DPS 13.08.2009 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Iiiieeee tam. Robię, bo muszę, bo inaczej zawali mi się wszystko naraz na głowę. Najbardziej lubię poleżec na wersalce, laptop na kolanach, pilot pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 14.08.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Iiiieeee tam. Robię, bo muszę, bo inaczej zawali mi się wszystko naraz na głowę. Najbardziej lubię poleżec na wersalce, laptop na kolanach, pilot pod ręką. No OK! Nie bede dywagowac! Jesli mam cos do zrobienia to zazwyczaj musi "mocy urzedwej nabrac inaczej sie nie wezme! zreszta maz i syn przetrenowani i kazdy po sobie sprzata, aaa co...? nie jestem sluzaca! zawsze dziekuje... komus gdzies tam na gorze, ze udal sie mi i maz i syn Nooo ba! Kto nie lubi polezec?! Najbardziej kocham lezakowac w ogrodzie z ksiazka w reku i we wannie TV moze dla mnie nieistniec, serio. Pozdrawiam pracusia i zycze jak najwiecej .... lezakowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.08.2009 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 ...zycze jak najwiecej .... lezakowania Dziękuję - obyś dobrym prorokiem była! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 19.08.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dziękuję - obyś dobrym prorokiem była! Teraz juz wiesz, ze nia bylam, prawda? Czytalam, ze "lezakowalas" nad morzem? Mam ostatnio lenia przez ten zar bijacy z nieba! Kiedy sie skonczy?! Pozdrawiam podrozniczke! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.08.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Ojjjj, poleżakować nad morzem to ja bym dopiero chciała i nie wiem, czy kiedyś jeszcze mi się uda... Taka praca. Te 2 dni, jeden z podróżą wte, drugi z podróżą wewte... Dobre było, ale tak mało... A nad morzem u nas pięknie teraz jak w bajce, naprawdę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 24.08.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Tralalala, a my byliśmy u DPS-ki w Domku Pod Sosnami !!!! Musiałam się pochwalić .... super było i już się wprosiliśmy na grzybki na jesień Anetko, mogę zdjątko wkleić twojej jadalni ? plissss ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.08.2009 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 No wklej, jadalnia to w końcu przestrzeń niejako "publiczna". Mnie pozostaje czekać, żeby pogoda jesienna dopisała i grzybkami sypnęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 26.08.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam wszystkich.Od jakiegoś czasu śledzę jako cichy obserwator, ten wątek, bo również ciągnie mnie na wieś. Długo szukałem odpowiedniego miejsca, aż tu nagle przez przypadek dowiedziałem się o nieruchomości, którą można kupić. Nim wkleję zdjęcia chciałbym zadać kilka pytań i oczywiście skromnie liczę na odpowiedzi. 1. Ilu z Was szanownych forumowiczów i czy jest to możliwe żyje tylko z agroturystyki lub dodatkowo jeszcze ze wsi?2. Moja rodzina to żona oczywiście i trójka dzieci (3,5; 5; 9 lat) - jak to wygląda w praktyce? Chodzi mi o dojazdy do szkoły ( byłoby 12km i 20 min. jazdy samochodem), jak z kontaktami towarzyskimi dzieci i zajęciami popołudniowymi - czy nie będzie jedno z nas robiło tylko za taksówkę?3. Nieruchomość ma 7ha - czy z tego można wyżyć? Napewno byłoby to gospodarstwo ekologiczne z bezpośrednią sprzedażą produktów ( mleko, przetwory, własny chleb, warzywa, miód, owoce, chciałbym też wędzonki). Może teraz kilka zdjęć: http://img142.imageshack.us/img142/5868/52355501.th.jpgogólny widok od strony wjazdu http://img169.imageshack.us/img169/7553/39796813.th.jpgwidok od frontu http://img403.imageshack.us/img403/5369/97121656.th.jpg"środek" frontu http://img187.imageshack.us/img187/2196/89462887.th.jpglewa część http://img187.imageshack.us/img187/6615/13398115.th.jpgbudynek, w krórym po podniesieniu dachu, mogłyby być zwierzaki - napewno konie http://img182.imageshack.us/img182/9344/40576260.th.jpgta część w środku http://img182.imageshack.us/img182/5015/71388057.th.jpgtak mniej więcej wygląda budynek główny w środku - pół roku sprzątania http://img142.imageshack.us/img142/9859/57353647.th.jpgbudynki z oddali http://img182.imageshack.us/img182/6813/51951282.th.jpgwidok na całą działkę. Jest stosunkowo wąska i długa - około 100x700m. Jeszcze kilka pytań mi się nasunęło:Z uwagi na to, że cały budynek jest ogromny (około 850-900mkw.) w pierwszej kolejności adaptowalibyśmy część prawą na mieszkalną, a póżniej sukcesywnie część lewą na wynajem. Myślę o czymś w rodzaju osobnych małych studio