najlepiej się ubija depcząc nogami (to nie żart, stopa ludzka ma duży nacisk miejscowy) ale Ci tego nie polecam z wiadomych względów :smile:. Najlepiej wypożycz małą ubijarkę, taką jakie mają drogowcy do ubijania chodników, zmieści się w domu i we dwójkę da się ją przemieścić.

Witam.

Ja przed zagęszczaniem mechanicznym polewałem jeszcze bardzo obficie wodą. Kiedy wsiąkła (żeby nie ubijać w błocie) :wink: ubijałem mechanicznie i dopiero wtedy solidnie obsiadało. Na sucho nie za bardzo.

BTW: Nogami tez było całkiem nieźle, tyle, że długo i śmiesznie wyglądało jak dreptałem w kółko :smile:

Sebastian.

Absolutnie nie polewaj wodą!!!!

Ja też posłuchałem rady sąsiada i garaż zlalismy wodą!!!

Na nasze nieszczęście nie był to piasek, tylko piasek wymieszany z gliną i ... Zrobiło się błoto, a "skoczek" grzązł w tym błocie i nie zdawał rezultatu!!!! Część tej ziemi wybrałem i nasypałem suchego piachu! Po zrobieniu pierszej wylewki zazbrojonej siatką wszystko było dobrze, aż do tej zimy! Kiedy przyszły mrozy cała posadzka w garażu pękła wzdłuż!!!! (a podczas poprzedniej zimy nic się nie wydarzyło!!!!)

Na szczęście ziemia do zasypania fundamentów pod budynkiem już nie była polewana wodą i wszystko było O.K.!!!!!

Ubijanie skoczkiem jest banalnie proste i myślę, że warto zainwestować parę złotych, aby mieć dobrze ubity grunt pod posadzką! Ja zapłaciłem (30 zł/doba za skoczka + 120 zł/doba za zagęszczarkę do piasku - benzyna w zapasie!!!)

Do Krzysztofa :

Ja wsypałem piachu - CZYSTEGO PIACHU - NIE Z GLINĄ - i duuuuużo wody. Naprawdę bardzo duzo wody. Nie robiło się wcale błoto.

Zagęszczarka po podeschniętym piachu owszem jeżdziła, ale jakość zagęszczania pozostawiała wiele do życzenia.

Na to przyszedł zbrojony beton.

Dom obsypałem tez piachem - NIE ZIEMIĄ ! - uformowałem zgrabną skarpę, tak, że od ściany fundamentowej na zewnątrz jest mniej więcej 0,5 m czystego piachu. Sciana fundamentowa fajnie schnie. Jak nasypałeś tam ziemi wilgoć przy scianie fumdamentowej ma utrudnione parowanie.

Zamknąłem dom przed zimą - nie było ogrzewania - nic nie wysadziło.

Bez paniki z tą wodą.