Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W polu już rosnąć zaczyna, marcheweczki wylazły kiełkami z ziemi, buraczki, cebulka ma fajne malutkie szczypiorki... :D

A trawy jakie piękne teraz! Za kilka dni pójdę zebrać świeże do suszenia na bukiety zimowe - takie z kłosami, wyrośnięte... Śliczne różności na łące rosną! 8)

Niedługo powinny być sianokosy. :roll:

Tylko, że krów i koni prawie we wsi nie ma... :(

Pomidorki rosną już na zewnątrz, surfinie wiszą na domku w doniczkach.

Zaczyna być znowu sucho.

Co u Was na wsi słychać?

Nikt już na wsi nie mieszka? :-?

leje czwarty dzień :-?

gdzie leje ? :o

u nas ja leję, wężem po warzywkach ...

chociaż obecnie nadaję z alkowy, bo mi się pochorowało troszkę :evil:

czy ktoś zna jakieś sensowne, naturalne metody wypędzenia natarczywego kataru i kaszlu ? Z naciskiem na naturalne ... oczywiscie jak na wsioków przystało.

Brałam chemię z apteki i nic.

pomocy.

Pomidorki rosną już na zewnątrz, surfinie wiszą na domku w doniczkach.

Zaczyna być znowu sucho.

Co u Was na wsi słychać?

Nikt już na wsi nie mieszka? :-?

No rzodkiewki zaczynaja rolnice i drutowce konsumowac mszyca sie pleni az miło. Dzis czas na pomidory i dobrze że sie wstrzymałam jeszcze trzy dni bo u nas z poniedziałku na wtorek było zimno.

:D :D :D :D

Rację juz dawno temu miał Stańczyk, że w Polsce najwięcej lekarzy. :wink:

Witam,

Posmaruj sobie patoką (miodem) nos wewnątrz. 5 x dziennie przez 2 dni i po zawodach. Najlepiej malinowy.

pozdrawiam

Mark0wy

jadłam kiedyś miód wrzosowy, rzepakowy, spadziowy ale malinowy :o nigdy ...

ale bardzo bym chciała, nie zaprzeczam!

Niedaleko "komturii" mozna nabyc drogą kupna miód malinowo-lipowy. Obecnie brak. Jest pyszny, ale czy ma własności lecznicze... Jestem sceptycznie nastawiony do własnosci leczniczych miodu. To takie moje "zboczenie" związane z zawodem. Miód może niektórym nawet zaszkodzić.

Proszę o wybaczenie jeśli ktos ma inne zdanie.

Ja pozostanę przy swoim przekonaniu.

A na co ma być ta miksturka miodowo-octowa?

Asia, na uporczywy kaszel syrop przeciwkaszlowy homeopatyczny będzie świetny, no i dobry byłby syrop z mniszka, ale pewnie nie masz... :roll:

Kurczę, cały czas od kilku dni jest chłodno, są chmurki, ale... nie ma deszczu!! :evil:

Witam,

Wiara, że miód pomaga wszystkim i na wszystko pozostaje tylko wiarą.

Natomiast produkty pszczele en block wykazują wiele bardzo cennych właściwości.

Wszystkie mają właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze, zwłaszcza jeśli chodzi o te zaliczane do grupy bakterii Gram-dodatnich. Gronkowiec ginie po 4 sekundach w miodzie. Zresztą kiedy w dawnych czasach Król chciał zobaczyć głowę buntownika, przywożono ją w miodzie, który zapobiegał rozkładowi.

Znane i naukowo potwierdzone (Przegląd Pszczelarski nr 1/2008 - i abstrakty najnowszych badań) są właściwości lecznicze propolisu (gardło, przyspieszanie gojenia ran). Ciekawe są właściwości pyłku (ale nie dla alergików) - moc enzymów jest wykorzystywana zwłaszcza w kosmetyce. Badania dowodzą, że przereklamowane jest mleczko pszczele. Jad pszczeli pomaga w ponad 70% przypadków reumatyzmu, co nie oznacza totalnej remisji. Jad jest stosowany przeciwko niektórym rodzajom raka, w przypadku niemożliwości stosowania chemii (oczywiście pod kontrolą lekarza).

Sam miód polecam do picia jako sytę, pół szklanki letniej wody i łyżka miodu na noc zostawić i wypić rano. Generalnie zastosowań jest wiele. Co do zwalczania kataru, przećwiczyłem i na mnie działa (może placebo), tylko kicham w trakcie kuracji. Ale wrażenia są fajne. Dla Pań i Panów (dorosłych) polecam miód stosowany zewnętrznie (to drogie, ale pszczelarz może sobie pozwolić na trochę szaleństwa). Otóż po gorącej kąpieli nacieramy Paniom całe ciało miodem, który przestaje się na ciele lepić i przybiera konsystencje oliwki. 5 minut należy to ponosić na sobie, aż się wchłonie, resztę spłukać. Kleopatra korzystała nie tylko z mleka, a metoda ta jest znana także naszym skośnym braciom i siostrom.

Tak czy inaczej po wszystkim - jest słodko ;)

Pozdrawiam

Mark0wy

Ta ostatnia kuracja to cudo. Skuteczność pewnie ok. 100% :wink: :lol:

Jeśli chodzi o własności konserwujace miodu, to takie same ma syrop zrobiony z cukru i wody. Kiedyś cukru nieznano, wiec do przywożenia władcy głowy buntownika zalewano ją miodem.

Natomiast kilkanascie lat temu, na wystawie tak zwanej zdrowej żywnosci moją uwagę zwróciła ulotka pewnego pszczelarza. Wymieniał w niej cudowne własciwości miodu - panaceum na wszelkie choroby i dolegliwości. Podkreślił nawet, że miód zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki. Wśród wymienionych były także kadm, rtęć i ołów...

Hm, hm, ciekawe rzeczy tu piszecie, chłopaki. :o

A z tym gronkowcem - czy to znaczy, że osoby mające nieszczęście zostać zarażonymi powinny go używać w megailościach? :roll: