Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możliwe że tak jest...tym bardziej że przez pierwsze dwa lata mocno pilotowałem temat i było nie naj gorzej więc dałem pole wspólnikom a teraz to nie wiem czy mnie w rogi wala czy faktycznie jest tak żle....

Nie wiem, ile masz pokoi i ile miejsc noclegowych, ale rachunek jest bardzo prosty. Nawet jeśli masz tylko 20 miejsc noclegowych, a obłożenie masz przez 2 miesiące w roku czyli wyłącznie np. lipiec i sierpień, to 20 osób x 60 nocy = 1200 osobodni. 1200 osobodni x 50 zł (przykładowo) za noc = 60.000

A nie ma tak na Mazurach i w okolicach, żeby tylko przez lipiec i sierpień byli goście. Dalsze wyliczenia - łatwo zrobisz sam. Odejmij koszty, dodaj zyski z żywienia - bez 100.000 żywej kasy Cię nie widzę. :wink:

Sprawdź dyskretnie ile tak naprawdę jest tych gości w sezonie (najlepiej kogoś wyślij jako gościa i niech się nie przyznaje, że Cię zna - potem sprawdzisz, czy jest wykazany ten pobyt, ile skasowany i czy to się zgadza z relacją osoby, która była gościem. Prosta sprawa. :wink:

Asia - to nie wsparcie, to podziw... :D

Dzień dobry, można do Was dołączyć?

Ja również zajmuję się turystyką - agro - tylko z racji lokalizaji na wsi.

Na zmianę albo remontuję, dobudowuję coś w domu albo w temacie turystyki - tym zajmuję się 6 lat i myślę o kolejnych zmianach, a raczej rozbudowie.

Mam na imię Kasia, ponad 9 lat temu przeprowadziłam się z miasta na wieś i tu realizuję swoje plany.

Pozdawiam pozostałych wynajmujących!

Witam, moze mi cos doradzicie,

poszukuje jakiegos noclegu(agroturystyka) w spokojnej okolicy i w milym otoczeniu gory albo las , najchetniej w jakims starym domu z klimatem, stare meble moze jakies konie,psy...

najechetniej gdzies niedaleko wrocka, moze kotlina klodzka ale moze byc tez na polnoc od wroclawia?

Szukam i znajduje troche ofert ale jak widze meble z plyty meblowej a la lata 80 to odrazu wylanczam strone :wink:

Kolinki - witaj, jak miło mieć jakies wsparcie w doświadczonych agrogospodarzach, mam nadzieję, że zagościsz tutaj na dłużej. :wink:

Kaloosa - jedyne siedlisko z klimatem w Twoich okolicach, jakie znam, to to.

Piękne miejsce pod lasem, cisza, klimatyczne wnętrza - może Ci się spodoba, polecam. :D

To w gminie Milicz jest, więc z Wrocka blisko masz. 8)

Kolinki - witaj, jak miło mieć jakies wsparcie w doświadczonych agrogospodarzach, mam nadzieję, że zagościsz tutaj na dłużej. :wink:

Kaloosa - jedyne siedlisko z klimatem w Twoich okolicach, jakie znam, to to.

Piękne miejsce pod lasem, cisza, klimatyczne wnętrza - może Ci się spodoba, polecam. :D

To w gminie Milicz jest, więc z Wrocka blisko masz. 8)

DPS-ka, nawet nie musiałam zaglądać ... :p

ach, te sylwestry ....

Nie wiecie co z Maksiem się dzieje? może być na priva ... niepokoję się ... a zgubiłam do niego telefon ...

Dzień dobry, można do Was dołączyć?

Ja również zajmuję się turystyką - agro - tylko z racji lokalizaji na wsi.

Na zmianę albo remontuję, dobudowuję coś w domu albo w temacie turystyki - tym zajmuję się 6 lat i myślę o kolejnych zmianach, a raczej rozbudowie.

Mam na imię Kasia, ponad 9 lat temu przeprowadziłam się z miasta na wieś i tu realizuję swoje plany.

Pozdawiam pozostałych wynajmujących!

Kasiu, proponuję założyć dziennik ze zdjęciami twojego agro, chyba że masz jakiegoś bloga to zapodaj ... :-)

Dziękuję za miłe powitanie :)

Blog przeżywa przerwę techniczną - jak się z tym uporam to zaraz podam - z przyjemnością.

Wysowa jest śliczna...Kozie Ziebro...hmm niestety skręcona kostka, a raczej skutki uniemożliwiły mi w tym roku chodzenie po górach...

Jak się "dokopię" do zdjęć pokażę Wam moją okolicę :oops:

Dziękuję za miłe powitanie :)

Blog przeżywa przerwę techniczną - jak się z tym uporam to zaraz podam - z przyjemnością.

Wysowa jest śliczna...Kozie Ziebro...hmm niestety skręcona kostka, a raczej skutki uniemożliwiły mi w tym roku chodzenie po górach...

