Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA


DPS

Recommended Posts

Kuchnia u Tomka bardzo z klasa! Naturalnie piekna,swojska.Ale mnie najbardziej "kreca" te dechy na podlodze(ba,nawet wzbudzaja pozadanie!).Swiadcza o tym,ze szanowny Komtur,ma pod wlasnym dachem i pod wlasnymi stopami, cos cudownego,do czego ja bede musiala robic wymarsze pod gole niebo.Mam racje?Czy tam jest TO??
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piękna kuchnia, gratulacje. Teraz prosimy o parę zdjęć kuchni w akcji :) A zdziwiłam się, że facet wie, że wanilia to kolor, a nie przyprawa do ciast. Mój TZ by to nazwał żółtym :D

A sufity sa poprostu boskie. Strasznie bym chciała mieć u siebie takie belki przynajmniej w kuchni i w jadalni. Ale to bym musiała nowe zrobić, bo chyba ze starych stropów nic się nie da odzyskać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

......

 

Taka lodowka jest czyms wskazanym w wiejskiej kuchni. 8)

 

.......

 

Jestem ciekawy.Napewno jest to piekna sprawa w czasie wiekszej ilosci gosci. :p 8) :p

 

Hej,w wiejskiej szanujacej sie kuchni to taka lodowka jest spowita mrokiem,panuje tam specyficzny mikroklimat,wilgotny chlod.Zwykle ma kilka metrow kwadratowych i otwiera sie ja schodzac po schodkach :) .I powinien sie tam zniescic zapas dla baarrdzo duzej ilosci gosci :) . A zwlaszcza,jesli w sasiedztwie jest "sad"winogronowy.

 

:D Jest w komturii taka lodówka. Ma nawet więcej niż kilka metrów kwadratowych :D

 

Moja, ktora jest gdzies na forum ma pojemnosc na 8000 butelek. :p

Tylko jest jedno male ale :-? , czyli limit 400 sztuk zawsze mnie przesladuje. :(

 

Trzeba pamietac o dodatkowym znaczeniu butek lub sektorow z nimi. :p Etykiety po uplywie 8 lat moga sie odklejac, jak to kiedys prezentowalem.

Jesli wkladamy do niej 1 skrzynke wina, to najlepiej ubrac po 2 butelki i przechowywac w specjalnej lodowce w kuchni, :p mniej chodzenia do piwnicy. 8)

 

 

W piwnicy przechowuje tylko wina ponizej granicy naszych 300 zloty.Lepsze zawsze tylko w lodowce. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

po pierwsze wanilia to napewno nie jest..............kolor 8)

po drugie z trzech najpiękniejszych rzeczy na świecie to trzy pierwsze miejsca

zajmują nagie kobiety 8) :oops: , następne to są tylko miejsca punktowane :lol:

a po trzecie ta kuchnia jest OK, bo kafelki między szafkami są na 90% takie same

jak u jamlesowej 8) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...najlepiej ubrac po 2 butelki i przechowywac w specjalnej lodowce w kuchni, :p

 

A jaką masz temperaturę w takiej lodówce w kuchni? I jaką ma pojemność? Możesz napisać coś bliżej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sa tutaj specjalisci :lol: od win np. JerryMc, moze oni cos wiecej napisza. :p

 

Ja utrzymuje 12.2 Celsius(54Fahrenheit). :D Natomiast jesli chcemy wino lezakowac to stala 14 C.

Wachania temp. przy lezakowaniu powoduja wieksze pobieranie tlenu przez korek i wiadomo czym to sie konczy. :(

 

To samo odnosi sie piwniczek i trzeba odpowiednio ja przygotowac aby zapewnic najlepsze parametry dla lezakowania wina.Piwnica nie jest rowna drugiej piwnicy. :D

 

 

http://img47.imageshack.us/img47/2426/p1000951fb6.jpg

 

Drogie wina i byle jaka piwnica to porazka, :D a naprawde moga byc drogie.

 

http://img70.imageshack.us/img70/3295/p1000954crij3.jpg

 

W Polsce te same wina kosztuja od 2 do 3 razy wiecej, wiec lodowka dla smakoszy krajowych powinna byc podstawa. :p

 

Pojemnosc 44 sztuki z regulacja temp. z gory i dolu.

 

P.S. za odpowiedz oczekuje zdjecia nowej budy i kojca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze,a ja sie zastanawiam,czy to warto takie dobre wina bedzie kupowac i robic.Bo zamim one dolezakuja do swojego wlasciwego wieku,to nie bedzie ich kto mial degustowac :( .Dzisiejsze pokolenie wychowane na wzmacniaczach zaczyna tracic smak.Moze odroznia frytki od hoddoga po smaku,ale wino biale od czerwonego to chyba tylko po kolorze :roll: . :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tatjano, bo my tu tak o wszystkim, czyli czasami niektórzy o niczym :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja do tematu tematu wrócę ;) i zapytam o pszczoły :)

 

Nie wydaje się Wam Kochani, że pasieka w agroturystyce może być nie mile widziana przez gości ? zwłaszcza z dziećmi ?

 

Podejrzewam, że mąż z pasieki nie zrezygnuje więc potencjalni goście z tym faktem pogodzić będą się musieli.

 

Jak to jest ? a może nie jest i nie ma to znaczenia ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest trochę osób uczulonych na jad pszczół, więc będziesz musiała uprzedzić potencjalnych gości o zagrożeniu. Pamiętaj, że Ty odpowiadasz za bezpieczeństwo gości. Również finansowo.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wydaje się Wam Kochani, że pasieka w agroturystyce może być nie mile widziana przez gości ? zwłaszcza z dziećmi ?

 

Ja bym się specjalnie tym nie przejmował, zakładając że pasieka znajduje się nie pod oknami... równie dobrze zaraz za płotem może jakiś sąsiad trzymac sobie pszczółki...

 

Jak to jest ? a może nie jest i nie ma to znaczenia ?

 

Znaczenie ma i rośnie ono wprost proporcjonalnie do ilości miodu pitnego, z tej pasieki, skonsumowanego przez turystów... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasieka z pewnością jest wskazana i pożądana. Powinnaś tylko wyraźnie w swojej ofercie dla gości podawać, że w gospodarstwie jest takowa, można się najeść i napić :wink: miodku. Wówczas ci uczuleni wybiorą inną ofertę :roll: , ale nie martw się - gości wystarczy dla wszystkich, wiem, co mówię! :D A pszczółki będą stanowiły dodatkową atrakcję. U mojej koleżanki w gospodarstwie z dużą pasieką mąż pszczelarz robi świetne pokazy i wykłady dla dorodsłych i dzieciaków, opowiadając o zwyczjach pszczół i pracy pszczelarza, pokazując sprzęt i czynności. To jedna z większych atrakcji tego gospodarstwa, w maju i czerwcu codziennie mają grupy na "zielone szkoły" i to jest opłacalne, bo takie grupy często przyjeżdżają tylko na 1 dzień, nie nocują, a zarobić dają, bo posiłki, kiełbaski, ognisko, wykład... Jest z tym dużo pracy, ale i pieniążki są. :D 8)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...