Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AGROTURYSTYKA - FAJNA SPRAWA

DPS

Recommended Posts

Postanowiłam założyć taką grupę ponieważ na tym forum spotkałam już sporo osób, któere mają w planach albo rozważają otwarcie gospodarstwa agroturystycznego. Ja takie gospodarstwo prowadzę już kilka lat. Mam trochę doświadczeń i trochę wiedzy na ten temat. Może macie jakieś pytania? Jakieś przemyślenia? Wątpliwości? Pomysły? Zapraszam! :D :D :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym dokładała, to bym nie prowadziła... :wink: Kwot nie podam, ale jest to dobry dodatek do utrzymania i warto to robić. Trudno natomiast byłoby się z tego utrzymać, choćby z uwagi na sezonowość oferty w większości rejonów Polski. Wszystko zależy od tego na jaką skalę się to robi. Jeśli ma się np. 50 miejsc noclegowych, to zapewne można by i wyżyć przy odpowiednim marketingu. :D

jakie pieniądze można wyciągnąć z pomocy z UE, jakieś dofinansowania ? pożyczki umarzane ?

O tym można długo i szeroko. Zobacz tutaj:

http://www.arimr.gov.pl/

Aha - może to tylko przejęzyczenie, ale nie liczyłabym na "wyciągnięcie" pieniędzy z UE. Są drobiazgowo dokładni i żaden numer nie przejdzie.

ok. dzięki Dom pod sosnami

marketing - powiadasz ...

spróbuje ...

wiec mam /na razie/ tylko jedno miejsce noclegowe ... ale wygrzane

(ciekawe czy to zadziała ...

:roll: )

O, i już dobrze kombinujesz! :lol: :lol: :lol: Jeszcze jak zapodasz ładną fotkę do internetu (ważne, żeby nie przekłamywać rzeczywistości, ale atrakcyjnie ją pokazać), to na pewno chętni się znajdą...

A tak na poważnie - masz zamiar coś otworzyć?

wyciągnąć w sensie otrzymać od nich jakieś fundusze. Ty coś dostałaś ?

Oczywiście, że można. Przykłady na stronie http://www.agroturystyka.pl, tam masz przekierowanie na dobre inwestycje w turystyce - wszystkie ze wsparciem unijnym. Cała lista inwestycji z omówieniem. Ale, jak napisałam kilka postów wyżej - to nie jest zabawa dla biednych. Mnie na to nie było stać, więc wszystko robimy sposobem gospodarczym i własnymi siłami. Może wolniej, ale chyba też bardziej jest to przemyślane (więcej czasu) i myślę, że jak się zrobi samemu, to ma się jednamk więcej radości i satysfakcji. Masz jakieś plany w tym względzie?

Po prostu uczęszczam do szkoły gdzie wpaja nam się m.in. to żebyśmy otworzyli gospodarstwo agrosturystyczne, tak jakby kierunek podobny, nie dotyczy mnie to ponieważ mieszkam w mieście, ale chciałbym właśnie wiedzieć czy to prawda tymi dotacjami i na jakich warunkach, ogólnie interesuje się środkami z UE we wszystkich dziedzinach ;)

nie dotyczy mnie to ponieważ mieszkam w mieście

Ja też jestem z miasta, koleżanki prowadzące gospodarstwa agroturystyczne - też w większości z miasta. Po prostu wybrałyśmy taki sposób życia. Kupujesz gospodarstwo i robisz agroturystykę. Fundusz UE są i to dużo różnych - najlepiej poczytaj na stronach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i na stronie Poskiej Federacji Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne" - http://www.agroturystyka.pl, tam masz różne wiadomości i linki. Nie chcę tego tutaj szczegółowo omawiać, bo temat jest naprawdę bardzo szeroki, wszystko zależy, czy już uruchomiono transzę 2007 - 2013, z jakiego programu i jakiego konkretnie działania chciałoby się napisać wniosek, jakie ma się uwarunkowania finansowe i inne - słowem, temat - rzeka. Pozdrawiam i życzę przyjemnego czytania... :lol: :lol: :lol:

Hej :D

Przychylam się do dps :D

Można nawet mieszkać w mieście i prowadzić agroturystykę na miejscu :D

Zależy to oczywiście od miasta. Ja mieszkam na Jurze, w mieście i widzę, że coraz więcej ludzi zakłada taką "firmę" w swoich domach. Są to zazwyczaj domy z lat 70 i 80, raczaje duże, które stały prawie puste. A teraz są odnowione, tętnią życiem :D

Z mojego miasta do serca Jury jest 5-10km czyli nawet na pieszą wycieczkę nie jest to zabójcza odległość, a jak się już dojdzie to nagroda: skałki, jaskinie, groty, zamki, Orle Gniazda. Zapraszam na Jurę :D :D :D

Witaj, Kasiu! Fajnie, że tu zajrzałaś. Szkoda, że nie mam blisko do Jury... :(

uczę się na wsi, działkę też mam na wsi, ale innej - nad jeziorkiem

No widzisz - jak się chce... :D A wierz mi, że warto i daje to dużą satysfakcję. Też pozdrawiam.

Hej, hej dotarłam :D

Ale nie widzę koleżanki Gagaty ?

pozdrawiam!

Tak jak poradziłaś odwiedziłam strony www. agrowakacje.pl - fajnie i cenowo też ok. Trzeba zacząć działać!

No właśnie, trzeba. :D A Agata zapewne jeszcze nie wie, że założyłam tę grupę, przy takiej pogodzie ma, jak myślę, wielu gości i niespecjalnie ma czas na komputer, którego zresztą nie jest zaprzysięgłą wielbicielką. :wink: Ale dotrze tu na pewno... 8)

Qozak, działeczkę masz faktycznie kozacką! Ty stawiaj chałupę i myśl od razu o gościach - to świetny początek własnego interesu, z którego zwolnisz się najwyżej sama, a nie zwolni Cię żaden szef. Pozdrawiam! :D :D :D

:lol: :lol: :lol: :lol: zapomniałam Ci powiedzieć, że mój chrzestny jest dyrektorem ODR w Lubniewicach, zresztą kiedyś miałam tam staż jak byli Amerykanie i potrzebowali kogoś z angielskim. Więc do Gospodarstw Gościnnym dwa razy mnie nie trzeba namawiać ... na pewno się zgłoszę, jak tylko będzie z czym, bo na razie to trochę mało mam do zaoferowania :roll:

Z tymi stronami internetowymi masz świętą rację - na pewno zaraz sie skontaktuję, bo pomysł świetny i jak jeszce nie bardzo finansowo pognębiający to warto. Czekaj, a nie pamietam czy masz wersję anglo - niemieckojęzyczną ??? bo wiesz, szewc bez butów chodzi ... :oops:

Za namiar na firmę będę wdzięczna - może to NIE JEST ta Pani, zapisałam sobie nazwisko i jakby co zerknę do kajetu i sprawdzę :evil:

A wczoraj szukałam grupy agroturystów i nie "naszłam" - idę sprawdzać jeszcze raz, pa pa !

Całe mieszkanie samodzielne to mało?! :o

A ODR w Lubniewicach to mój ulubiony - szkoda, że dośc daleko od nas, są o niebo lepsi od ODR w Kalsku - nieruchawego i niekompetentnego. Byłam półtora roku temu na zaawansowanym trztygodniowym szkoleniu unijnym na temat agroturystyki w Gliśnie. Super! A jakie żarcie... mmmmmmm..... 8) Bardzo dobrze zapisały się w mojej pamięci tamtejsze panie z Lubniewickiego ODR, na czele z Jolą Romaniszyn - im się chce chcieć, w odrónieniu od Kalska, który ma pracowników leniwych, niedbałych i najszczęśliwszych, jeśli dać im święty spokój. :o Oj, poniosło mnie... :oops:

Stronka na agrowakacjach jest przetłumaczona i przyznam szczerze, że nie chciało mi się tego tłumaczenia czytać. Hmmm, szewc bez butów... Coś w tym jest. :lol: :lol: :lol:

Co do namiaru - jak tylko kumpla dorwę, to od niego wyciągnę i Ci podam. Powodzenia w działaniach!

P.S. A czytałaś info o stowarzyszeniu? Teraz mamy taki ładny nowy katalog, wiesz? I w planach szkolenie komputerowo-internetowe. Jakbyś weszła, to byś się załapała jeszcze. No i impreza na zakończenie sezonu - spotkanko gospodarzy! :wink: 8) 8) 8)

Nie mówię, że mało, tylko że nie ukonczone - brakuje podłogi, schodów,drzwi, malowania, etc. etc. etc. Jak skonczymy, to lecę i się zapisuję.

Jeśli chodzi o ODR Lubniewice, to powiem im, ucieszą się, że ich doceniasz - oni są strasznie nieszczęśliwi odkąd podlegają pod ODR Kalsk i chyba zupełnie się nie dogadują, no cóż ? A ja lubię pracować z Jolą Romaniszyn i z Halinką Kałek, która mnie namówiła na wykorzystanie naszej stajni do celów agroturystycznych.

A może przyjeżdżasz do Glisna na Targi Rolnicze ? Kiedyś mieszkałam w tym pałacyku przez całe wakacje, pracowałam jako tłumacz - było super - moja najfajniejsza przygoda w życiu chyba!

Zaraz wejdę w stowarzyszenia - szkolenie - mnie dwa razy nie mówić! - tym bardziej, że komputerowe bardzo by się przydało :oops:

Dam znać czy sie załapałam, pozdr.