Jak się "dokopię" do zdjęć pokażę Wam moją okolicę :oops:

Kasiu, napisz coś o swoim siedlisku. :D

Może masz stronkę i pokażesz nam? :wink: Może być na PW. 8)

Ile masz pokoi i miejsc, co Twoi goście mogą robić, jak zbudowałaś swoje siedlisko, czy to stare gospodarstwo, czy stawialiście od zera? Może kupiliście działające agro (czasem też tak się zdarza)?

Bardzo jesteśmy ciekawi. :D

Tam mieszkasz czy tam jeździsz na odpoczynek? :wink:

Tam kiedyś często z rodziną wypoczywałem, to bardzo urocze tereny. Byłem w Wysowej ostatnio po kilkunastu latach i tak maszerując po szlakach nachodziły mnie myśli o przeniesieniu się w te strony, jakaś agroturystyka …. :roll:

Wypad (sobota/niedziela) za nocleg z pełnym wyżywieniem w ośrodku „Zacisze” kosztował 40 zł od osoby w domku (niestety bez ciepłej wody) :evil: .

Co ciekawe, zauważyłem, że powstaje coraz więcej gospodarstw nastawia się na agroturystykę.

Powiem, że jest to kapitalna sprawa. Coraz częściej robiąc wypady korzystam z takich noclegów, niestety czasem można źle trafić ……. :wink:

Będąc w temacie agroturystycznym dodam, że moje kobitki właśnie załapały się na dotacje. 8)

Mówiąc krótko, rozkręcają turystyczny interes. A ja głupi już myślałem, że przechodzę na zasłużony odpoczynek po skończonej inwestycji budowlanej ……..

Myślę, że jeszcze tu zaglądniemy nie raz z zapytaniami. :p

Pozdrawiam miło

Bluszczyku, zrób coś by dało się te prze - piękne zdjęcia powiększyć http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/ave.gif

Sloneczko, to proste, klikasz zdjęcie, a potem je jeszcze raz klikasz. Większych powiększeń wydaje mi się nie ma potrzeby publikować, nie mieszczą się na ekranie. :wink: Jeżeli potrzebujesz większego powiększenia któregoś ze zdjęć chętnie prześlę na podany adres.

Aaaa, no widzisz, to rośnie nam zespół agrogospodarzy. :wink: :lol:

Ciekawe, co też tam planujecie, bluszczyku...

Napiszesz coś więcej? :D

:wink:

Tak naprawdę to nie wgryzałem się w temat co tam moje kobitki planują. :oops: Wiem jedno, będzie bałagan i że ucięli nam dotacje na ogrodzenie (tym mnie zbajerowały kiedy oponowałem :roll:). Teraz „podsłuchałem”, że musi nastąpić procedura rejestracji firmy i określenia się, na jakich warunkach będą się rozliczały. Ciekaw jestem jak to wygląda w Twoim przypadku.

U mnie to jest tak, że agroturystyka, po spełnieniu paru warunków, nie jest działalnością gospodarczą w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. 8)

Jeśli to jest:

- na terenie wiejskim

- w działającym (czynnym) gospodarstwie rolnym

- na terenie budynków w obrębie działki siedliskowej gospodarza

- do 5 pokoi

- właścicielem jest właściciel tegoż czynnego gospodarstwa

no to nie ma tych wszystkich firm i innych uprzykrzeń.

A Twoje dziewczyny jak to planują?

Sloneczko, to proste, klikasz zdjęcie, a potem je jeszcze raz klikasz. Większych powiększeń wydaje mi się nie ma potrzeby publikować, nie mieszczą się na ekranie. :wink: Jeżeli potrzebujesz większego powiększenia któregoś ze zdjęć chętnie prześlę na podany adres.

Bluszczyku, rzecz w tym że u mnie kliknięcie na fotkę, by ją powiększyć kończy się tak:

http://img395.imageshack.us/img395/601/bluszczykpowiekszenie.jpg :(

Nie wiem, czy Opera aż tak kłóci się z FF? :o ;)

A co gorsza, teraz nawet Twój link z małymi zdjęciami też już tak samo wygląda http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/ryczy.gif

Podobały mi się te krajobrazy z drogą i lasem. Byłyby z nich piękne tapetki na pulpit :)

U mnie to jest tak, że agroturystyka, po spełnieniu paru warunków, nie jest działalnością gospodarczą w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. 8)

A Twoje dziewczyny jak to planują?

No tak to dwie różne sprawy. W przypadku moich dziewczyn warunkiem skorzystania z dotacji było zarejestrowanie firmy. Teraz mają trzy miesiące na realizację tej dotacji - w okresie zimowym :-? 8)

Nie wiem, czy Opera aż tak kłóci się z FF? :o ;)

Nie wiem jaka może być tego przyczyna. Na moim FF wszystko dział prawidłowo, no po prostu istne szaleństwo. :wink:

Na co dzień używam Opery i czasem IE jak nie mogę sobie z czymś poradzić. Ale ostatnio po wczytaniu wtyczek do Opery i FF wszystko mi działa poprawnie.

Z komunikatów wynika, że jest jakiś problem z połączeniem na serwer Opery.

Jeżeli uda ci sie jeszcze kiedyś :wink: odwiedzić mojego bloga i wybrać tapetkę z przyjemności prześlę Ci ją pocztą internetową. :p