Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieliśmy wypadek - co dalej?

Recommended Posts

Aha. Ale my dostaniemy kasę z polisy sprawcy.

No tak, ale nie ulega kwestii, że wszystkie firmy ubezpieczeniowe do wyceny wykorzysują program który zaniża wartość samochodu przed wypadkiem i zawyża wartośc tak zwanej pozostałości, czyli 'wraku'. Kiedyś nieoficjalnie na jakimś przyjęciu dowiedziałam się, że to normalna praktyka i firmy po prostu liczą na to, ze poszkodowany nie będzie się upominał.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I rzezcywiście wiele osob odpuszcza sobie. Nawet znajomy, ktory mial podobny przypadek, tylko jego auto po kolizji było na tyle sprawne, że on jeszcze nim odjechał i sprzedał mechanikom. On więc twierdził, że nie ma szans wyciągnąć więcej niż ubezpieczyciel oferuje. Można co najwyżej starać się o zwrot kasy za pozostałość, zeby dopłacili do tego co ktoś może dać.

Trochę nadziei we mnie wlewacie, bo właśnie jestem na etapie likwidowania mi szkody z AC przez Hestię. Tak, wiem, że to najwięksi złodzieje, wszyscy mnie ostrzegali, ale trudno - stało się. Wstępnie widze,że zrobili nas w wyliczeniu szkody całkowitej na jakieś 2 tys, ale po prostu nie wiem,czy bedę miała siłę z nimi walczyć.

Czy komuś udało się coś wywalczyć w Hestii z AC bez uciekania się do sądu? Mi po pierwsze od wartości pojazdu odliczyli ponadnormatywny przebieg (1,5 tys zł) mimo że było to pisane w polisie a wypadek był... tydzień po zawarciu umowy, po drugie tu i ówdzie zaokrąglili, po trzecie nie wpisali wszystkich pozycji "do wymiany" w porównaniu z formularzem ich eksperta i po czwarte wyliczoną przez nich wartość pozostałości przemnożyli przez jakiś "współczynnik ekspercki", co zwiększyło ich wartość o 10%.

Czy komuś udało się coś wywalczyć w Hestii z AC bez uciekania się do sądu?

Mi. To wszystko co napisałam w tym wątku dotyczyło właśnie przejść z Hestią.

Mi po pierwsze od wartości pojazdu odliczyli ponadnormatywny przebieg (1,5 tys zł) mimo że było to pisane w polisie a wypadek był... tydzień po zawarciu umowy, po drugie tu i ówdzie zaokrąglili, po trzecie nie wpisali wszystkich pozycji "do wymiany" w porównaniu z formularzem ich eksperta i po czwarte wyliczoną przez nich wartość pozostałości przemnożyli przez jakiś "współczynnik ekspercki", co zwiększyło ich wartość o 10%.

Wszystko nadaje sie do zaskarżenia do Rzecznika Ubezpieczonych. Nawet się nie zastanawiaj.