tomek1950 13.02.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Brazuniu, siana ci u mnie dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ... Brzozo - co słychać nowego Gagata, zasypuje mnie ... sniezyca trwa juz od ok 36 - ciu godzin ... p.s. juz mnie odkopali - choc sniezyca nadal trwa ... Brzoza, chłopie, gdzieś Ty był, jak ja zaczynałam? Kilka lat mi zabrało dojście do tego, co Ty od razu wiesz! ... DPS - ko trzeba było chłopa brac za męza ... rolnicy wiedze o agroturystyce wysysają wraz z mlekiem z piersi matki ... nie wiedziałaś ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ... Brzozo - co słychać nowego Gagata, zasypuje mnie ... sniezyca trwa juz od ok 36 - ciu godzin ... p.s. juz mnie odkopali - choc sniezyca trwa ... Brzoza, chłopie, gdzieś Ty był, jak ja zaczynałam? Kilka lat mi zabrało dojście do tego, co Ty od razu wiesz! ... DPS - ko planując agro - trzeba sie wiązac z chłopem ... rolnicy wiedze o agroturystyce wysysają wraz z mlekiem z piersi matki ... nie wiedziałaś ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.02.2009 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 No jak nie, jak tak! Tylko pojęcia nie miałam, że studia zabiją w nim tę wiedzę. Myślałam, że jak wyssał, to już nie wypuści, jak to chłop. A tu masz - wypuścił chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 14.02.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 brzoza? Ty facet?! ale gafe strzelilam! Nic tylko sie utopic w plytkim strumyku. Sorry. -------------------------------------------------------------------------------- Nie ma FORMALNEGO OBOWIĄZKU osobnego szamba, czy tez oczyszczalni. Istniejący system musi tylko mieć wystarczająca przepustowość dla zwiększonej (??) liczby użytkowników, rzecz jasna. ok, dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.02.2009 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Nie martw się, Brzoza przyzwyczajony, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 brzoza? Ty facet?! ale gafe strzelilam! Nic tylko sie utopic w plytkim strumyku. Sorry.... FairyDream/BasniowySen - nie szkodzi Nie martw się, Brzoza przyzwyczajony, nie? DPS nic to ... jak mawiał Wołodyjowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.02.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 15.02.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 ufff - dzieki brzoza Od teraz wnikliwej bede czytac -"bylem, bylam, juz nie zycze sobie takiej w padki, oo nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 20.02.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Hello najdrożsi, weekend przybywa no i ja też ale dzisiaj sobie połaziłam po śniegu, aż mnie kolana bolą - rano spacerek (Komtur i Sołtysy - znaną wam trasą - patrz zdjęcia na blogu), po południu sanki z Julką - nie wiem czy zasnę, bo mnie aż mrowi .... ale pięknie u nas na wsi, śniegu tyyyyyyle, że aż nie pamiętam, kiedy tyle widziałam i "dotykałam". Robiąc zdjęcia rano wypierniczyłam się jak młoda koza i tylko łapę z aparatem do góry podniosłam, coby zdjęć nie stracić A co u Was??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.02.2009 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 U nas na wsi też pięknie. śniegumassssssssa. I mróz. Normanka tutaj/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.02.2009 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dzień doberek! U nas też cudnie jest, chociaż już od jutra ma się podobno zacząć odwilż. A tak tu cudnie z tą zimą, lekkim mrozem i słoneczkiem, aż chce się żyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 28.02.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A to co? nikogo nie było od zeszłego weekendu ???? Znaczy odwilż już przyszła i poszli na budowy, ogrody, etc .... U nas dzisiaj tak pięknie słonko świeciło, że wzięłam sekator i "ogłowiłam" drzewka dziadek pokazał w zeszłym roku, więc mam nadzieję, że będzie oki. W ogóle już pachnie wiosną u mnie, plany w głowach, że spać nie mogę po nocach - wczoraj mi się śniło, że rozwalam szopki na podwórku ... Jako że kasy brak, to w tym roku plan jest taki: przekopać co się da, założyć trawnik, zasypać POŚ-a i założyć na nim suchy strumyk i jakoś pomyśleć o ogrodzeniu - tanim ... Tylko ogrodzenie jakoś zawsze mi się kojarzy tylko ze słowem duuuużo pieniędzy .... Więc rozmyślam o wierzbie - wiem wiem, pisali, że się rozrasta ale mam sporo miejsca, więc nie boję się tego - raczej kompletnie nie wiem co i jak, mimo kilku wewontków na FM. Dajcie sznurek jakbyście znaleźli coś poza FM, tylko proszę bez nieśmiertelnego angielskiego wątku o żywych wierzbach, plissss .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.02.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A to co? nikogo nie było od zeszłego weekendu ???? Znaczy odwilż już przyszła i poszli na budowy, ogrody, etc .... U nas dzisiaj tak pięknie słonko świeciło, że wzięłam sekator i "ogłowiłam" drzewka dziadek pokazał w zeszłym roku, więc mam nadzieję, że będzie oki. W ogóle już pachnie wiosną u mnie, plany w głowach, że spać nie mogę po nocach - wczoraj mi się śniło, że rozwalam szopki na podwórku ... Jako że kasy brak, to w tym roku plan jest taki: przekopać co się da, założyć trawnik, zasypać POŚ-a i założyć na nim suchy strumyk i jakoś pomyśleć o ogrodzeniu - tanim ... Tylko ogrodzenie jakoś zawsze mi się kojarzy tylko ze słowem duuuużo pieniędzy .... Więc rozmyślam o wierzbie - wiem wiem, pisali, że się rozrasta ale mam sporo miejsca, więc nie boję się tego - raczej kompletnie nie wiem co i jak, mimo kilku wewontków na FM. Dajcie sznurek jakbyście znaleźli coś poza FM, tylko proszę bez nieśmiertelnego angielskiego wątku o żywych wierzbach, plissss .... Asiu, na Mazurach zima jeszcze na 99%. Sniegu sporo, lea dziś widziałem słoneczko. Jeśli chodzi o ogrodzenie... bez angielskich żywych wierzb... i ma byc tanie i dobre, czyli dorbe i tanie... to może głóg? Kilkanaście lat temu w naszym Muratorze był przepis na ogrodzenie z głogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 28.02.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Tomek, współczuję tej zimy na 99%, bo u nas już wszyscy z chalup wypełzli bo nijak usiedzieć się już nie da A co do wierzby to ja chętnie ją, ale przepisu szukam jakby zrobić, a wszyscy mi zapodają tą samą stronkę livingwillow czy coś - ja bym chciała coś bardziej łopatologicznie, niestety ... Z tym głogiem też może być fajnie, tylko gdzie to znaleźć - i przepis i sam głóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.02.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Tomek, współczuję tej zimy na 99%, bo u nas już wszyscy z chalup wypełzli bo nijak usiedzieć się już nie da A co do wierzby to ja chętnie ją, ale przepisu szukam jakby zrobić, a wszyscy mi zapodają tą samą stronkę livingwillow czy coś - ja bym chciała coś bardziej łopatologicznie, niestety ... Z tym głogiem też może być fajnie, tylko gdzie to znaleźć - i przepis i sam głóg? Z tym głogiem to jest tak: Tego numeru Muratora nie posiadam, ale go widziałem. Głóg kwitnący na biało, a nie na różowo. W mojej okolicy rośnie. Sadzi się sadzonki i przycina, a jak wyrastają nowe gałązki to się je przeplata. Tworzy się szpaler nie do przebycia. Spróbuj zapytać Redakcję. Głóg mogę jakoś podesłać. Chyba, że odbierzecie osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.03.2009 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Asiu, z tą wierzbą to bardzo prosto: leć teraz natnij gałązek wierzbowych, takich na około 50 cm długich i grubości troszkę więcej niż ołówek. Potem wyznacz linie ogrodzenia, wykop wąski rowek w ziemi, jakies 30 cm głęboki. Wtykaj patyki koło siebie, tylko uważaj, żeby nie wetknąć zielonym do dołu. Rozstaw jaki widziałam bardzo gęsty był, mniej więcej co 25 cm patyk. Zasyp rowek z gałązkami. Czekaj aż wiosną się zazielenią, bardzo dbaj, żeby miały wilgotno, ale nie były zalane. Jak już będziesz pewna, że chwyciły, w przyszłym roku, to je przytnij na wysokość ledwie 5 cm większą niż były w momencie sadzenia. Jeśli mają po prostu rosnąć - zostaw. Możesz też pozaplatać gałązki, miękkim drutem ukierunkować, tylko potem ten drut będzie je dusił, jak zrobią się grubsze, trzeba będzie się bawić ze ściąganiem. No, tom się nagadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.03.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 osiołkowi w żłoby dano głóg czy wierzba? wierzba czy głóg ? sąsiad w pobliskiej wsi ma wierzbę - wezmę trochę od niego i posadzę w jednym kąciku, a z głogiem to chętnie bym podjechała, ale .... ile my mamy kilometrów, Komturku? poczekam do lata, może ? dzięki za pomysły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.03.2009 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dasz radę. Jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 DPS-ia, potrzebna kolejna porada ... dzisiaj byłam u jednego kolegi, który ma plantację wierzby. Pojechalismy z Jackiem żeby przywieźć trochę zrębków - chcemy wypróbować czy nasz ślimak w piecu pociągnie je zamiast ekogroszku lub peletów, bo są tanie i łatwo dostępne - wieś obok, więc koszty dowozu żadne właściwie. Podpytałam go o szczobry przy okazji i on mi tak: 1. lepiej posadzić takie krótki, np. 15-20 cm, bo i tak urosną i pójdą do góry a jak są dłuższe to i tak zeschną się i muszą urosnąć z nowego pędu ... 2. najlepiej zasadzić dość gęsto i np. w trzech rządkach to potem łatwiej zapleść w gęsty żywopłocik. Co o tym sądzi szanowne gremium Agroturystyki ... ? Głowa mnie boli od tego główkowania o wierzbie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts