tatjana 13.06.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Na razie zajmij się ukończeniem podstawowego szkolenia agroturystycznego organizowanego przez ODR na Twoim terenie - M. Platte wszystko Ci wyjaśni. Kurs internetowy to dobra rzecz, ale obowiązkowy jest ten z ODR lub stowarzyszenia. Jeśli nie chce się kłopotów z Urzędem Skarbowym... Cieszę się, że szkolenia są i są obowiązkowe, podejrzewam, że bez informacji zdobytych tam trudno by było mi się w tym odnaleźć. Jest to dla mnie działalność całkiem obca. Tak, więc skontaktuję się oczywiście z kim trzeba i zasięgnę porady. Oczywiście musisz być rolnikiem, tzn. Płacić podatek rolny. Nie wiem ile masz ziemi do siedliska w sumie, ale złóż też wniosek do KRUS o ubezpieczenie społeczne rolników. To ważne. A no właśnie, muszę być rolnikiem ... i tu może pojawić się pewien problem. Mój mąż jest oficerem Sił Powietrznych i rolnikiem być nie może, nie może prawdopodobnie w związku z tym ubezpieczyć się w KRUS. Wszyscy pracownicy jednostki wojskowej ubezpieczeni są przez "firmę" w PZU. Wychodzi na to, że ja jako osoba pracująca w wolnym zawodzie mogę przejąć to na siebie. Czy faktycznie tak jest ? Ziemi jest ponad 2 ha jednak rolnej troszkę ponad pół hektara. W związku z tym czy to wystarczy by być rolnikiem ? Pomysły bardzo dobre, zajmij się na razie przygotowaniem gospodarstwa, pasieki, stawu i koni dla gości, później będziesz myślała o innych sprawach. Tak też zrobię Zaraz pójdzie na priva. Dzięki Ci Śliczne :D PS. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy przy takim gospodarstwie może działać Galeria Malarstwa i Rękodzieła ? Miałam plany by zorganizować na w części strychu nad stajnią pracownie malarską i rękodzielniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.06.2007 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Oczywiście, że możesz być rolnikiem. A co do ilości ziemi rolnej - nawet mając 10 arów możesz złożyć wniosek do KRUS o ubezpieczenie społeczne. Ważne, żebyś równolegle nie robiła innych rzeczy, nie miała działalności gospodarczej na cały regulator, przynajmniej na początku. Resztę wyjaśni Ci Mariolka, nie chcę sie rozpisywać. Chyba, że przyjedziesz na prywatną konsultację, jakieś ciasto upiekę i możemy gadać... Oczywiście, że galeria może działać, to świetny pomysł! Byle była tylko dla Twoich gości, a nie dla osób z zewnątrz - nie możesz ludzi z ulicy traktować jak klientów, bo to już będzie działalność gospodarcza. A nie będzie tego, jeśli jesteś rolnikiem i masz do 5 pokoi w gospodarstwie. Wtedy jesteś zwolniona z podatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatjana 13.06.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Ważne, żebyś równolegle nie robiła innych rzeczy, nie miała działalności gospodarczej na cały regulator, przynajmniej na początku. Oczywiście, że galeria może działać, to świetny pomysł! Byle była tylko dla Twoich gości, a nie dla osób z zewnątrz - nie możesz ludzi z ulicy traktować jak klientów, bo to już będzie działalność gospodarcza. A nie będzie tego, jeśli jesteś rolnikiem i masz do 5 pokoi w gospodarstwie. Wtedy jesteś zwolniona z podatków. No tak, tylko że ja hmm od czasu do czasu robie inne rzeczy związane z moim zawodem. Jestem architektem/projektantem infrastruktury lotniskowej i pracuje na zlecenie ( umowa o dzieło ) nie jestem nigdzie na etacie. Zajmuje się także renowacją i restauracją piecy kaflowych i elementów ceramicznych ... czy mogę zajmować się tym równolegle prowadząc agrogospodarstwo ? Nie prowadzę jednak firmy, nie jestem Vat-owcem. Zdarza mi się także wykonywać obrazy, rysunki, grafikę czy inny ( nie lubi tego słowa ) design na zlecenie lub dla rożnej maści Galerii. Czy to nie będzie kolidować ? Jesli chodzi o pokoje, nie przewiduje więcej niż 3-4 to już maksymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 13.06.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Kurs internetowy to dobra rzecz, ale obowiązkowy jest ten z ODR lub stowarzyszenia. Ten internetowy jest organizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie (chyba ODR Brwinów)... ukończenie kursu i zdanie egzaminu potwierdzone świadectwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.06.2007 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Umowa o dzieło nie powinna Ci kolidować, ale z tego co wiem, są limity kwotowe innych dochodów w określonym przedziale czasowym, np. na rok albo kwartał. Sprawdź dokładnie w KRUS-ie, nie chcę Cię wprowadzić w błąd.Szkolenie internetowe istotnie jest organizowane przez Brwinów i Kraków, ale to nie jest to podstawowe obowiązkowe. Ono jest uzupełniające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatjana 13.06.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Tak też zrobię, teraz wiem o co pytać, co istotne a co mniej. Wybiorę sie nawet chyba jutro, KRUS mam pod nosem. Przyznam, że nie chciałabym rezygnować z dotychczasowych moich zajęć, mogłabym je ewentualnie ograniczyć jeśli byłabym zmuszona. Wydaje mi się już po wstępnych z Wami rozmowach, że tak czy siak coś ograniczyć będę musiała, takie gospodarstwo wymaga trochę uwagi samo w sobie, nie mówiąc o koniach w większej ilości sztuk ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.06.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Cieszę się, że mogłam być pożyteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.06.2007 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Gdzie wszyscy zniknęli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qozak 15.06.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Robię 30 kebabów na swoje urodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.06.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Gdzie wszyscy zniknęli? Kuchnię mi przywieźli Montuje "się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.06.2007 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Gdzie wszyscy zniknęli? Kuchnię mi przywieźli Montuje "się" O, to bardzo się cieszę. Ja już się zbieram do Krosna, mam nadzieję, że zobaczę się z Asią! Robię 30 kebabów na swoje urodziny Wszystkiego najlepszego! Mam nadzieję, że zabawa była przednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qozak 16.06.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axd 16.06.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Dziękuje Co prawda zyczenia znikly, ale mam dla Ciebie dobrego szampana. http://img168.imageshack.us/img168/1554/p1000866crgr8.jpg O przepraszam , wino babelkowe - co prawda jest tym samym, ale nie z rejonu Champagne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.06.2007 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Miłe życzenia i szampan będą zawsze mile w wątku widziane. A ja byłam w Krośnie i widziałam się z Asią! Było bardzo miło, poznałam Julkę i Monikę (chrzestna Julki) - obie to świetne dziewczyny! Asiu, pozdrów je, proszę, jeszcze raz! Nie mogłyśmy się nagadać, rozmawiałyśmy o wszystkim i jeszcze baaaardzo wielu rzeczy nie omówiłyśmy! Nadrobimy to we wrześniu u Asi, mam nadzieję, że będzie na tyle czasu! A póki co - fotka z dzisiaj. http://images11.fotosik.pl/80/dd6ae9b99646c100m.jpg Prawda, że Asia to urocza dziewczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axd 16.06.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Gdzie wszyscy zniknęli? Kuchnię mi przywieźli Montuje "się" Przegapilem ten post wczesniej. Gratulacje . Czy kuchnia posiada lodowke na wina? Pytam bo pisales o sadzeniu winorosli na wino. Taka lodowka jest czyms wskazanym w wiejskiej kuchni. http://img375.imageshack.us/img375/4987/p1000950mc8.jpg Jestem ciekawy.Napewno jest to piekna sprawa w czasie wiekszej ilosci gosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 16.06.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Gdzie wszyscy zniknęli? Kuchnię mi przywieźli Montuje "się" dobra wiadomość... jest szansa na piwko :D pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatjana 16.06.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Gdzie wszyscy zniknęli? Gdzie ? yhhh musiałam skończyć coś z czymś zalegam, ale już prawie prawie Od poniedziałku nadrabiam zaległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 17.06.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Melduję, że chcę dołączyć się do grupy budującej gospodarstwa agroturystyczne. Na razie mam plany, plany i jeszcze raz plany, ale pomalutku wszystko zrealizuję. Będę miała piękny dom, do którego goście będą chętnie przyjeżdżać oraz stajnię i konie, na których każdy będzie chciał pojeździć. Na razie mam budynki-ruinki, no i wspaniałe, klimatyczne miejsce w lesie. I masę do czytania, bo dopiero tak na poważnie zabrałam się za myślenie o budowie, a to forum to skarbnica wiedzy i jest co czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 17.06.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witaj Biała w naszej zakręconej grupie. Jeśli możesz to napisz gdzie masz tę ruinkę. Zaraz zajrzę do Twojego dziennika, to może się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 17.06.2007 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Biała, zaczytałam się w Twoim blogu i... jestem pewna, że sobie poradzisz i doprowadzisz ruinki do stanu świetności, bo masz wielkie serce. Każdy kto kocha konie takie właśnie serce ma http://img247.imageshack.us/img247/8747/konnatlesocaiw7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts