Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

Bardzo dziękuje za Wasze odpowiedzi. Absolutnie nie traktuję Waszych pytań jako śledztwo i jest mi bardzo miło , że ktoś poświęca swoją wypowiedź właśnie mojej historii.

Rzeczywiście Zacisze po drodze z Suchej na Obidzę jest miejscem wyjątkowym, jak i cała okolica. To miejsce ma niesamowity urok i dla mnie tym większy im bardziej oryginalne , mało "rozwinięte" turystycznie , takie zwykłe i prawdziwe.

Sucha Dolina "żyje" ostatnio planami budowy wielkiej stacji kolejowej na Eliaszówkę, niestety większość osób upatruje w tym projekcie jedyną drogę do rozwoju Suchej , a ja wręcz przeciwnie .... inwestor ma jakieś problemy finansowe i prawdę powiedziawszy wierzę , że mu się to nie uda. Więrzę w to dlatego, że jestem pewien , że to miejsce ma gigantyczny potencjał ukierunkowany w stronę ludzi z wielkim zamiłowaniem do przyrody, pięknych dzikich widoków. Plan budowy stacji zakłada wycinkę co najmniej 20ha 100 letnich lasów jodłowych, budowę 3 hoteli, barów, straganów , dróg , parkingów, co suma sumarum zamieniło by Suchą DOlinę w "kurort" przez małe k . Niestety ani gmina , ani mieszkańcy w większości nie widzą niesamowitej szansy na bycie alternatywą do głośnych , kolorowych, i przepraszam "tandetnych" miejscowości zimowiskowych. Liczę, że się to kiedyś zmieni, bowiem dojście tej inwestycji do skutku byłoby wielką krzywdą dla tego regionu - moim zdaniem.

Co zaś się tyczy traktowania konkurencji, to musiałem popełnić błąd w określeni mojej wizji "biznesowej". Ja doskonale zdaję sobie sprawę , że tutaj w górach NIC , ale NIC nie zrobi się wbrew ludziom i mając ich za wrogów.

Ponadto mimo , tego , że planuję w inny sposób podejść do wynajmowania pokoi , to nie zmienia faktu , że mam nadzieję stworzyć miejsce do wypoczynku dla wszystkich, a ceny będą się kształtować tak jak średnia w okolicy. Różnica będzie polegać na tym, że mam aspirację zagospodarować wolny czas wypoczywających w znacznie większym stopniu niż "zwykły" pokój noclegowy. Zobaczymy.

Na razie na przyszły rok zaplanowałem niemożliwe, a więc wykończenie małego domku dla nas, oraz wybudowanie 160 metrowego domu prawie od zera w kwocie nie przekraczającej 100tyś.

Dlaczego przeglądarka nie współpracuje z Picassą ??? To musi się dać naprawić.

Pozdrawiam

Artur

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym wypadku warto zasadę "razem lepiej" stosować zawsze, we wszystkich regionach - gospodarze mogą sobie wzajemnie naprawdę dużo pomóc. :wink:

A przeglądarką jest Opera i Picasa pisze od razu, że używa się przeglądarki, w której nie wszystkie funkcje są obsługiwane. :roll:

Mam co prawda IE, może potem spróbuję go użyć...

Będzie współpraca, bo już jest. Od 8 miesięcy wynajmuję pokój w gospodarstwie agroturystycznym, więc właściciele tego gospodarstwa traktują mnie jak syna , a ja ich jak rodziców - jest bardzo miło. Oni też powiększają potencjał gościnny swojego gospodarstwa, a to dobry znak.

No dobrze, a co z tym prymitywnym projektem , który zamieściłem kilka postów wyżej, myślicie, że taka prostota może być wystarczająca ?

Te 4 łazienki mnie przerażają ....ale takie czasy...rozłożę ich budowę na etapy.

Dwa malutkie pokoiki na poddaszu to takie ekonomiczne dwójki. Mam nadzieję , że całe życie się będzie dziać w kuchni i w pokoju centralnym na poddaszu , no i na dworze oczywiście.

Idzie zima....chyba wylewkę zostawię na wiosnę .....no i będę robił tynki gliniane, to będzie rewelacja.

Witam wszystkich i pozdrawiam po długiej nieobecności. :)

Jaki to twoje forum DPSiu ma klimacik! Wejście tu i przeglądanie waszych postów to dla mnie prawdziwa przyjemność. Jesteście wspaniali i nieprzeciętni! Normalnie czuję smak przygody i waszych marzeń.(wspaniali za wasze marzenia, nieprzeciętni bo macie odwagę je realizować )

A niech Wam się to wszystko spełni! :D

Ooo, Aka, Wiochman! :D

Jak miło Was widzieć! :D :D :D

Artur - oczywiście, że realizuj plany, powiem Ci tylko, że jak zaczynaliśmy robić nasze gospodarstwo, to wszyscy otwarcie w głowę nam się stukali i pytali ironicznie, czy wyobrażamy sobie, że naprawdę ktoś zechce przyjechać "na wczasy, hahaha" za stodołą u nas i jeszcze za to zapłaci - "hahahaha, ale ubaw". :lol:

Dzisiaj mówią, że pomylili się, że to obiekt turystyczny pełną gębą. 8)

A my - rozbudowujemy naszą bazę. :D

Będzie dobrze, masz pasję i chciejstwo, miejsce, w którym jest gospodarstwo, powoduje, że szybciej Ci bije serce - a to właściwie wszystko, czego trzeba.

Bo ta pasja i to chciejstwo zrobią całą resztę. 8) :D

• 2 weeks później...

Kochani!

Wszystkiego, co dobrym się zwie na te święta cudowne, zdrowia, łaski Bożej, szczęścia i tego, abyście zawsze mieli wokół siebie kochającą Rodzinę.

Samych jasnych dni życzy Wasza DPS.

http://www.thebscorner.com/archives/Merry%20Christmas.gif

• 2 weeks później...

Chciałbym Wam wszystkim gorąco polecić kilk filmów z kanału LeroyMerlin na youtubie, trafiłem na nie zupełnym przypadkiem i jestem "powalony" klimatem z tych filmów.

Są to filmy inspiracyjne i teraz tak kanał:

http://www.youtube.com/profile?user=leroymerlinpolska#g/u

Z tego kanału szczególnie polecam dwie części filmów:

"Drewniany dom w górach"

"XVIII wieczny dom na Żuławach"

"Dom na wsi"

"Dom kryty strzechą"

"Dom w górach Izerskich"

Moim zdaniem REWELACJA.

Przy okazji pochwalę się moimi wizualizacjami dom , który planuję zbudować w 2010 roku , jako dom dla gości:

http://img695.imageshack.us/img695/5858/bialaelewacja.jpg http://img695.imageshack.us/img695/bialaelewacja.jpg/1/w1024.png

http://img46.imageshack.us/img46/7171/przodk.jpg http://img46.imageshack.us/img46/przodk.jpg/1/w1024.png

http://img46.imageshack.us/img46/2369/tylb.jpg http://img46.imageshack.us/img46/tylb.jpg/1/w1024.png

Te wielkie okna od południowej strony będą nieotwierane, za wentylację będą odpowiadać drzwi balkonowe - potrzeba cięcia kosztów.

Dom będzie murowany z MAXa na 19cm grubości, strop lany z gruchy - jak wjedzie do mnie, dach kryty CZARNĄ blachą (może nawet trapezową) - bo pod blachą będzie umieszczona 150 metrowa wężownica z Alupexa do ogrzewania wody.

W tej chwili dzień i noc spędzam nad planowaniem rozwiązania ogrzewania dwóch domów jednym piecem, problemem zasilenia w ciepłą wodę 4 łazienek, kalkulacją jak zbudować i wykończyć ten dom w kwocie 100 tyś, problemowi skutecznej wentylacji. Itd.

Wszystkiego dobrego w Nowym :D

Wiochman, a gdzieś Ty był, jak ja z ogrzewaniem walczyłam, coooo :-? :wink: O oczyszczalnię to Cię pewnie napadnę, ale jeszcze nie wiem kiedy ... kasa :-?

K160 - ciekawie się zapowiada ten dom. To jakiś gotowy projekt, czy robiłeś indywidualnie? Masz może rzuty wnętrza??

Wiochman BARDZO DZIĘKUJĘ za propozycję porady - na pewno skorzystam bo mam zagwostkę. Na tę okoliczność przygotuję tylko schemat , żeby dobrze zobrazować mój problem.

Co do projektu , to jest całkowicie i niezaprzeczalnie moja własna twórczość, niepodparta jakimkolwiek doświadczeniem , ani wiedzą. Jedynymi wytycznymi były rozmiary budynku , który remontuję - tzn stawiam od nowa na tym samym obrysie.

Rzuty parteru i poddasza są kilkanaście postów wyżej. Zrobiłem w nich kilka modyfikacji , ale nic istotnego.

Normalnie się czuje skomplementowany , skoro ktoś patrząc na mój "projekt" mógł podejrzewać , że zrobił to profesjonalista.

Aaaa BTW , Braza , jeśli chodzi o oczyszczalnię, to "WYDAJE mi SIĘ" , że niezłą propozycją dla Twoich warunków może być oczyszczalnia roślinna. Ma na pewno szereg wad i zalet, ale jest TANIA, prosta, i może być bardzo ładna.

Specjalnie piszę WYDAJE mi się, bo ja postawiłem taką oczyszczalnię, ale jeszcze jej nie używam, i nawet jeszcze jej nie skończyłem.

Dziękuję. :wink:

Wszystkiego dobrego w Nowym :D

Wiochman, a gdzieś Ty był, jak ja z ogrzewaniem walczyłam, coooo :-? :wink: O oczyszczalnię to Cię pewnie napadnę, ale jeszcze nie wiem kiedy ... kasa :-?

K160 - ciekawie się zapowiada ten dom. To jakiś gotowy projekt, czy robiłeś indywidualnie? Masz może rzuty wnętrza??

To dobrze trafiłaś bo jestem Autoryzowanym Serwisantem SOTRALENTZ`a 8)

Dzięki.

Rzeczywiście ten okap tak działa a pies jest IDEALNY. :)

W ogóle zrobiłem parę innych patentów np. Wężownicę na czopuchu kominka do grzania c.w.u. Zasobnik 300l mam na I p. obok komina, więc grzeje mi grawitacyjnie. Teraz gdy palę prawie na okrągło grzałka elektryczna jest wyłączona a ja mam wystarczająco ciepłej wody dla 4 osób. Latem zaś tą wodę grzeją mi solary. (2 płaskie kolektory).

Kominek przed zabudową (folię dałem ponieważ nie było jeszcze zabudowy i to podnosiło mi temperaturę)

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/r/7/6/6/38737149_d.jpg

Wiochman, to ja się odezwę, ale jak już będę z kasą stała trochę lepiej. Na razie mam to cholerne szambo, działa bez problemu, więc zajmę się tym, co nie bardzo chce działać :-? A ogrzewanie zrobiłam elektryczne ... trudno.

Takie okno widokowe też będę robić!!!