Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Male zestawienie.

Wspolny rynek UE, Anglia 51 ha na gospodarstwo,Dania 48, Hispania od rejonu nawet 210 ha - sa to srednie arealy gospodarstw o produkcji organicznej, itp.Polska zaledwie 22-23ha.

Powiazana wspolna gospodarka wczesniej czy pozniej doprowadzi do redukcji liczby zatrudnionych na roli i zwiekszaniem arealu rowniez gospodarstw organicznych.

Po wprowadzeniu nowej polityki rolnej 2013 zostana tylko ci silniejsi, jak to mialo miejsce w starych krajach UE.

Produkty organiczne w nadchodacych czasach beda dostepne masowo i to w lepszej cenie dla konsumenta. :p Walka juz sie rozpoczela. :p

v-ce odpada, ale dzięki za propozycję :D :D

Trudno powiedziec z tymi cenami za mało danych :-?

Jakie to jedzenie (poza tym że znakomite :wink: )? czy bardziej urozmaicone z bajerami czu najprosztszy zestaw? Jak podane? Jak duże porcje?

Tu niedaleko nas leśniczy i lesniczyna przyjmują gości - nocleg z 3-ma posiłkami. nocleg w ładnym ale malutkim pokoiku bez lazienki, posiłki-Newelacja! Dziczyzna + własne warzywa a ilość - do oporu. Podają na stole kilka posiłków na półmiskach (np kotlety z gęsi i pieczeń z dzika) i jedz ile zmieścisz. Sniadanie - jajka, ser, wędliny, i to nie wszystko. kolacja - na ciepło, na zimno i jeszcze ciasto. A do obiadu na deser lody.

I to wszystko (nocleg + posiłki) kosztuje 80 zł od osoby.

v-ce odpada

ale dlaczego...? Obraziłaś się? To tylko żarty... :(

No a z jedzeniem - powiedzmy, że na początek zupa ile zmieścisz + drugie danie na talerzu +coś do picia + kawa, herbata + deser (ciasto, lody lub coś podobnego). Ile byłabyś skłonna zapłacić jako gość za taki obiad, żeby nie czuć się oszukaną - żeby to była uczciwa cena?

Dziękuję za namiary na stronę ARiMR, wgryzam się w temat.

Czytałem gdzieś, parę lat temu, że dopłaty obszarowe mają być zastąpione dopłatami do produkcji rolnej.

Wygląda na to, że moje gospodarstwo jest wzorowo ekologiczne. Żadnych nawozów sztucznych od kilkunastu lat :).

Mam wrażenie, że do koszenia łąk realizując program rolno-środowiskowy można angażować stada owiec. To by tłumaczyło ogromne ilości owiec na Angielskiej wsi. Nawet przy autostradach trawka równo przycięta.

Z tymi owcami to pewnie racja. :D Na polskiej wsi już od jakiegoś czasu modne zrobiły się kozy - można mieć antyalergiczne kozie mleko, pyszne kozie serki. I jako kosiarki też chyba niezłe są, chociaż trzeba się dobrze pilnować - wejdą wszędzie i zeżrą wszystko... Ja do tej pory nie odważyłam się. :roll:

Dziękuję za namiary na stronę ARiMR, wgryzam się w temat.

Czytałem gdzieś, parę lat temu, że dopłaty obszarowe mają być zastąpione dopłatami do produkcji rolnej.

Wygląda na to, że moje gospodarstwo jest wzorowo ekologiczne. Żadnych nawozów sztucznych od kilkunastu lat :).

Mam wrażenie, że do koszenia łąk realizując program rolno-środowiskowy można angażować stada owiec. To by tłumaczyło ogromne ilości owiec na Angielskiej wsi. Nawet przy autostradach trawka równo przycięta.

Calkowite bledne gdybanie. :p

taki maly tekst z forum angielskiego:

Agriculture provides around 60 per cent of Britain's food needs even though it employs just 2 per cent of the country's labour force. Britain's agriculture is under pressure to change at the moment. Farmers are under pressure to adopt more environmentally friendly methods such as organic farming. Organic farming does not use artificial chemicals that can damage the environment and human health. Its popularity has grown rapidly in recent years.

Different types of farming occur in different regions of Britain. This is due to the influence of relief, climate (especially precipitation and temperature), soil type and to an extent closeness to the market. Upland areas generally lend themselves to sheep farming. Flat areas to crop production and wet/warm areas to milk and beef production.

Trzeba stanac przed faktem, albo bawimy sie w "dzialkowca" i podpasanie kuzki lub owieczki, czy prowadzimy gospodarstwo organiczne. :p

Jesli bawienie sie w dzialkowca, to nalezy sie liczyc , ze nawet na net zabraknie i kwota 120 zl miesiecnie jest czyms wygorowanym na takie mozliwosci. :p

Jestesmy obywatelami europy wiec obowiazuja nas zasady gry jak innych. :p

Nalezy przestawiac sie jak inni czlonkowie UE, inaczej za kilka lat znowu polska wies wyladuje z reka w nocniku. :(

Tu niedaleko nas leśniczy i lesniczyna przyjmują gości - nocleg z 3-ma posiłkami. nocleg w ładnym ale malutkim pokoiku bez lazienki, posiłki-Newelacja! Dziczyzna + własne warzywa a ilość - do oporu. Podają na stole kilka posiłków na półmiskach (np kotlety z gęsi i pieczeń z dzika) i jedz ile zmieścisz. Sniadanie - jajka, ser, wędliny, i to nie wszystko. kolacja - na ciepło, na zimno i jeszcze ciasto. A do obiadu na deser lody.

I to wszystko (nocleg + posiłki) kosztuje 80 zł od osoby.

Gagata, ale narobiłaś nam smaku. Te mięsa, sery, dziczyzny, wędliny do oporu. Nieźle, chyba bym nie wstawał od stołu. Jesteśmy pasjonatami dobrej kuchni. Obawiam się jednak, że uciekłbym z stamtąd po trzech dniach zupełnie załamany. Ważę swoje, nie potrafiłbym się opanować i zamiast odpoczywać zżerałyby mnie wyrzuty sumienia.

Mam taką refleksję - jest to świetny pomysł dla gości kochających jedzenie i niemających problemów z nadwagą, a o takich chyba, co raz trudniej. Chętnie na wakacjach widziałbym zróżnicowaną lekką kuchnię i jedną lub dwie solidne uczty.

Tam u Was biegają jeszcze podobno takie fajniutkie kuce na wolności i one też zdaje się przyczyniają sę do tej urody angielskich krajobrazów... :wink:

Rzeczywiście:) biegają kuce, koniki. Pierwszy raz z daleka myślałem, że to jakieś przerośnięte owce.

Chodzą luzem na noc nikt ich nie zagania do obórki, ale noszą w chłodne dni takie śmieszne derki na grzbiecie, co by nie marzły.

Ha, może pomyślę kiedyś o tych wrzosówkach, na razie nie mam nawet obórki, żeby je trzymać. Ponawiam ankietę: ile powinien kosztować obiad w gospodarstwie:

1/ 20 zł

2/ 25 zł

3/ 30 zł

Proszę o opinie!!! Jerry-Mc, i inni, pamiętajcie o tym, co na priva... :wink:

Mam wrażenie, że do koszenia łąk realizując program rolno-środowiskowy można angażować stada owiec.

Poczytaj o owcy wrzosówce.

Cześć Stalker Greg.

Fajnie Cię widzieć w tym wątku. Owce wrzosówki – nie wiedziałem, że istnieje coś takiego:) dzięki za informacje.

Ps.

Dostałeś info na pw? Mam przeczucie, że moja skrzynka nie działa poprawnie tzn. nie wiem czy działa :).

Pozdrawiam.

v-ce odpada

ale dlaczego...? Obraziłaś się? To tylko żarty... :(

No a z jedzeniem - powiedzmy, że na początek zupa ile zmieścisz + drugie danie na talerzu +coś do picia + kawa, herbata + deser (ciasto, lody lub coś podobnego). Ile byłabyś skłonna zapłacić jako gość za taki obiad, żeby nie czuć się oszukaną - żeby to była uczciwa cena?

Czemu nie chcesz ze mną gadać? :( :( :(

Cześć Stalker Greg.

Fajnie Cię widzieć w tym wątku.

Ps.

Dostałeś info na pw? Mam przeczucie, że moja skrzynka nie działa poprawnie tzn. nie wiem czy działa :).

Pozdrawiam.

Jerry, jeśli to jest to, co myślę, to dzięki za pomoc :D :D :D .