Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

My dziś bedziemy swiętować, bo wczoraj zbyt późno wróciliśmy. Takie święto, że i tydzień mozna świętować.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No ale naprawdę POWOLI..Jeszcze nie mam nawet listopada :wink:

Ale też nic nie stoi na przeszkodzie aby poustalać nieco już teraz.

Ja na pewno zrobię jakies zupki bo tudno żeby ktoś to wiózł (barszczyk? żurek?) Postaram sie tez o karpia w postaci może smazonej może wędzonej może jednej i drugiej albo jeszcze innej - w końcu to lokalny specjał! :D

Muszę Wam opowiedziec - byłam na warsztatach z ropoznawania ptaków - u nas to miejscowa specjalnośc - ptaszyska (oprócz karpia..) :o -bardzo to było fajne, najpierw troche teorii a potem wycieczka po stawach z lunetą i lornetkami. Wyobraźcie sobie - widziałam 8 (słownie OSIEM) bielików siedzących obok siebie! Ależ to są ptaszyska!! Siedziały sobie na brzegu jak takie napuszone i opierzone wielkie psy (chmm...takie miałam skojarzenia :roll: :oops: )

Podano nam tez rewolucyjną informację - otóż godlem Polski wcale nie jest ORZEŁ! jest nim BIELIK...... Całe życie sie człowiek uczy....

......no tez tak myslałam całe życie... :-? ale wyraźnie nam powiedziano: BIELIK to NIE ORZEŁ :roll:

TAk nas uczono, ale z tego co wyczytałem sledząc ptaki w okolicach "komturii" bieliki to osobny (chyba) gatunek. O ile pamietam różnią się od orłów upirzeniem nóg. Gagata, lunetę wziełaś, "rolnetkę" też, a nowy aparat fotograficzny, by nam tu zaprezentować 8 bielików? :D W domu został. :evil: :wink:

Dziwne... Wszak godłem Polski jest Biały Orzeł, a bielik orłem nie jest, choć jak podaje Wikipedia, to właśnie bielika mamy w godle: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bielik

Jest orzeł przedni, orzeł rybołów, ale one sa mniejsze od bielika.

Orzeł przedni jest w Polsce jest bardzo rzadki, bielików jest znacznie więcej, choć tez mało. Kilka razy widziałem bieliki w okolicach komturii. Robiłem zdjęcia, Niestety trafienie z ostrością w lecącego ptaka łatwe nie jest. Nie tracę jednak nadzieji. Również mam nadzieję na fotkę bociana czarnego. Skubany 2 razy przeleciał nad moją chałupa w zeszłym roku, a w tym roku... 2 wnuków. :D :D :D

Dziwne... Wszak godłem Polski jest Biały Orzeł, a bielik orłem nie jest, choć jak podaje Wikipedia, to właśnie bielika mamy w godle: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bielik

Jest orzeł przedni, orzeł rybołów, ale one sa mniejsze od bielika.

Orzeł przedni jest w Polsce jest bardzo rzadki, bielików jest znacznie więcej, choć tez mało. Kilka razy widziałem bieliki w okolicach komturii. Robiłem zdjęcia, Niestety trafienie z ostrością w lecącego ptaka łatwe nie jest. Nie tracę jednak nadzieji. Również mam nadzieję na fotkę bociana czarnego. Skubany 2 razy przeleciał nad moją chałupa w zeszłym roku, a w tym roku... 2 wnuków. :D :D :D

ale wnuki czarne nie są :roll: