Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

Musisz udać się do ODR i zrobić podstawowy kurs agroturystyczny, tam Ci szczegółowo wyjaśnią. Bez kursu Urząd Skarbowy nie uzna Ci tego jako agroturystyki. Oczywiście w czynnym gospodarstwie rolnym i w tym samym domu, w którym Ty, rolnik na KRUS-ie, mieszkasz i jesteś zameldowany. Oczywiście maksymalnie 5 pokoi, żywienie i inne usługi wyłącznie dla gości, którzy mają u Ciebie w gospodarstwie noclegi. To w największym skrócie podstawy, reszty musisz dowiedzieć się na kursie.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jak psze DPSia, ale - ja ostatnio trochę czytalam przepisów dot. agroturystyki niepodlegającej opodatkowaniu i - przepisy te są BARDZO powiedziałabym ...chmmm... płynne... 8) jesli chodzi o MIEJSCE - nie musi to byc TEN SAM DOM gdzie mieszkasz. Musi być TO SAMO GOSPODARSTWO lub inaczej BUDYNEK WCHODZĄCY W SKŁAD GOSPODARSTWA, o którym mowa (tzn tego w którym się mieszka i które funkcjnuje jako czynne gospodarstwo rolne).

pochwalę się .... najechaliśmy z Jackiem DPS-ię z sołtysem :D :D :D

było super - okolica cudo, domek przewygodniasty, skonsumowaliśmy DPS-kom pokłady smalcu, jajecznicy, domowych konfitur no i oczywiście grzybków w rozmarynie, mniam mniam ....

DPS-iu, jeszcze raz dziękujemy za gościnę !!!

Musisz udać się do ODR i zrobić podstawowy kurs agroturystyczny, tam Ci szczegółowo wyjaśnią. Bez kursu Urząd Skarbowy nie uzna Ci tego jako agroturystyki. Oczywiście w czynnym gospodarstwie rolnym i w tym samym domu, w którym Ty, rolnik na KRUS-ie, mieszkasz i jesteś zameldowany. Oczywiście maksymalnie 5 pokoi, żywienie i inne usługi wyłącznie dla gości, którzy mają u Ciebie w gospodarstwie noclegi. To w największym skrócie podstawy, reszty musisz dowiedzieć się na kursie.

Dzieki za odpowiedz ale mnie nie interesują noclegi chce po prostu wynajmowac ogród na imprezy , czy moze to być inna działalność niż agroturystyka?? np.zarejetrować o umowe o dzieło szkolenia i winnicy o ogrodzie?? jest taka mozliwość

Mamy w planach podobnie jak Ty, Italodisco. Szkolenia + winnica"się robi". Nie badałem jeszcze przepisów. U nas szkolenia będą kilkudniowe więc i noclegi, i wyżywienie. Wynajmowanie sali w naszym przypadku raczej nie.

Przekleństwo z tym Depeesiowym smalczykiem .... :-? Wszyscy tylko o nim gadajom, a ja mam ślinotok .... Wstydźcie się :wink:

Oj Braza, rozumiem cię doskonale, ale wbre pozorom przyrządzenie rzeczonego nie jest b trudne - napisz do DPS-i a ona ci unaoczni - ja już wiem jak i z czego dokladnie (nawet gdzie kupić :lol: ), ale nie wiem czy mogę zdradzać ...

powodzenia!

Przekleństwo z tym Depeesiowym smalczykiem .... :-? Wszyscy tylko o nim gadajom, a ja mam ślinotok .... Wstydźcie się :wink:

Oj Braza, rozumiem cię doskonale, ale wbre pozorom przyrządzenie rzeczonego nie jest b trudne - napisz do DPS-i a ona ci unaoczni - ja już wiem jak i z czego dokladnie (nawet gdzie kupić :lol: ), ale nie wiem czy mogę zdradzać ...

powodzenia!

Tiaaaaa, te smalczyki naszej Pre...datorki, te konfiturki, grzybki w wielu smakach. Czułem się u niej jak bym najechał jakiś dwór szlachecki w połowie XIX wieku. :D

Wtedy też raczono gości takimi smakołykami. Niebo w gębie. Co ja mówię - niebo. Siedem nieb. Nieb, niebów? :o

Jak już się przeprowadzę do "komturii" to wybuduję wędzarnię i powiększę winnicę. :D

Już w tym roku, jesienią. Taki postawiliśmy sobie cel.

Brawo Tomki!!!

Przyznam szczerze, że ja po wizycie u DPS-iów i u jeszcze jednych znajomych, którzy zaczęli prowadzić agroturystykę pod skrzydłami DPS-i mam głowę pełną pomysłów, normalnie pęka mi w szwach i nie mogę spać :(

Tylko czasu mało niestety, ciągle coś muszę zrobić niezwiązanego z agro

pochwalę się .... najechaliśmy z Jackiem DPS-ię z sołtysem :D :D :D

było super - okolica cudo, domek przewygodniasty, skonsumowaliśmy DPS-kom pokłady smalcu, jajecznicy, domowych konfitur no i oczywiście grzybków w rozmarynie, mniam mniam ....

DPS-iu, jeszcze raz dziękujemy za gościnę !!!

Tiaaaa... :roll:

Zapędzono Was do roboty i kazano słoiki zawiązywać jeszcze na czczo przed śniadaniem, dzień wcześniej musieliście napalić sobie sami w kozie i nawlec pościele... Ot, gościnność... :oops: :-?

Asiu, dziękuję za miłe słowa i postaram się lepiej Was przyjąć następnym razem.

Co do smalczyku - powiem z miłą chęcią nasze (Babci i moje) sekrety dotyczące wytapiania - każdemku, kto przyjedzie i osobiście spróbuje.

Tomku, daj już spokój, aż wstyd mi tyle komplementów czytać i nie wiem, jak się zachować. :oops:

Brawo Tomki!!!

Przyznam szczerze, że ja po wizycie u DPS-iów i u jeszcze jednych znajomych, którzy zaczęli prowadzić agroturystykę pod skrzydłami DPS-i mam głowę pełną pomysłów, normalnie pęka mi w szwach i nie mogę spać :(

Tylko czasu mało niestety, ciągle coś muszę zrobić niezwiązanego z agro

Pomału dojdziesz do tego agro. :D

Pomożemy. 8)

Będzie doooobrzeeeeee, będzie Pani zadowoloooooonaaaaaaa. :lol:

i nie wiem, jak się zachować. :oops:

Normalnie :D :D

Smalczyk był przepyszny. Nie tylko smalczyk. To zapewnie wpływ miejscowego klimatu, że taki dobry, skoro nie Twoja zasługa. :wink: :D :D :D

Złośliwiec. :lol:

Asiu, było naprawdę fajnie, krakusy bardzo zainteresowani, słoiczki z grzybkami wykupili na pniu, często pytali o kwatery, myślę, że będzie dobrze. Przyjadą w nasze strony.

Ludzi mnóstwo, pokazali nas w lokalnej TV, toteż w niedzielę tłumy waliły drzwiami i oknami. Super! :D

Dziś ruszamy na Kraków, zaczniemy od pokazania Wawelu młodszej latorośli. 8)