z węzłem sanitarnym i kuchennym. Jak zapatrują się goście na prowadzone prace budowlane w gospodarstwie w czasie wypoczynku.Nieruchomość położona jest na letniskowej wsi, w której jest dużo domków letnich. Do jeziora będzie około 900-1000m. Do miasta ( 40tys.) jest 12km.Wokół lasy z grzybami i jagodami. Sporym udogodnieniem jest fakt, że w tej wiosce domki letniskowe mają moi rodzice jak i teściowie, którzy na codzień mieszkają tam gdzie dzieci chodziłyby do szkoły.Docelowo po okresie przejściowym chcielibyśmy żyć ze wsi i turystyki, ale czy można z tego spłacić wszystkie kredyty? Pewne obawy mam też co do kwesti, czy taki duży bydynek może być przytulnym miejscem do spędzenia wakacji w ciszy i spokoju na co każdy liczy jadąc na wieś.Pozdrawiam serdecznie. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.08.2009 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Hmmm... Witaj, Jarku. Masz wiele pytań... Powiem tak: nie ma możliwości powiedzieć Ci, czy dasz radę wyżyć z turystyki, bo za mało danych mamy. Gdzie jest położone gospodarstwo? Ilu gości docelowo chcesz móc przyjąć równocześnie? Czy będzie u Ciebie wyżywienie? Konie, jakieś inne atrakcje lub usługi? Najlepszym źródłem informacji będą w tym przypadku Twoi rodzice, którzy najdokładniej Ci powiedzą, jakie dochody możesz osiągnąć w tym miejscu za taką działalność, wszak, jak piszesz, sami to prowadzą. Gospodarstwo ma, widać, spory potencjał, jeśli tylko ładnie i ze stylem urządzisz gościom apartamenty, na pewno będą bardzo chętnie korzystać z nich. Piszesz, że gospodarstwo ma 7 ha - z takiego areału ziemi na bank nie da się żyć, co najwyżej będziesz miał mniejsze wydatki, bo będziesz miał własne warzywa przez cały rok i temu podobne, na więcej tutaj nie liczyłabym. Chyba, że to ziemia I lub II klasy, orna, i chcesz założyć na niej np. plantację truskawek, marchewki czy słoneczników albo założyć kilkuhektarowy sad z poszukiwanymi odmianami owoców, ale i to przyjdzie na zyski poczekać kilka lat, a przy ekologicznych metodach uprawy nie będzie łatwo osiągnąć zadowalających plonów. Wiem, co mówię, bo też jesteśmy gospodarstwem ekologicznym, znam zagadnienie z autopsji. Niemniej warto dobrze temat wsi przemyśleć, bo jeśli ma się takie marzenie, to trzeba je realizować i basta. Aha - nie unikniesz tego, zawsze będzie jedno z Was za taksówkę robiło, autobusy szkolne odwożą po lekcjach a i to często bardzo późno. Na zajęcia pozalekcyjne nie liczyłabym sopecjalnie, jak dzieciaki mają potem dostać się do domu? I jeszcze kwestia obiadu... Chyba, że w szkole będa jedli i wieczorem wracali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Dzień dobry DPS-i i wszystkim! przyszłam się przywitać i zgłosić że żyję Wakacje ... jakby ... minęły.... teraz zaglądam sobie na FM i poczytuję wszystkie ulubione wątki. Brakuje tu ręki i uśmiechu Komtura............ Przeczytałam ostatnie wpisy Jego Historii - tylu nas tu jest życzliwych - jak z tego skonstruować realną pomoc???? Myślami wciąż jestem obecna. Pozdrawiam agroturystycznie ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2009 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ooooo, witaj, forumko marnotrawna! Co słychać u Ciebie? Agro prosperuje? Goście zadowoleni? Opowiadaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 No tak, funkcjonuje i to całkiem ładnie Mamy Gości, o różnych porach roku, czasem dziwnych . Generalnie różnie cały rok a regularnie w wakacje, długie weekendy, święta itp. Robią tez sobie okolicznościowe nieduże zjazdy itp. Powoli kształtuje się taki typ ludzia, który przyjeżdża do nas, wybiera właśnie NAS, bo docenia i cieszy się tym, jak to jest wszystko zrobione. I, co ważne - wraca!To mnie cieszy NAJBARDZIEJ. Kiedy ludzie mówią - takiego miejsca szukaliśmy. A przyjeżdżają wcale nie głównie z Wrocka i Poznania, jak myślałam, że będzie. Owszem, też. Ale głównie to chyba z ... Górnego Śląska. A poza tym i z Krakowa i z Warszawy. Z różnych miejsc. Chyba są teraz (wreszcie) takie czasy, że Polacy postanowili poznać to "swe, którego nie znają" . I dobrze. Ale moje plany, które DPS-iu znasz, nadal są niezmienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 .....nawet jedną letnią fotkę domu wstawiłam w dziennik, żeby go ciut reanimować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2009 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ty już tak masz, potem będzie następne marzenie... A kto pilnuje interesu, jak Was nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.08.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Mamy zaprzyjaźnionych sąsiadów (gdzieś już o tym pisałam), tez agro którzy fantastycznie działają tu u nas (gdy nas nie ma), łącząc swoją ofertę z nasza, nawiasem mówiąc. Oni maja koniki, bryczkę, sprzedają lokalne wyroby itp ale nie mają noclegów. Jak więc widzisz - piknie się uzupełnia. A cholera by wzięła te marzenia. Żyć spokojnie człowiekowi nie dają..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.08.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Do Jarka: Szczecinek - pięęękne okolice! (no nie, Brazunia??) A'propos pomysłów na życie z ziemi - znam ludzi, którzy maja kilka ha plantacji aroniowej. Robią z tego własne przetwory (różne) i wiedzie im się. Są już znani z tego itp.. Tylko, jak pisze DPS-ia, na to trzeba trochę czasu (az plantacja zaowocuje np). Ale to nie znaczy że SIĘ NIE DA. Wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 29.08.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Dzięki DPS i Gagato za odpowiedzi.Tak jak napisała Gagata jest to okolica Szczecinka - kilkanaście km od Szczecinka. Wokół kilka jezior i lasy. Ze zwierząt napewno chciałbym mieć konie, ale ładne ciężkie jako atrakcja przy pokazach pracy w gospodarstwie i do bryczki na przejażki po okolicznych lasach i na okazjonalne wypady wieśniaków (czyli nas) do miasta, może wrzosówki do objęcia programem. zielononóżki oczywiście, może świnki wietnamki. Inne atrakcje o których myślę to własny prawdziwy piec chlebowy do pieczenia chleba i innych potraw (cały mały prosiak np.), własne wędzonki i miody.Nie wiem jak rozumieć ilość pokoi do 5. Jak zaliczać studio z pokojem dziennym i aneksem kuchennym, łązienką i sypialnią. Ilość docelowa osób możliwa do przyjęcia w jednym czasie nie wiem. Jak pisałem jest tego około 900m kw. odliczając jakąs część wspólną jako jadalnię, miejsce większych spotkań z dużym kominkiem, piecem chelbowym i wędzarnią i tak zosataje około 700m kw. Dzieląc to na 10 róznych apartementów średnio po 5 osób - mam 50 osób. Ale nie wiem czy jast zapotrzebowanie na takie obiekty. Mogłyby to być zielone szkoły, komunie na przykład. Kurcze, ale bym potrzebował na to kasy. Nie wiecie może o jakiś ofertach kredytowych, których nie trzeba spłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.08.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Jarek - Do 5 pokoi w sensie 5 sypialni. Tzn pomieszczenia wspólne typu sala jadalna itp się nie wliczają. Nie jest tez określone ile może spać osób w takim JEDNYM pokoju. Ciekawe, prawda.... Pomysły fantastyczne, ogrom pracy i kasy nieprzebrany. Ewentualnie robić samemu (z pomocą rodziny), po kawałku i po kawałku poszerzać ofertę. Np w naszych terenach (Dolina Baryczy) nie ma właśnie takich miejsc gdzie grupa 20-osobowa mogłaby przenocować (tak jak piszesz zielone szkoły itp). Ale zacząć można od 2-3 pokoi. Wszystko zależy jaki masz "kapitał na starcie". Właściwie bez cudzysłowu Podeślę Ci na priv linka do nas, poczytaj mój dziennik (w stopce) - zapraszam! - coś możesz stamtąd wyciągnąć dla siebie. Acha - co do tych niespłacalnych kredytów - to ja się przyłączam do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 29.08.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam ponownie.Jak pisałem wcześniej nieruchomośc nie jest położona bezpośrednio przy jeziorze (około 1,5km). Napiszcie mi czy jest to plus, czy minus położenia. Przecież nie każdy zdeklarowany fan muzyki, czy tańca chciałby mieszkać przy dyskotece. Czy często odwiedzają Was goście zza zachodniej granicy. W miejscowości tej kilku właścicieli podpisuje umowę z pośrednikiem i oni przysyłają wtedy gości z Niemiec. Tylko pewnie sobie pozostawiają znaczną prowizję od tego. Są to domiki letniskowe bez dodatkowych atrakcji, ale bliżej jeziora. Z porozumieniem się z nimi nie byłoby problemu - żona jest tłumaczem niemieckiego z wykształcenia. Moi rodzice jak i teściowie nie mają tam domów na wynajem tylko dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.08.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Ja myślę, że 1,5 km od jeziora to doskonała odległość. Zapewnia ona ciszę i spokój w sezonie, jeśli ktoś akurat nie ma ochoty na pływanie. A jeśli chce nad wodę - ma rzut beretem. U mnie, jak dotąd (drugi rok), sa tylko Polacy. Ale wiem, że Twoje tereny są popularne wśród Niemców. Jeśli zrobicie sobie serwis www i zamieścicie, za pomocą żony - super!, wersję niemieckojęzyczną, to może nie trzeba będzie żadnych pośredników w tej dobie globalnej wioski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts