K160 06.12.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Bardzo dziękuje za Wasze odpowiedzi. Absolutnie nie traktuję Waszych pytań jako śledztwo i jest mi bardzo miło , że ktoś poświęca swoją wypowiedź właśnie mojej historii. Rzeczywiście Zacisze po drodze z Suchej na Obidzę jest miejscem wyjątkowym, jak i cała okolica. To miejsce ma niesamowity urok i dla mnie tym większy im bardziej oryginalne , mało "rozwinięte" turystycznie , takie zwykłe i prawdziwe. Sucha Dolina "żyje" ostatnio planami budowy wielkiej stacji kolejowej na Eliaszówkę, niestety większość osób upatruje w tym projekcie jedyną drogę do rozwoju Suchej , a ja wręcz przeciwnie .... inwestor ma jakieś problemy finansowe i prawdę powiedziawszy wierzę , że mu się to nie uda. Więrzę w to dlatego, że jestem pewien , że to miejsce ma gigantyczny potencjał ukierunkowany w stronę ludzi z wielkim zamiłowaniem do przyrody, pięknych dzikich widoków. Plan budowy stacji zakłada wycinkę co najmniej 20ha 100 letnich lasów jodłowych, budowę 3 hoteli, barów, straganów , dróg , parkingów, co suma sumarum zamieniło by Suchą DOlinę w "kurort" przez małe k . Niestety ani gmina , ani mieszkańcy w większości nie widzą niesamowitej szansy na bycie alternatywą do głośnych , kolorowych, i przepraszam "tandetnych" miejscowości zimowiskowych. Liczę, że się to kiedyś zmieni, bowiem dojście tej inwestycji do skutku byłoby wielką krzywdą dla tego regionu - moim zdaniem. Co zaś się tyczy traktowania konkurencji, to musiałem popełnić błąd w określeni mojej wizji "biznesowej". Ja doskonale zdaję sobie sprawę , że tutaj w górach NIC , ale NIC nie zrobi się wbrew ludziom i mając ich za wrogów.Ponadto mimo , tego , że planuję w inny sposób podejść do wynajmowania pokoi , to nie zmienia faktu , że mam nadzieję stworzyć miejsce do wypoczynku dla wszystkich, a ceny będą się kształtować tak jak średnia w okolicy. Różnica będzie polegać na tym, że mam aspirację zagospodarować wolny czas wypoczywających w znacznie większym stopniu niż "zwykły" pokój noclegowy. Zobaczymy. Na razie na przyszły rok zaplanowałem niemożliwe, a więc wykończenie małego domku dla nas, oraz wybudowanie 160 metrowego domu prawie od zera w kwocie nie przekraczającej 100tyś. Dlaczego przeglądarka nie współpracuje z Picassą ??? To musi się dać naprawić. PozdrawiamArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.12.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 W tym wypadku warto zasadę "razem lepiej" stosować zawsze, we wszystkich regionach - gospodarze mogą sobie wzajemnie naprawdę dużo pomóc. A przeglądarką jest Opera i Picasa pisze od razu, że używa się przeglądarki, w której nie wszystkie funkcje są obsługiwane. Mam co prawda IE, może potem spróbuję go użyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 06.12.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Będzie współpraca, bo już jest. Od 8 miesięcy wynajmuję pokój w gospodarstwie agroturystycznym, więc właściciele tego gospodarstwa traktują mnie jak syna , a ja ich jak rodziców - jest bardzo miło. Oni też powiększają potencjał gościnny swojego gospodarstwa, a to dobry znak. No dobrze, a co z tym prymitywnym projektem , który zamieściłem kilka postów wyżej, myślicie, że taka prostota może być wystarczająca ? Te 4 łazienki mnie przerażają ....ale takie czasy...rozłożę ich budowę na etapy.Dwa malutkie pokoiki na poddaszu to takie ekonomiczne dwójki. Mam nadzieję , że całe życie się będzie dziać w kuchni i w pokoju centralnym na poddaszu , no i na dworze oczywiście. Idzie zima....chyba wylewkę zostawię na wiosnę .....no i będę robił tynki gliniane, to będzie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 07.12.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Mogę sobie Was zapisać? jak będe potrzebowała namiarów na agro to wiem, gdzie mam zapytac Życze powodzenia wszystkim prowadzącym gospodarstwa agroturystyczne!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 07.12.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam wszystkich i pozdrawiam po długiej nieobecności. Jaki to twoje forum DPSiu ma klimacik! Wejście tu i przeglądanie waszych postów to dla mnie prawdziwa przyjemność. Jesteście wspaniali i nieprzeciętni! Normalnie czuję smak przygody i waszych marzeń.(wspaniali za wasze marzenia, nieprzeciętni bo macie odwagę je realizować ) A niech Wam się to wszystko spełni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.12.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ooo, Aka, Wiochman! Jak miło Was widzieć! Artur - oczywiście, że realizuj plany, powiem Ci tylko, że jak zaczynaliśmy robić nasze gospodarstwo, to wszyscy otwarcie w głowę nam się stukali i pytali ironicznie, czy wyobrażamy sobie, że naprawdę ktoś zechce przyjechać "na wczasy, hahaha" za stodołą u nas i jeszcze za to zapłaci - "hahahaha, ale ubaw". Dzisiaj mówią, że pomylili się, że to obiekt turystyczny pełną gębą. A my - rozbudowujemy naszą bazę. Będzie dobrze, masz pasję i chciejstwo, miejsce, w którym jest gospodarstwo, powoduje, że szybciej Ci bije serce - a to właściwie wszystko, czego trzeba. Bo ta pasja i to chciejstwo zrobią całą resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.12.2009 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Kochani! Wszystkiego, co dobrym się zwie na te święta cudowne, zdrowia, łaski Bożej, szczęścia i tego, abyście zawsze mieli wokół siebie kochającą Rodzinę.Samych jasnych dni życzy Wasza DPS. http://www.thebscorner.com/archives/Merry%20Christmas.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 22.12.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Drodzy!!!!Życze Wam przede wszystkim spokojnych, rodzinnych i szczęsliwych świąt Bożego Narodzenia!!!! http://kartki-internetowe.pl/kartki/44/5/d/572.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 22.12.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Życzę Wam wszystkim Radosnych i Spokojnych Świąt!! http://www.ekartki.wolsztyn24.pl/kartki/59/5/d/5377.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 04.01.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 No i co kochani ? Mamy nowy rok... Jakie macie plany, marzenia ?Puszczę Wam spadającą gwiazdkę a Wy szybko wypowiedzcie życzenia. * * * * * * * * --------------- Duup!!! Wszystkiego naj w 2010! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 04.01.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Chciałbym Wam wszystkim gorąco polecić kilk filmów z kanału LeroyMerlin na youtubie, trafiłem na nie zupełnym przypadkiem i jestem "powalony" klimatem z tych filmów. Są to filmy inspiracyjne i teraz tak kanał: http://www.youtube.com/profile?user=leroymerlinpolska#g/u Z tego kanału szczególnie polecam dwie części filmów:"Drewniany dom w górach""XVIII wieczny dom na Żuławach""Dom na wsi""Dom kryty strzechą""Dom w górach Izerskich" Moim zdaniem REWELACJA. Przy okazji pochwalę się moimi wizualizacjami dom , który planuję zbudować w 2010 roku , jako dom dla gości: http://img695.imageshack.us/img695/5858/bialaelewacja.jpg http://img695.imageshack.us/img695/bialaelewacja.jpg/1/w1024.pnghttp://img46.imageshack.us/img46/7171/przodk.jpg http://img46.imageshack.us/img46/przodk.jpg/1/w1024.pnghttp://img46.imageshack.us/img46/2369/tylb.jpg http://img46.imageshack.us/img46/tylb.jpg/1/w1024.png Te wielkie okna od południowej strony będą nieotwierane, za wentylację będą odpowiadać drzwi balkonowe - potrzeba cięcia kosztów.Dom będzie murowany z MAXa na 19cm grubości, strop lany z gruchy - jak wjedzie do mnie, dach kryty CZARNĄ blachą (może nawet trapezową) - bo pod blachą będzie umieszczona 150 metrowa wężownica z Alupexa do ogrzewania wody. W tej chwili dzień i noc spędzam nad planowaniem rozwiązania ogrzewania dwóch domów jednym piecem, problemem zasilenia w ciepłą wodę 4 łazienek, kalkulacją jak zbudować i wykończyć ten dom w kwocie 100 tyś, problemowi skutecznej wentylacji. Itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 05.01.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 K160/ Ten Dom na Żuławach zrobił na mnie wrażenie!a co do pieca jeśli mogę Ci służyć jakąś radą to pytaj. Zajmuje się instalacjami C.O. oraz Przydomowymi Oczyszczalniami. No i życzę spełnienia planów w 2010!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.01.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Wszystkiego dobrego w Nowym Wiochman, a gdzieś Ty był, jak ja z ogrzewaniem walczyłam, coooo O oczyszczalnię to Cię pewnie napadnę, ale jeszcze nie wiem kiedy ... kasa K160 - ciekawie się zapowiada ten dom. To jakiś gotowy projekt, czy robiłeś indywidualnie? Masz może rzuty wnętrza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 06.01.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Wiochman BARDZO DZIĘKUJĘ za propozycję porady - na pewno skorzystam bo mam zagwostkę. Na tę okoliczność przygotuję tylko schemat , żeby dobrze zobrazować mój problem. Co do projektu , to jest całkowicie i niezaprzeczalnie moja własna twórczość, niepodparta jakimkolwiek doświadczeniem , ani wiedzą. Jedynymi wytycznymi były rozmiary budynku , który remontuję - tzn stawiam od nowa na tym samym obrysie. Rzuty parteru i poddasza są kilkanaście postów wyżej. Zrobiłem w nich kilka modyfikacji , ale nic istotnego. Normalnie się czuje skomplementowany , skoro ktoś patrząc na mój "projekt" mógł podejrzewać , że zrobił to profesjonalista. Aaaa BTW , Braza , jeśli chodzi o oczyszczalnię, to "WYDAJE mi SIĘ" , że niezłą propozycją dla Twoich warunków może być oczyszczalnia roślinna. Ma na pewno szereg wad i zalet, ale jest TANIA, prosta, i może być bardzo ładna. Specjalnie piszę WYDAJE mi się, bo ja postawiłem taką oczyszczalnię, ale jeszcze jej nie używam, i nawet jeszcze jej nie skończyłem. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 06.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Wszystkiego dobrego w Nowym Wiochman, a gdzieś Ty był, jak ja z ogrzewaniem walczyłam, coooo O oczyszczalnię to Cię pewnie napadnę, ale jeszcze nie wiem kiedy ... kasa K160 - ciekawie się zapowiada ten dom. To jakiś gotowy projekt, czy robiłeś indywidualnie? Masz może rzuty wnętrza?? To dobrze trafiłaś bo jestem Autoryzowanym Serwisantem SOTRALENTZ`a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 06.01.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 K160' ja też wstawiłem sobie w salonie od południowej strony ,takie duże okno nieotwieralne i jest ok. Bez problemu można to umyć a światła wpada mnóstwo.http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/x/1/0/8/52255372_d.jpgi od wewnątrz...http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/x/9/6/6/52255762_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 06.01.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Okno idealnie !!!! I perfekcyjnie dobrany podcień dachu - zasłania upalne słońce w zenicie w lato, a wpuszcza je na wiosnę i na jesieni. No i IDEALNY Pies ... Zazdroszczę i gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 07.01.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Dzięki. Rzeczywiście ten okap tak działa a pies jest IDEALNY. W ogóle zrobiłem parę innych patentów np. Wężownicę na czopuchu kominka do grzania c.w.u. Zasobnik 300l mam na I p. obok komina, więc grzeje mi grawitacyjnie. Teraz gdy palę prawie na okrągło grzałka elektryczna jest wyłączona a ja mam wystarczająco ciepłej wody dla 4 osób. Latem zaś tą wodę grzeją mi solary. (2 płaskie kolektory). Kominek przed zabudową (folię dałem ponieważ nie było jeszcze zabudowy i to podnosiło mi temperaturę) http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/r/7/6/6/38737149_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 09.01.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Wiochman, to ja się odezwę, ale jak już będę z kasą stała trochę lepiej. Na razie mam to cholerne szambo, działa bez problemu, więc zajmę się tym, co nie bardzo chce działać A ogrzewanie zrobiłam elektryczne ... trudno. Takie okno widokowe też będę robić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 09.01.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Ok Braza. Jakbyś miała jakieś pytania to śmiało. Chętnie Ci pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts