Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

Już go pakuję :lol: :lol: :lol: , tylko karmijcie go tam lepiej niż ja .... :oops:

a w ogóle skąd taki wielki koszt ci się urodził ??? Nasz POŚ był w komplecie z odkurzaczem centralnym i kosztował nas z robocizną ok. 10 tysiączków. Marki Sotralentz, duuuuży na 5-6 osob, dużo za duży ja na naszą sprawną czwórkę :D

Może poszukaj firmy na www i zdzwon się z nimi, bo cena 12 000 jakaś spora jest ...

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja POŚ kupiłam w Obi i montowalismy sami. Za POŚ zapłaciłam ok. 3000. DO tego koparka-200zł i kruszywo-1000. Reszta roboty samodzielna. Wyszlo sporo taniej niż przez firmę. POS z Ciechocinka jest z Euro-Plastu http://www.euro-plast.biz.pl/index.php?oczyszczalnie=kontakt

Mayland, a mogłabyś mi puścić na PW jakąś dużo bardziej szczegółową informację o tym POŚ z OBI? Mam tak blisko, może po niemieckiej stronie byłoby jeszcze taniej - z wieloma matbud tak jest, często tam robimy zakupy budowlane a nie w Polsce.

Jaki typ, ile, za ile, jakie roboty musieliście wykonać - wszystko, co możliwe, bardzo mnie to interesuje!!!

• 3 weeks później...

Tyle roboty, czy zbiesili się wszyscy wakacyjnie ?

Przekopaliśmy podwórko pod trawnik, udeptali i zasiali ... trawa rośnie az miło, chwasty też ... :evil: - będę pryskać Chwastoxem, może przepadną ?

Staramy się posprzątać trochę przed domem, bo straszy bardzo śmieciami różnemi, póki mamy wakacje i czasu trochę więcej

pozdrowienia dla całej Agro!!!

• 2 weeks później...

Jesień idzie, wracać do domu i ... forum ! :lol:

porozłazili się po kątach i ciężko spędzić ich w jedno miejsce, chol....

pozdrawiamy cieplutko z deszczowego Dąbroszyna!

właśnie dotarła do nas piękna emaliowana tabliczka adresowa - jak powiesi się, to może się pokaze gremium ? :)

• 2 weeks później...
Roboty full. :roll:

Nie wiadomo za co najpierw się łapać. :wink:

I tak wszystkiego się nie zrobi. :-?

Jutro znowu w słoiczkach siedzę. :p

... i zawija je w sreberka ... :wink: 8)

Folia alu się skończyła... :(

:lol:

A ja dalej ze słoiczków wyleźć nie mogę... :roll:

Teraz były sliwki w winie, nasze, zielonogórskie. 8)

Mniam. :p

No to ja napisze co na wsi u mnie słychać.

Wieś się obudziła i dowiedziała, ze kanalizacji nie zrobią. Nie ma szans bo nie ma gdzie i do czego dołączyć. Wszystkie oczyszczalnie pękają już. Więc zebrała sie społeczność i uradziła. Gmina zrobi przetarg na POŚ dla wsi. Tzn. dla każdego indywidualnie. Producent wstępnie zakłada koszt na jedno gospodarstwo ok 10tys. Wiadomo u jednego bedzie to go kosztowało 3tys a u innego 17tys bo poś będzie musiało być inne (warunki glebowe i lokalizacyjne). Gmina przetarg zrobi i wybierze wykonawcę. Potem dostanie dofinansowanie z Unii w wys. ok 80%. Tak że mieszkańcy będą płacić ok. 2tys za poś od każdego gospodarstwa. Koszt podłaczenia do kanalizacji byłby taki sam. Większosć się juz zapisała na listę. Moze w przyszłym roku ruszy inwestycja. Założenie jest takie by każdy poniósł ten sam koszt, bez względu na rodzaj poś.

Piszę to bo moze komuś się takie informacje przydadzą. :wink:

Super, to jest możliwe. W mojej wsi zakładano wodociąg. Każdy płacił 2000 zł reszta UE. Moja "Chata za wsią" 3 km. I też 2000. Do wyboru było usytułowanie jednego kranu. W domu, albo w oborze. Wybrałem dom. ;)

Miałabym dylemat, czy obora, czy dom ... :wink:

A czy można szambo zamienić na POSia ??? I ile to może kosztowac pracy i pieniędzy, wiecie coś na ten temat??

Nie wiem, co na wsi słychac, ale u mnie w mieście chyba już jesień nadeszła ... :roll: :D

widzę, że wszystkich wieśniaków zaczyna łączyć jedna myśl - POŚ :lol:

u nas raz jesień raz lato - wczoraj w sandałkach a dzisiaj w półbutach

pochwalę się - mam połowę kuchni kaflowej :p

druga połowa od poniedziałku się będzie produkować ... pan nie dał rady w jednym terminie bo strażak jest i musiał do pożaru :evil:

zdążę jeszcze grzybki posuszyć, hę ?

A są jeszcze u Was? :roll:

U nas zrobiły się zimne noce i grzybów już mało jest. :(

Mojny dzisiaj tylko pół koszyka przyniósł. :-?

Jeśli są jeszcze u Was, to zbierajcie póki możecie, nie czekajcie na kuchnię. :roll: