K160 10.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 No to Wiochman liczę na Twoją opinię. Jak rozwiązać ogrzanie i CWU dla tych dwóch domów. http://img18.imageshack.us/img18/4324/091120115539.th.jpg W skrócie co i jak: Ja będę mieszkał na stałe w tym małym po prawej stronie, a ten duży po wyremontowaniu będzie wynajmowany. Jeden i drugi będzie ocieplony 10cm styropianu, obydwa mają użytkowe poddasze. W tym małym jest 30 metrów podłogówki, jeden kaloryfer w łazience, jeden bojler dwupłaszczowy 140l. W tym dużym będzie 2 razy po 30 metrów podłogówki (na parterze i poddaszu), 4 kaloryfery w łazienkach, 3 kaloryfery aluminiowe. Do zasilenia w wodę są 4 łazienki i wiadomo, że raz będzie używana tylko jedna, a czasami np 10 osób będzie się chciało umyć naraz W związku z tym uważam,że kupowanie 4 bojlerów mija się z celem, gdzie je upchać, zakręcać , odkręcać, anody, krozozja itd. Dlatego jeden bojler , ale na 4 łazienki to ten bojler musi mieć z 600litrów. ...no to w takiej sytuacji, chyba już lepiej i taniej postawić BUFOR 1300-2000l, a w nim wężownica do przepływowego grzania wody...wiem , że przy 4 osobach takie rozwiązanie się super sprawdza, ale czy będzie przy 10-15 - liczę , że tak ? Źródłem ciepła będzie kocioł Zębiec KWKD 22 kW albo VIKING K-WRM 25 dolnego spalania stojący w piwnicy małego domku. 4 metry poniżej poziomu podłogi w dużym domu. Układ otwarty, ale naczynie wzbiorcze w małym domku byłoby niżej niż łazienki w dużym domu, ale wyżej niż bufor. Dodatkowo w dużym domu będzie piec kaflowy z podkową, a na dachu pokrytym czarną blachą będzie domowy solar - 150 -200m alupex ułożonego pod blachą na połaci dachu od strony południowej. Napełniony glikolem z własną wężownicą w buforze , pędzony pompką. Poniższy schemat mniej więcej obrazuje sytuację: http://img18.imageshack.us/img18/1236/projektco.th.jpg Teraz kwestia najważniejsza: instalację będę robił raczej sam. Oczekuję, że będzie prosta, tania, ale zgodna ze sztuką. Do kotła będę zaglądał 2 razy na dobę, paląc węglem lub suchym drewnem. Akceptuję zmienne temperatury. Nie chcę drogich urządzeń do podłogówki, może np zawór termostatyczny by zabezpieczał podłogówkę przed za gorącą wodą. W buforze założę grzałkę elektryczną chroniącą wodę przed zamarznięciem przy braku gości. W małym domku będzie też koza żeliwna Jotula - niezależna od CO. Kocioł będzie połączony z buforem rurociągiem izolowanym ( fi 32mm, dł około 13m) , zakopanym w ziemi - czy da się ładować bufor tylko grawitacyjnie ? Mniej więcej rozumiem jak zasilić duży dom (z bufora), ale jak zasilić podłogówkę i bojler w małym domku - może z powrotu z bufora ? Chciałbym ograniczyć ilość pompek do niezbędnego minimum. Przy kotle oczywiście będzie zawór trójdrogowy. (Tak BTW czy zaworu trójdrogowego nie można zastąpić po prostu rurą z zaworem kulowym łączącą wyjście ciepłej wody i powrotu zimnej - regulowałbym to ręcznie tym dławikiem ?) Grzanie wody przepływowo ma szereg zalet - nie ma korodujących zbiorników, nie ma zagrożenia legionellą no i woda może się ochładzać, ale stopniowo, więc duża wydajność. Tylko czy da radę podołać potrzebom 3-4 łazienek...wiadomo, że jak będą goście to ja będę hajcował. Naturalnie to jest moja koncepcja wynikająca z czytania forum, specjalistą nie jestem. Pewną inspiracją było rozwiązanie z tej strony: http://www.wymienniki-ciepla.pl/schematy/2W/5.jpg Co myślisz o tym wszystkim, gdzie widzisz problemy ? Naturalnie zachęcam każdego do krytyki mojej koncepcji, i chwalenia się Waszymi rozwiązaniami. P.S. Przepraszam, że taki temat poruszam w dziale agroturystyka, ale to może komuś się przydać, w końcu raczej wszyscy borykamy się podobnymi problemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 10.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 WitamTak na szybko to koncepcja z buforem jest ciekawa. Co do solarów tego typu to nie umiem się wypowiedzieć . Podłogówka : Jeden obwód nie powinien przekroczyć 120 mb. Licząc 30 m2 powierzchni x około 6 mb x 1m2 wychodzi 180 mb / 30m2. Im dluzszy obwod tym wieksze opory . Jezeli nie chcesz pompki do podlogowego to lepiej bedzie jak obwody beda krótsze Trzeba by to wiec podzielic na dwa obwody.KAzdy obwod powinien miec swoj zawor termostatyczny do podlogowki tzw. RTL. Lub dac pompkę i zawor mieszający TZM na całość . Nie rezygnuj z trojdrogowego przy piecu to da ci kontrolę nadtemperaturą . Piec bedziesz mogl ustawic na spalanie w temperaturze np.60 C a temperature idaca na instalacje regulowac za pomoca zaworu troj lub czwordroznego to nie jest az taki koszt okolo 200 zl a sie oplaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna87 02.02.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam,Od wiosny chciałabym rozpocząć działalność nie tyle typową agroturystykę, a wynajem domku. Nie jestem pewna co do opłacalności takiego przedsięwzięcia. Dlatego proszę Państwa o radę. Jestem studentką zarabiam odbywając staże. W zeszłym roku stałam się prawowitym właścicielem domku. Posesja jest położona w lesie z dala od ludzi. W okolicy znajdują się 3 kąpieliska (zalewy), rzeka, stadnina koni. Oprócz tego dodatkową atrakcją byłaby możliwość wypożyczenia skuterów, quadów, rowerów.Niestety nie mam środków na zainwestowanie, dlatego jedynym rozwiązaniem byłoby wzięcie dotacji z UP która wynosi nieco ponad 18000 zł. Nie jest to wiele biorąc pod uwagę, że dom należy delikatnie wyremontować.Prace jakie należy zrobić to: instalacja kominka (który już kiedyś tam był, ale go zburzono, obłożyć ściany pokoju karton gipsem, kupić meble i akcesoria typu firany, pościele itd... Oprócz tego należy podłączyć boiler i naprawić hydraulikę ponieważ jakaś rura odmawia posłuszeństwa. Dodatkowo domek jest mały i nie wiem czy jest sens cokolwiek zaczynać, by dawało to odpowiednie zyski.Zależy mi by rozpocząć swoją działalność i "być na swoim". Jestem świadoma sezonowości takiej działalności - a tu niestety ZUS będę musiała płacić 12 miesięcy ze względu na dotację i niemożność zawieszenia przez ten okres działalności. Tutaj narysowałam plan domu. Prosiłabym o szczere rady co do pomysłu.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/99b4f95920005220.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 02.02.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 hmm ... Nie jestem pewna co do opłacalności takiego przedsięwzięcia. Przedsięwzięcie jest opłacalne kiedy przynosi zysk większy lub równy założonemu (w założonym przedziale czasowym). Za mało danych. poczytaj: http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=444 http://www.witrynawiejska.org.pl/images/13777_Agroturystyka.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna87 05.02.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witaj, dziękuję bardzo za pomocne linki Przeczytałam wszystkie artykuły zamieszczone na podanych stronach. Domek znajduję się w województwie Świętokrzyskim, dosłownie za płotem jest Świętokrzystki Park Krajobrazowy, także lokalizacja wydaje mi się świetna. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 06.02.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 ... dosłownie za płotem jest Świętokrzystki Park Krajobrazowy, także lokalizacja wydaje mi się świetna. To plus, ale co poza tym ? Ile miejsc jesteś w stanie przygotować ? Jakie są ceny w okolicy ? Liczba miejsc x cena x 60 dni (wakacje) x 60 % (obłożenie w 1. roku, 75 % w 2., 90 % w 3.i następnych - przykład). Dodaj kilka ładnych weekendów majowych, czerwcowych i jesiennych. Od tego odejmij koszty: woda, prąd, środki czystości, pranie itp. Jeśli wynik Cię zadowala pomyśl o sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 21.02.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Ej! Kochani w sen zimowy zapadliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.03.2010 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Baaaardzo powoli się budzimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.03.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Raany a już tak ładnie świeci słonko ...normalnie energia rozpiera. ... przez zimę w głowie zebrało mi się tyle pomysłów, że już się wylewają górą. Już chcę budować ! Doświadczeni agroturystycy , proszę powiedzcie , czy goście chętnie SAMI palą w kominkach ? Czy goście są wyrozumiali choć trochę dla czekania na ciepłą wodę w kranie ? Retorycznie zapytam , czy zawsze wszyscy biorą kąpiel na raz A już na poważnie, czy jest na sali ktoś, kto otrzymał dotację z UE na agroturystykę ? Jeśli tak, to zaklinam i proszę o krótką relację co i jak. Pozdrawiam i najwyższy czas na pobudkę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.03.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 O - zajrzałam tu i proszę - cosik się jakby dzieje K160 - mogę napisać jak jest u nas - mamy grzanie kominkowe właśnie po to aby goście mieli przyjemność i satysfakcję jak sobie SAMI napalą i zrobią ciepło Ja zimą , kiedy goście jadą, rozpalam im w apartamencie na dzień dobry, żeby mieli ciepełko - a potem to już oni (chętnie!) przejmują pałeczkę. Zresztą - u nas na www wszystko jest napisane i przyjeżdżają do nas ci, co chcą i lubią (lub chcą bo nie mieli dotąd okazji) palić w piecu i pod kuchnią i znajdują w tym (oczywisty!) urok. Ci co chcą mieć "samozrobione" jadą do hotelu Wodę ciepła mają z bojlera, więc czasem trzeba poczekać i to jest normalne, nawet nie ma tematu. Ja mam to samo w domu. Wszystko jest napisane i pokazane na stronie, jak przyjadą to jeszcze oczywiście oprowadzam i wsio pokazuję i nie ma żadnych zdziwień i dyskusji. Niektórzy sobie życzą sami porąbać szczapki, jak braknie Mają do dyspozycji i siekierkę i taczkę i nawet szuflę do śniegu ostatnio, którą wypożyczają (bardzo słusznie, my się bez takiej x 2 i gumofilców x 2 - czy x 4?? - nie ruszamy) jadąc po terenie na wycieczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.03.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 EKSTRA !!!! To mnie pociesza , bo dotąd tak sobie to wyobrażałem, ale moja druga połowa stwierdziła, że jak ktoś przyjedzie to musi mieć wszystko podane pod nos , ciepło, sterylnie , itd. Jak ktoś chce mieć bezimiennie zwykły urlop niech jedzie do hotelu, a tutaj się wypoczywa aktywnie, współuczestnicząc w normalny życiu domu na wsi ! Bomba PS.: Gagata gdzie znajdę adres Twojej strony, bo dziennik już 3 razy czytałem , ale jakoś mi nie wpadło w oko ? PS2: w jaki sposób uzyskaliście takie tynki zewnętrzne jak na tym zdjęciu : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2517980cb6ac1525.html Czy pod spodem jest styropian , a to jest cementowy tynk nakładany tak artystycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.03.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Moja stronka jest w mojej stopce - zapraszam! A tynk - ostatnio komuś to opisywałam i nie mogłam sobie przypomnieć narzędzia ... ale już teraz pamiętam - to był zwykły tynk cem.-wap. nakładany szczotką-zmiotką (taką do zmiatania śmieci na szufelkę ) - bardzo dobrze służy temu celowi! My mieliśmy taką porządną drewnianą z długą rączką. Nakłada się maźnięciami, trzeba popróbować-tak, żeby efekt była zadowalający Wszystko zależy jaką ideę przyjmiecie i jak się określicie i zareklamujecie - tacy ludzie do Was przyjadą i Z TAKIMI OCZEKIWANIAMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.03.2010 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Oooo, żyjecie! Agatko, a te belki na domu były najpierw nałożone i potem przestrzeń między nimi wypełniona tynkiem, czy teżnajpierw tynk, a potem belki? Wiem, mówiliście, jak byliśmy, ale za cholerę nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 12.03.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Cześć Szefowa Najpierw ocieplenie, na to belki, między belki (oklejone folią) tynk! Gdzie ta WIOSNA, bo jak ........ !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.03.2010 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Oj, żebyś wiedziała, że jak wiosna mi tu zaraz nie... , to... Ponoć dowiedziała się, że zaczyna 21 marca i się już szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 19.03.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Korzystając z zimy rozwijam swoje zdolności projektowe (całkowicie amatorskie): Jak Wam się to widzi ? http://img687.imageshack.us/img687/442/prezentacjabudowa2.th.jpg http://img100.imageshack.us/img100/5099/prezentacjabudowa1.th.jpg Zdjęcie pierwsze wersja robocza (nie ma okien na piętrze, okien dachowych) Obydwa zdjęcie pokazują hipotetyczną elewację, ponieważ na 90% będzie BIAŁA w plastyczne ciapy (w sensie nie równa). Mam też projekt wnętrza. PARTER: http://img59.imageshack.us/img59/4012/33899568.th.jpg PODDASZE: http://img396.imageshack.us/img396/3411/24163523.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.04.2010 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Dżizas, znalazłam naszą grupę! :D:D W googlach! Ja jeszcze nie w PL, więc nic nie robię agroturystycznie, ale opowiadajcie, co u Was??? Budujecie, dużo rezerwacji macie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 07.04.2010 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Postanowiłam założyć taką grupę ponieważ na tym forum spotkałam już sporo osób, któere mają w planach albo rozważają otwarcie gospodarstwa agroturystycznego. Ja takie gospodarstwo prowadzę już kilka lat. Mam trochę doświadczeń i trochę wiedzy na ten temat. Może macie jakieś pytania? Jakieś przemyślenia? Wątpliwości? Pomysły? Zapraszam! W ubr kupiłem siedlisko pół ha z drewnianym domem,stodołą. Własnie zaczynam to wszystko ogarniac,chce dokupic jeszcze troszke ziemi i zaadaptowac stodołę na stajnię. Interesuje mnie jakie fundusze mozna uzyskać na agroturystyke i co nalezy zrobić w tym kierunku? czy trzeba gdzieś zarejestrować owa działalność? W ogóle jaka jest procedura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.04.2010 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Jeżeli siedlisko masz na wsi, ilość pokoi nie przekroczy 5 - nie musisz nigdzie tego rejestrować w sensie gospodarczym.Ale jest obowiązek rejestracji w gminie, nie w rejestrze działalności, tylko w specjalnym rejestrze gospodarstw agroturystycznych - muszą wiedzieć, ile mają miejsc gościnnych i noclegowych w gminie. To nic nie kosztuje, wypełniasz tylko taki wniosek i już. Wg ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, art. 3, agroturystyka taką działalnością nie jest. Generalnie bardzo polecam stronę http://www.agroturystyka.pl, oficjalna strona Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne", jedynego przedstawiciela agrogospodarzy wobec czynników rządowo - sejmowo - oficjalnych.Tam znajdziesz kopalnię wiadomości na ten temat, poradnik jak założyć gospodarstwo, opisy możliwości funduszowych i przykłady dobrych praktyk - gospodarstw, które z funduszy skorzystały.A w jakiej okolicy kupiłeś tę ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek09 13.04.2010 02:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Wszystko to dotyczy rolników,prowadzacych gospodarstwo.Samo posiadanie ziemi na wsi,zabudowań nie daje podstaw do skorzystania z takiego sposobu wynajmowania.W takiej sytuacji jak tu przedstawiono należy rejestrowac działalnośc gospodarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts