DPS 12.04.2008 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Musisz udać się do ODR i zrobić podstawowy kurs agroturystyczny, tam Ci szczegółowo wyjaśnią. Bez kursu Urząd Skarbowy nie uzna Ci tego jako agroturystyki. Oczywiście w czynnym gospodarstwie rolnym i w tym samym domu, w którym Ty, rolnik na KRUS-ie, mieszkasz i jesteś zameldowany. Oczywiście maksymalnie 5 pokoi, żywienie i inne usługi wyłącznie dla gości, którzy mają u Ciebie w gospodarstwie noclegi. To w największym skrócie podstawy, reszty musisz dowiedzieć się na kursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 12.04.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Tak jak psze DPSia, ale - ja ostatnio trochę czytalam przepisów dot. agroturystyki niepodlegającej opodatkowaniu i - przepisy te są BARDZO powiedziałabym ...chmmm... płynne... jesli chodzi o MIEJSCE - nie musi to byc TEN SAM DOM gdzie mieszkasz. Musi być TO SAMO GOSPODARSTWO lub inaczej BUDYNEK WCHODZĄCY W SKŁAD GOSPODARSTWA, o którym mowa (tzn tego w którym się mieszka i które funkcjnuje jako czynne gospodarstwo rolne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 12.04.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 pochwalę się .... najechaliśmy z Jackiem DPS-ię z sołtysem było super - okolica cudo, domek przewygodniasty, skonsumowaliśmy DPS-kom pokłady smalcu, jajecznicy, domowych konfitur no i oczywiście grzybków w rozmarynie, mniam mniam .... DPS-iu, jeszcze raz dziękujemy za gościnę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 12.04.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Przekleństwo z tym Depeesiowym smalczykiem .... Wszyscy tylko o nim gadajom, a ja mam ślinotok .... Wstydźcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
italodisco 13.04.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Musisz udać się do ODR i zrobić podstawowy kurs agroturystyczny, tam Ci szczegółowo wyjaśnią. Bez kursu Urząd Skarbowy nie uzna Ci tego jako agroturystyki. Oczywiście w czynnym gospodarstwie rolnym i w tym samym domu, w którym Ty, rolnik na KRUS-ie, mieszkasz i jesteś zameldowany. Oczywiście maksymalnie 5 pokoi, żywienie i inne usługi wyłącznie dla gości, którzy mają u Ciebie w gospodarstwie noclegi. To w największym skrócie podstawy, reszty musisz dowiedzieć się na kursie. Dzieki za odpowiedz ale mnie nie interesują noclegi chce po prostu wynajmowac ogród na imprezy , czy moze to być inna działalność niż agroturystyka?? np.zarejetrować o umowe o dzieło szkolenia i winnicy o ogrodzie?? jest taka mozliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Mamy w planach podobnie jak Ty, Italodisco. Szkolenia + winnica"się robi". Nie badałem jeszcze przepisów. U nas szkolenia będą kilkudniowe więc i noclegi, i wyżywienie. Wynajmowanie sali w naszym przypadku raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 13.04.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Przekleństwo z tym Depeesiowym smalczykiem .... Wszyscy tylko o nim gadajom, a ja mam ślinotok .... Wstydźcie się Oj Braza, rozumiem cię doskonale, ale wbre pozorom przyrządzenie rzeczonego nie jest b trudne - napisz do DPS-i a ona ci unaoczni - ja już wiem jak i z czego dokladnie (nawet gdzie kupić ), ale nie wiem czy mogę zdradzać ... powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Przekleństwo z tym Depeesiowym smalczykiem .... Wszyscy tylko o nim gadajom, a ja mam ślinotok .... Wstydźcie się Oj Braza, rozumiem cię doskonale, ale wbre pozorom przyrządzenie rzeczonego nie jest b trudne - napisz do DPS-i a ona ci unaoczni - ja już wiem jak i z czego dokladnie (nawet gdzie kupić ), ale nie wiem czy mogę zdradzać ... powodzenia! Tiaaaaa, te smalczyki naszej Pre...datorki, te konfiturki, grzybki w wielu smakach. Czułem się u niej jak bym najechał jakiś dwór szlachecki w połowie XIX wieku. Wtedy też raczono gości takimi smakołykami. Niebo w gębie. Co ja mówię - niebo. Siedem nieb. Nieb, niebów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 13.04.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Się można zawstydzić, że człowiek częstuje gości herbatnikami ze sklepu ... Oj czas zmienić podejście do gościa Człowiek się uczy cały czas, dobrze że ma od kogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 13.04.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Oj to to Tomku!!!!! Tego przyrównania do dworu szlacheckiego mi brakowało!!!!! Ja teoretycznie wiem, jak robić smalczyk, ale Depsiowy na pewno 100 000 razy lepszy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 13.04.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 z tym smalczykiem to chyba każdy ma pojęcie, ale ja juz wiem, czemu mój się tak szybko psujeA DPS-a ciężko od wczoraj pracuje - promuje nasze stowarzyszenie agro w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 13.04.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Skoro Depsia promuje, to macie jak w banku, że cały świat się o Was dowie!!!!A w Krakowie spotka się z Agdusiami, czego obu stronom straszliwie zazdroszczę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Jak już się przeprowadzę do "komturii" to wybuduję wędzarnię i powiększę winnicę. Już w tym roku, jesienią. Taki postawiliśmy sobie cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 13.04.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Brawo Tomki!!! Przyznam szczerze, że ja po wizycie u DPS-iów i u jeszcze jednych znajomych, którzy zaczęli prowadzić agroturystykę pod skrzydłami DPS-i mam głowę pełną pomysłów, normalnie pęka mi w szwach i nie mogę spać Tylko czasu mało niestety, ciągle coś muszę zrobić niezwiązanego z agro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.04.2008 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 pochwalę się .... najechaliśmy z Jackiem DPS-ię z sołtysem było super - okolica cudo, domek przewygodniasty, skonsumowaliśmy DPS-kom pokłady smalcu, jajecznicy, domowych konfitur no i oczywiście grzybków w rozmarynie, mniam mniam .... DPS-iu, jeszcze raz dziękujemy za gościnę !!! Tiaaaa... Zapędzono Was do roboty i kazano słoiki zawiązywać jeszcze na czczo przed śniadaniem, dzień wcześniej musieliście napalić sobie sami w kozie i nawlec pościele... Ot, gościnność... Asiu, dziękuję za miłe słowa i postaram się lepiej Was przyjąć następnym razem. Co do smalczyku - powiem z miłą chęcią nasze (Babci i moje) sekrety dotyczące wytapiania - każdemku, kto przyjedzie i osobiście spróbuje. Tomku, daj już spokój, aż wstyd mi tyle komplementów czytać i nie wiem, jak się zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.04.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Brawo Tomki!!! Przyznam szczerze, że ja po wizycie u DPS-iów i u jeszcze jednych znajomych, którzy zaczęli prowadzić agroturystykę pod skrzydłami DPS-i mam głowę pełną pomysłów, normalnie pęka mi w szwach i nie mogę spać Tylko czasu mało niestety, ciągle coś muszę zrobić niezwiązanego z agro Pomału dojdziesz do tego agro. Pomożemy. Będzie doooobrzeeeeee, będzie Pani zadowoloooooonaaaaaaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 13.04.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 będzie, będzie - tylko Ty spać już idź bo późno, a pewnie dopiero zmachani do domu wróciliście ... napisz jak było, ale jutro, po spaniu pa pa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 i nie wiem, jak się zachować. Normalnie Smalczyk był przepyszny. Nie tylko smalczyk. To zapewnie wpływ miejscowego klimatu, że taki dobry, skoro nie Twoja zasługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.04.2008 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Złośliwiec. Asiu, było naprawdę fajnie, krakusy bardzo zainteresowani, słoiczki z grzybkami wykupili na pniu, często pytali o kwatery, myślę, że będzie dobrze. Przyjadą w nasze strony. Ludzi mnóstwo, pokazali nas w lokalnej TV, toteż w niedzielę tłumy waliły drzwiami i oknami. Super! Dziś ruszamy na Kraków, zaczniemy od pokazania Wawelu młodszej latorośli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 14.04.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 a to miłego zwiedzania! a jakbyś jeszcze kiedyś potrzebowała pary do wiązania słoiczkow - to tylko krzyknij - a my sie zjawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts