Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Asiu - znalazłaś już jakieś zdjęcia sąsiedzkiej stodoły? Pisz, co się dzieje, bo zaciskam tu kciuki, aż kostki mi bieleją, a nie wiem, jak się sprawy mają. :roll:

DPS-ko, musiałam na chwilę porzucić temat, bo moje dziecko idzie jutro do przedszkola pierwszy raz i trzeba było wybrać się do miasta i kupić buty .... life .... ale będę szukać - chyba w nocy - jak znajdę to wrzucę na kompa

Dzięki za wsparcie!

Tomku - nie wiem czy w ogóle orientujesz sie troche w zdjęciach w podczerwieni? Kiedys kupowało się specjalny materiał czuły na podczerwień i były (nadal są) filtry do fot. w podczerwieni. Teraz cyfrówka to albo musi mieć własnie specjalny program na podczerwień (ustawienie matrycy???)... albo/i tez filtr. Niestety człowiek, o którym myślałam, nie zna Twojego modelu i mówi (mało odkrywczo ale - słusznie;-)) że tylko instrukcja.

To naprawdę niszowa część fotografii - podczerwnień i jeszcze przy tylu aparatach dostepnych na rynku....

A jesli Twoje mechaniczne aparaty sa na chodzie - może nadal da się kupić materiał (film) na podczerwień..?

...niewiele pomogłam, ale ja tez nie jestem w technice na bieżąco... :roll:

FED (Field Emission Display, wyświetlacz z emisją polową) – rodzaj wyświetlacza opartego na zasadzie zderzenia przyśpieszonych elektronów z ekranem pokrytym luminoforem, a więc na zasadzie znanej ze zwykłych telewizorów i monitorów CRT, z tą różnicą, że pojedyncze działo elektronowe zostało zastąpione wykorzystującymi zjawisko tunelowe katodami z emisją polową. Katody są wykonane w postaci nanorurek węglowych i pracują na zimno, dzięki czemu mogą być bardzo gęsto upakowane.

:D :D :D :D :D

FED (Field Emission Display, wyświetlacz z emisją polową) – rodzaj wyświetlacza opartego na zasadzie zderzenia przyśpieszonych elektronów z ekranem pokrytym luminoforem, a więc na zasadzie znanej ze zwykłych telewizorów i monitorów CRT, z tą różnicą, że pojedyncze działo elektronowe zostało zastąpione wykorzystującymi zjawisko tunelowe katodami z emisją polową. Katody są wykonane w postaci nanorurek węglowych i pracują na zimno, dzięki czemu mogą być bardzo gęsto upakowane.

:D :D :D :D :D

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o O matko i córko... :roll:

Czy ktos mam wpływ na to co się dzieje za oknem.. cholera przeciez to jest teoretycznie lato... a ja czuje ze zaczyna mnie dopadac jesienna deprecha...

cholerny kaczogród.. ani zimy, ani lata.... wszystko potrafią sp....ć...

m.

Maksiu, nie martw się, już w piątek się zobaczymy i jeszcze będzie z nami Komtur! Zobaczysz, będzie fajnie! Lubię wykopki! A jak pojedziecie do K., to też przecież będzie fajnie! Głowa do góry! :D

P.S. Chyba wiedział, że brzydko o nim myślisz, w nocy aż się rozchorował ze zmartwienia... :lol: :lol: :lol:

P.S. 2 Nad listą do zabrania myślę, mam nadzieję, że uda mi się dzisiaj sprężyć i zrobić. :D 8)

Maksiu, nie martw się, już w piątek się zobaczymy i jeszcze będzie z nami Komtur! Zobaczysz, będzie fajnie! Lubię wykopki! A jak pojedziecie do K., to też przecież będzie fajnie! Głowa do góry! :D

P.S. Chyba wiedział, że brzydko o nim myślisz, w nocy aż się rozchorował ze zmartwienia... :lol: :lol: :lol:

P.S. 2 Nad listą do zabrania myślę, mam nadzieję, że uda mi się dzisiaj sprężyć i zrobić. :D 8)

no mam nadzieje że się niedługo zobaczymy, mam tylko nadzieje ze pogoda sie chocby odrobinkę poprawi, dzis od rana leje bez przerwy.. brrrrr

jedno myslenie to za mało, ale myślę że tak myśli wystarczająco dużo osob aby sie mogło ziścić

DPS'ko podaj mi na priva jakiś nr telefonu do siebie, w razie jakbysmy sie zgubili...

Asiu: do ciebie podobna prośba, jak mamy zajechać do ciebie po książkę (i obejrzęć włościa) to podaj mi jakieś namiary jak do ciebie trafić i ewentualnie nr komoreczki

pozdrawiam

m.

Słuchaj DPSiu Moja Droga - znów pytanie do Ciebie: jak robiłaś domek Wasz piekny drewniany dla gości to wystepowałas o pozwolenie na budowę? Normalnie jak dla domu? To RAZ.

DWA - przerabiając stodołę - wystapiłaś o zmianę sposobu użytkownia? Bo tam oprócz przeslicznej kuchnio-jadalni będą pokoje na górze. Czy macie na to wszystko projekt razem z tymi pokojami? On na pewno musiał być potzrebny do papierów.. czy tak? Czy w tym projekcie macie juz wszsytko, tzn - instalacje itp??

Proszę Cię bardzo o odpowiedź bo to ważne.

2 x TAK. Cała papierologia była załatwiana tak jak dla każdej budowy. Na stodołę tak samo - adaptacja części pomieszczeń na mieszklane, WZ i inne, projekty, instalacje itd. :evil: Mnóstwo latania i kasy. :-?

Powiedz mi - jesli możesz!-ile daliście architektowi za projekt? Bo pewnie było tak, że sami wszystko wymysliliście, on to po prostu narysował, tak? Ale musiał też porobić ustalenia z instalatorami różnej maści i to umieścić w projekcie-to też jego działka. Ile za to krzyknął (i czemu tak dożo :wink: ) ?

czekając na odpowiedź - zapytam jeszcze - jak przewidujecie ocieplić te pokoje w stodole? czy też w ogóle tego nie będziesz robic ze względu na gości tylko latem? Co będzie z łazienkami? Też tam na górze? Jakie będą podłogi? ja wiem że to dużo pytań ale proszę o odpowiedź..po kolei, w wolnej chwili :wink: !

Matko, kwoty to ja nie pamiętam, ale nie gadaliśmy wcale z architektem, tylko to co wymyśliliśmy i szczegółowo narysowaliśmy daliśmy kierownikowi budowy z uprawnieniami projektanta. Wziął dużo mniej niż architekt. W sumie razem z instalacjami wyszło za to coś około 1000 zł.

Pokoje w stodole ocieplimy, wełna mineralna 15 do 20 cm (zależy od kasy). Łazienki w każdym pokoju, goście inaczej nie chcą przyjechać (ja też bym chciała mieć swoją jakbym gdzieś jechała). Podłogi w pokojach najprawdopodobniej drewniane (będziemy jeszcze myśleć nad tym, goście bardzo niszczą pokoje, nie wiem, czy warto), może płytki, w łazienkach - na pewno płytki od góry do dołu (estetyka, trwałość, łatwość utrzymania czystości, brak uwag ze strony sanepidu). Uff... :D :D :D

No dzięki Ci DPSko :D To sa konkrety!

Ja podłogi u gości na dole tez planuje z kafli - względy praktyczne! A gresowe płytki sa niektóre naprawde ładne, wyglądają bardziej na kamień niż zwykłą ceramikę i są TANIE. Tylko na antresolach będą dechy, no ale tam tylko mają chodzić spać (chmm..tak zakładam.. :-? )

Łazienki-zgadzam się, że to juz nie komfort a standard.

Zainspirowało mnie to co piszesz o projekcie...1000 zł :o !! Toż to jak darmo! Czy to był ktoś z bliskiej rodziny :D ? Może ojciec? albo matka??

Nie wiem czy nie czekają mnie znów podobne przeboje ... różne rzeczy chodzą nam po głowie.....

Ach! Gdybym wiedziała, że mogę obejść się bez architekta!! To bodaj najwieksza trauma w mojej karierze budowlanej :evil:

Gagato, dzięki za informacje. I tak muszę zajrzeć do instrukcji. 140 stron drobnym maczkiem :evil:

O ile pamietam, były tam przykłady zdjęć w podczerwieni, więc chyba jest taka opcja. Jak nie uruchomię Yashicę. :D Bardzo lubię ten aparat. Baterii nie potrzebuje.