Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to:

BIAŁA KAPUSTA

Potrzebujesz (na kamienny garnek 10 l):

- 5 główek kapusty

- korzeń chrzanu, obrany i pokrojony w cienkie plasterki

- 40 - 50 g soli do kwaszenia i 30 g do solanki i blanszowania

- 10 dag cukru

- cebula [pokrojona w plasterki

- 1 l cierpkiego białego wina

- pieprz, kminek, kilka ząbków czosnku

Odetnij zewnętrzne liście kapusty, umyj i odłóż. Główki poszatkuj, lekko posól kapustę, żeby puściła sok, po godzinie odlej go. Spód garnka wyłóż połową odłożonych liści, potem wkładaj warstwami kapustę, cebulę, czosnek, przyprawy, sól i cukier. Całość przykryj resztą odłożonych liści. Zalej białym winem, potem marynatą (przygotuj ją w proporcji 2 - 3 łyżeczki soli na 1 l wody).Połóż na to odwrócony do góry dnem talerzyk, obciąż go kamieniem, żeby nie dochodziło tam powietrze. Kilka dni potrzymaj w temp. pokojowej, potem zbierz pianę i postaw w chłodnej piwnicy. Po 5 - 6 tygodniach... Mmmmm... Możesz ją trzymać cały czas w garnku, albo przełożyć do słoików. Cały czas musi być zabezpieczona przed dostępem powietrza (talerzyk i kamień). To prosty przepis, a kapusta jest pyszna! :D 8)

Wówczas, jest to normalna działalnośc gospodarcza ze wszystkimi wynikającymi z tego konsekwencjami (dokumentacja skarbowa, ewidencja, regon, NIP itd.). Możesz rozliczać się na ogólnie przyjętych zasadach - VAT, ryczałt lub karta podatkowa. Nie chcę sugerować zbyt slinie (żeby na mnie potem nie było :wink: ), ale... zainteresowałabym się na Twoim miejscu kartą podatkową. Liczą to od ilości mieszkańców w miejscowości, w której jest siedziba firmy. U Was będzie to na pewno stawka najniższa, która wynosi 50 zł/miesiąc. :D

Ale ładnie mnie nazwałaś! Czuję się doceniona. 8) :D

Tak tak DPS-ko - myślę że zasłużyłaś już na TO okreslenie!

A cos mi sie jednak tłucze że jesli rolnik to jest inaczej... że jeśli agroturystyka w czynnym gospodarstwie to jest jakaś jeszcze inna sytuacja... ale to może właśnie ta inna sytuacja wynikająca z ilości mieszkańców przy karcie podatkowej o czym piszesz.. Ale czy to znaczy że przy karcie jest ryczałt? Ilośc mieszkańców w mojej miejscowości (MIEJSCOWOŚCI!), w której byłaby siedziba firmy to - chmm .. 20 numerów razy..? No może razem kolo setki :roll:

A jak NIE MOGĘ założyc działalności (jestem rolnikiem dwa lata a musze być trzy, tzn musze byc na KRUSie min. trzy zanim będę mogla uruchomic działaność) - to co wtedy? Hę?

Rozgraniczenie jest bardzo jednoznaczne - na pewno: do 5 pokoi agroturystyka, bez działalności, powyżej 5 pokoi - działalność. Karta podatkowa to co innego niż ryczałt, jest dla takich jak my korzystniejsza. Ryczałt liczą od dochodów (szacowanych), a kartę od ilości mieszkańców. Najniższa możliwa stawka to, jak pisałam, 50 PLN. A jeśli nie możesz jeszcze mieć działalności... No cóż - nie pozostaje Ci nic innego, jak poczekać z 6. pokojem jeszcze rok, albo... przejść na ZUS. :o Chyba TEGO nie planujesz...? 8) :lol:

No nie, nie, jakos nie mam w planach przejść na ZUS.... może jestem jakaś dziwna... :o

Nie ma problemu, na razie może być 5 pokoi a potem kto wie - bo to generalnie oczywiście zależy od powodzenia całości

A własnie interesuje mnie na ile trzeba walczyc o te 5 pokoi i nie więcej i wygląda że nie ma się co zabijać.. Mówisz 50 zł? STAŁA stawka? (czyli rodzaj ryczałtu-mnie o to chodziło) i nieważne jaki dochód?? No to, przy dobrym popycie, nie ma się co zastanawiać na 6 pokojem....

A te warunki to są dla agroturystów tylko czy zawsze karta podatkowa tak ma?

Asiu - piekne te podlogi, zaraz zajrzę na www, zobaczymy....

A ta sucupirę mozna polożyc na legarach? Bo wiem że e egzotyki miewają tak że sa to stosunkowo cienkie elementy (podłogówka klasyczna ma zwykle ok. 30 mm gubości) i klei sie je jak kafle a to mi nie załatwia preblemu bo ja własnie nie chce robic w ogole wylewki na górze (maja to być górne łazienki)

Hej, już jestem ! :)

U mnie, kochana, leżą właśnie na legarach i płycie OSB - ale ja mam lite dechy, nie jakieś naklejki, bo moje przyjechały z Brazylii moim bratem marynarzem ... one były zrobione na pióro-wpust i klejone na klej z Castoramy, potem szlifowane i olejowane woskiem olejnym Osmo (bo tak doradził Boorg!)

:lol: :lol: :lol:

Czasem, jak się za dużo naładuje, to w trakcie pasteryzacji potrafi wyleźć ze słoika na zewnątrz. Jak pierwszy raz robiłam, to tak mi się zrobiło, bo zapomniałam o rozszerzalności cieplnej... :oops: :oops: :oops: :lol:

Asiu, nie wiesz, jaki jest adres internetowy tych posadzek ceglanych? Bo ten, który podaje mycha jest "niezdały". Zobaczyłabym jakieś obrazki z tymi podłogami, poczytała o nich... Może położyłabym w naszej jadalni albo kuchni... :roll:

Asiu, podłogi masz..., trudno mi określić..., ODLOTOWE! :wink: :D

Asiu, nie wiesz, jaki jest adres internetowy tych posadzek ceglanych? Bo ten, który podaje mycha jest "niezdały". Zobaczyłabym jakieś obrazki z tymi podłogami, poczytała o nich... Może położyłabym w naszej jadalni albo kuchni... :roll:

ja też sprawdzałam i nie wiem czemu nic nie widać ... może Pan zrezygnował z internetu ??? albo chwilowo "ukrywa się" przed fiskusem :o :D . muszę do niego zadzwonić i zapytać ... i tak mam trochę tych płytek do oddania, bo wzięłam za dużo.