Sloneczko 27.08.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Myślę że lepiej zobaczyć na własne oczy, a jest w czym wybierać: http://www.roben.com.pl/25914.xml , a na googlach jeszcze więcej: http://tiny.pl/5kl7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 27.08.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 DPSko - a masz dobry przepis na KISZONĄ KAPUSTĘ? Nie ukrywam - jak najprostszą w wykonaniu.... mam taki spory gar kaminkowy - byłby w sam raz. A potem - do słoików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.08.2007 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 No to: BIAŁA KAPUSTA Potrzebujesz (na kamienny garnek 10 l): - 5 główek kapusty - korzeń chrzanu, obrany i pokrojony w cienkie plasterki - 40 - 50 g soli do kwaszenia i 30 g do solanki i blanszowania - 10 dag cukru - cebula [pokrojona w plasterki - 1 l cierpkiego białego wina - pieprz, kminek, kilka ząbków czosnku Odetnij zewnętrzne liście kapusty, umyj i odłóż. Główki poszatkuj, lekko posól kapustę, żeby puściła sok, po godzinie odlej go. Spód garnka wyłóż połową odłożonych liści, potem wkładaj warstwami kapustę, cebulę, czosnek, przyprawy, sól i cukier. Całość przykryj resztą odłożonych liści. Zalej białym winem, potem marynatą (przygotuj ją w proporcji 2 - 3 łyżeczki soli na 1 l wody).Połóż na to odwrócony do góry dnem talerzyk, obciąż go kamieniem, żeby nie dochodziło tam powietrze. Kilka dni potrzymaj w temp. pokojowej, potem zbierz pianę i postaw w chłodnej piwnicy. Po 5 - 6 tygodniach... Mmmmm... Możesz ją trzymać cały czas w garnku, albo przełożyć do słoików. Cały czas musi być zabezpieczona przed dostępem powietrza (talerzyk i kamień). To prosty przepis, a kapusta jest pyszna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.08.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ślinka cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Aaaaa... - mmmm.......... - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Pytanie formalno-agroturystyczne do Tej Która Wie - jesli agroturystyka w gospodarstwie rolnym będzie oferować więcej niż 5 pokoi - jak się wtedy nalezy rozliczać? Coś mi chodzi po głowie że wówczas jest jakis zryczałtowany podatek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Wówczas, jest to normalna działalnośc gospodarcza ze wszystkimi wynikającymi z tego konsekwencjami (dokumentacja skarbowa, ewidencja, regon, NIP itd.). Możesz rozliczać się na ogólnie przyjętych zasadach - VAT, ryczałt lub karta podatkowa. Nie chcę sugerować zbyt slinie (żeby na mnie potem nie było ), ale... zainteresowałabym się na Twoim miejscu kartą podatkową. Liczą to od ilości mieszkańców w miejscowości, w której jest siedziba firmy. U Was będzie to na pewno stawka najniższa, która wynosi 50 zł/miesiąc. Ale ładnie mnie nazwałaś! Czuję się doceniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Tak tak DPS-ko - myślę że zasłużyłaś już na TO okreslenie! A cos mi sie jednak tłucze że jesli rolnik to jest inaczej... że jeśli agroturystyka w czynnym gospodarstwie to jest jakaś jeszcze inna sytuacja... ale to może właśnie ta inna sytuacja wynikająca z ilości mieszkańców przy karcie podatkowej o czym piszesz.. Ale czy to znaczy że przy karcie jest ryczałt? Ilośc mieszkańców w mojej miejscowości (MIEJSCOWOŚCI!), w której byłaby siedziba firmy to - chmm .. 20 numerów razy..? No może razem kolo setki A jak NIE MOGĘ założyc działalności (jestem rolnikiem dwa lata a musze być trzy, tzn musze byc na KRUSie min. trzy zanim będę mogla uruchomic działaność) - to co wtedy? Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Rozgraniczenie jest bardzo jednoznaczne - na pewno: do 5 pokoi agroturystyka, bez działalności, powyżej 5 pokoi - działalność. Karta podatkowa to co innego niż ryczałt, jest dla takich jak my korzystniejsza. Ryczałt liczą od dochodów (szacowanych), a kartę od ilości mieszkańców. Najniższa możliwa stawka to, jak pisałam, 50 PLN. A jeśli nie możesz jeszcze mieć działalności... No cóż - nie pozostaje Ci nic innego, jak poczekać z 6. pokojem jeszcze rok, albo... przejść na ZUS. Chyba TEGO nie planujesz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No nie, nie, jakos nie mam w planach przejść na ZUS.... może jestem jakaś dziwna... Nie ma problemu, na razie może być 5 pokoi a potem kto wie - bo to generalnie oczywiście zależy od powodzenia całości A własnie interesuje mnie na ile trzeba walczyc o te 5 pokoi i nie więcej i wygląda że nie ma się co zabijać.. Mówisz 50 zł? STAŁA stawka? (czyli rodzaj ryczałtu-mnie o to chodziło) i nieważne jaki dochód?? No to, przy dobrym popycie, nie ma się co zastanawiać na 6 pokojem.... A te warunki to są dla agroturystów tylko czy zawsze karta podatkowa tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Kurcze. Zagapiłam się i pasteryzował mi się bigosik w słoikach chyba z godzinę (oczywiście przez budowlańców-ciągle cos chcą , no ale to i dobrze w gruncie rzeczy...). I co teraz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Nic. Będzie dobrze zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Noo to ulżyło mi, choć z drugiej strony naprawdę nie wiedziałam czym by to mu miało zaszkodzić...miałby wybuchnąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 28.08.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Asiu - piekne te podlogi, zaraz zajrzę na www, zobaczymy.... A ta sucupirę mozna polożyc na legarach? Bo wiem że e egzotyki miewają tak że sa to stosunkowo cienkie elementy (podłogówka klasyczna ma zwykle ok. 30 mm gubości) i klei sie je jak kafle a to mi nie załatwia preblemu bo ja własnie nie chce robic w ogole wylewki na górze (maja to być górne łazienki) Hej, już jestem ! U mnie, kochana, leżą właśnie na legarach i płycie OSB - ale ja mam lite dechy, nie jakieś naklejki, bo moje przyjechały z Brazylii moim bratem marynarzem ... one były zrobione na pióro-wpust i klejone na klej z Castoramy, potem szlifowane i olejowane woskiem olejnym Osmo (bo tak doradził Boorg!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czasem, jak się za dużo naładuje, to w trakcie pasteryzacji potrafi wyleźć ze słoika na zewnątrz. Jak pierwszy raz robiłam, to tak mi się zrobiło, bo zapomniałam o rozszerzalności cieplnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.08.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Asiu, nie wiesz, jaki jest adres internetowy tych posadzek ceglanych? Bo ten, który podaje mycha jest "niezdały". Zobaczyłabym jakieś obrazki z tymi podłogami, poczytała o nich... Może położyłabym w naszej jadalni albo kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.08.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Asiu, podłogi masz..., trudno mi określić..., ODLOTOWE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 29.08.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu, nie wiesz, jaki jest adres internetowy tych posadzek ceglanych? Bo ten, który podaje mycha jest "niezdały". Zobaczyłabym jakieś obrazki z tymi podłogami, poczytała o nich... Może położyłabym w naszej jadalni albo kuchni... ja też sprawdzałam i nie wiem czemu nic nie widać ... może Pan zrezygnował z internetu ??? albo chwilowo "ukrywa się" przed fiskusem . muszę do niego zadzwonić i zapytać ... i tak mam trochę tych płytek do oddania, bo wzięłam za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 29.08.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Asiu, podłogi masz..., trudno mi określić..., ODLOTOWE! Dzięki Komturze, ale na żywo wyglądają jeszcze lepiej .... musicie mnie odwiedzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.