Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

W zeszłym roku, przy samym wjeździe, wyrosły tuż obok siebie: sosna, wierzba i grab. I co ja biedny komtur mam z tym "dobrodziejstwem" zrobić?

Jaj na razie ogrodziłem i chucham, ale one tam nie mają szans. :(

Sa takie piekne.

Asiu, posadź podwójny szpaler. Jeden z wierzby, drugi z głogu. Jakąś sadzonkę Postaram się wysłać. Podobno poczta działa. ;)

A do 'komturii" masz niewiele... jakieś 600 km. Dla porównania obwód ziemi to ok 40.000 km. :) Tylko jedź we własciwą stronę. :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W zeszłym roku, przy samym wjeździe, wyrosły tuż obok siebie: sosna, wierzba i grab. I co ja biedny komtur mam z tym "dobrodziejstwem" zrobić?

Jaj na razie ogrodziłem i chucham, ale one tam nie mają szans. :(

Sa takie piekne.

Jeśli małe, przesadź je w bezpieczne dla nich miejsce i to w identycznym układzie jak rosną teraz, w strony świata również. Wtedy się przyjmą i będą szczęśliwe.

Ty też :)

DPS-ia, potrzebna kolejna porada ... :D

dzisiaj byłam u jednego kolegi, który ma plantację wierzby. Pojechalismy z Jackiem żeby przywieźć trochę zrębków - chcemy wypróbować czy nasz ślimak w piecu pociągnie je zamiast ekogroszku lub peletów, bo są tanie i łatwo dostępne - wieś obok, więc koszty dowozu żadne właściwie.

Podpytałam go o szczobry przy okazji i on mi tak:

1. lepiej posadzić takie krótki, np. 15-20 cm, bo i tak urosną i pójdą do góry a jak są dłuższe to i tak zeschną się i muszą urosnąć z nowego pędu ... :o

2. najlepiej zasadzić dość gęsto i np. w trzech rządkach to potem łatwiej zapleść w gęsty żywopłocik.

Co o tym sądzi szanowne gremium Agroturystyki ... ? Głowa mnie boli od tego główkowania o wierzbie ... :evil:

Asia, jeżeli zechcesz krótsze to nie ma problemu, ja bym sadziła jednak przynajmniej 30 cm, w razie czego będzie kilka bocznych oczek, które mogą ruszyć.

Czy w 3 rzędy? :o

Zdecydujesz sama, wyobraź sobie jednak te 3 rzędy spotych drzew za jakies kilka lat... :roll:

Asia, jeżeli zechcesz krótsze to nie ma problemu, ja bym sadziła jednak przynajmniej 30 cm, w razie czego będzie kilka bocznych oczek, które mogą ruszyć.

Czy w 3 rzędy? :o

Zdecydujesz sama, wyobraź sobie jednak te 3 rzędy spotych drzew za jakies kilka lat... :roll:

oj DPS-ia, podpadasz .... :lol: - najpierw mnie namawia a potem mnie mówi, że drzewa sobie wyhoduję ... ojojoj ....

najwyżej będę latała cały czas z sekatorem i nie dam się 8)

a co u Was słychać? no pogadać chciałam ...

Wczoraj w TV oglądałam rano, było o ogrodzeniach z wierzby. Tam dawali 2 rzędy "w mijanego", a te patyki były długie, facet pokazywał, to te badyle do sadzenia, które sobie ciął sięgały od ziemi do jego szyi prawie. :o I tak je sadził i zaplatał jak płot myśliwski, taki jak u nas jest i one naprawdę wysoko rosły już. :roll:

No to Ci powiedziałam, teraz myśl, co robić. :lol: :wink:

PLANY, Plany, plany ...

Ile miejsc dla gości planujesz? Ile pokoi i jakie?
Zobaczymy jak się wybebeszy poddasze do żywego. Ale z mieszkaniem w budynku gospodarczym chciałbym ok. 20.

Z wyżywieniem?
Myślę że tak, toż to przecież też pieniądz.

Konie?
Nie, nie znam się. Wiem gdzie ma dziób a gdzie rufę.

Jachty?
Nie, nie znam się. Wiem gdzie ma łeb a gdzie zad.

:-? Coś pokręciłem ...

Kajaki?
Tak. Łódki, rowerki wodne. Nad samą wodą grzech byłoby nie wykorzystać możliwości.

Coś jeszcze?
Tak, ale nie wiem co. :D

PLANY, Plany, plany ...

Ile miejsc dla gości planujesz? Ile pokoi i jakie?
Zobaczymy jak się wybebeszy poddasze do żywego. Ale z mieszkaniem w budynku gospodarczym chciałbym ok. 20.

Z wyżywieniem?
Myślę że tak, toż to przecież też pieniądz.

Konie?
Nie, nie znam się. Wiem gdzie ma dziób a gdzie rufę.

Jachty?
Nie, nie znam się. Wiem gdzie ma łeb a gdzie zad.

:-? Coś pokręciłem ...

Kajaki?
Tak. Łódki, rowerki wodne. Nad samą wodą grzech byłoby nie wykorzystać możliwości.

Coś jeszcze?
Tak, ale nie wiem co. :D

:D :D :D :D :D

Musze skończyć do czerwca, muszę skończyć do czerwca... a kupiłem... 14 lat temu. :oops:

Fajny sąsiad to skarb.

Muszę się któregoś dnia wybrać i obejrzeć ten "Malbork" :)

Może spotkam sąsiada.