Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie, CWU Wasza opinie na temat mojej koncepcji.

Recommended Posts

Poproszę Was o radę rozwiązania układu ogrzewania i dystrybucji ciepłej wody.

Dom parterowy z dwu stanowiskowym garażem, 120m2 z poddaszen nieużytkowym. W domu zaplanowana jest kotłownia o powierzchni 11m2 z dodatkowym wejściem z zewnątrz.

Ściany dwuwarstwowe ocieplone poniżej 0,23 W/m2K /Ytong lub Beton komórkowy + styropian/.

Rozważam zastosowanie ogrzewania:

Wariant 1.

Piec na gaz CO i CWU, współpracujący z turbokominkiem.

Dom bez ogrzewania podłogowego.

Układ CO dostosowany do współpracy z kotłem retortowym i gazowym.

Wariant 2.

Piec na gaz CO i CWU, współpracujący z turbokominkiem.

Zasobnik CWU z recyrkulacją.

Założenia:

Kocioł retortowy – stanowi zabezpieczenie dla wzrostu cen gazu nie będzie montowany na tym etapie w układzie ogrzewania. Jednak CO będzie przystosowane do współpracy z dwoma typami kotłów.

Turbokominek – palenie okazjonalne dla przyjemności, jesienią, wiosną jednak z mocą zapewniającą ogrzania domku.

Pytania:

Poproszę o Wasze zdanie, który w Waszej ocenie wariant ogrzewania i dystrybucji CWU jest korzystniejszy.

Nie podaję typów pieca, mocy itd. ponieważ ma to drugorzędne znaczenie na tym etapie.

Interesuje mnie głównie jakie są koszty ogrzewanie CWU z wykorzystaniem zasobnika i recyrkulacji, ograniczenie strat wody zimnej po odkręceniu kranu.

Poproszę o Wasze opinie co do pomysłu zdublowania układu ogrzewania.

:)

A jaki jest koszt wykorzystania zasobnika CWU.

Planuję.

W związku z faktem, że z żoną przebywamy poza domem średnio 10 godzin to.

Zasobnik CWU grzany będzie głównie piecem gazowym powiedzmy woda o temp: 40-45 St.C. "z kranu".

Tak aby była ona dostępna: 5.30 - 6.30 w dni robocze oraz 16.00-23.00.

W dni wolne, od 8.00 do 23.00 cały czas.

Jeżeli pracuje kominek to on wspomaga ogrzewanie CWU, ale głównie CO.

A może jeszcze troszkę namieszam :evil:

Wariant 3.

Piec na gaz tylko do CO współpracujący z turbokominkiem.

Ogrzewanie CWU poprzez elektryczne przepływowe ogrzewacze wody.

A grzanie CWU realizować poprzez przepływowe ogrzewacz wody umieszczone w kuchni i łazience. Blisko miejsca poboru wody.

Grzejesz tylko gdy potrzebujesz, nie ma strat na "spuszczaniu" zimnej wody.

Nie ma zbiornika, pompek, itd...

Przy tej powierzchni budynku grzanie gazem ziemnym jest najbardziej sensowne, jednak ponieważ z różnych względów powinien być kominek, to niech będzie kominek z płaszczem. Przeliczając cenę drewna przy normalnym zakupie nie ma dużych oszczedności w stosunku do gazu, ale jest przyjemność.

Kocioł retortowy przy takiej powierzchni nie ma najmniejszego sensu bo nie zaomortuzuje się nigdy, więc nawet nie ma sensu przygotowywać instalacji pod niego na przyszłość.

Grzanie wody lepiej zrealizować tylko gazem, bez komplikowania instalacji do grzania kominkiem. Jeżeli sa wieksze odległości poboru wody, wtedy zalecany jest zasobnik, przy krótkich odległościach od kotła lepiej zastosowac kocioł dwufunkcyjny.

Teraz są takie możliwości programowania, że bez problemu można nie grzać wody, kiedy nie ma domowników w domu.

Co do kosztów poszczególnych nośników trudno cokolwiek przewidywać. Niedawno od groszku (ekogroszku) tańszy był tylko miał, a teraz ekogroszek jest w cenie.

Pozdrawiam

Mój wariant I

Przy takiej powierzchni domu i przy możliwości grzania gazem ziemnym radzę zastosować kocioł właśnie na gaz ziemny może być kondensacyjny do tego z zasobnikiem wolnostojącym kominek z płaszczem wodnym i kociołek na opał stały bym sobie darował jedynie może kominek z rozprowadzeniem powietrza

gaz,

cwu, jeżeli ma być kominek z pw., to kocioł jednofunkcyjny + zasobnik,

czy cyrkulacja, (nie, recyrkulacja) to zależy od rozległości instalacji ciepłej wody,

przyjmuje się, że przy odległościach, w rozwinięciu, większych niż 6 m od kotła do odbiornika, powinna być cyrkulacja

Mój wariant I

Przy takiej powierzchni domu i przy możliwości grzania gazem ziemnym radzę zastosować kocioł właśnie na gaz ziemny może być kondensacyjny do tego z zasobnikiem wolnostojącym kominek z płaszczem wodnym i kociołek na opał stały bym sobie darował jedynie może kominek z rozprowadzeniem powietrza

pierwszy wariant był bez zasobnika wiec jak morz byc 1

1970 zgadzam sie w stu procentach z toba

w takim rozwiązaniu polecam kocioł gazowy z zasobnikiem cwu ,do tego zamontował bym zwykły kominek dla przyjemnosci i na taką sytuację gdyby wyłączli prąd ,nic poza tym bym nie kombinował szkoda pieniędzy i zawracania sobie głowy. Co do kosztów ogrzewania ,dobry kocioł wiszący nie koniecznie kondensacyjny,to jest do 600zł na dwa miesiace z cwu.za gaz .

to są opinie moich klijentów których odwiedzam raz w roku jako serwisant kotłów,na przegladach kotłów gazowych,po i przed sezonem grzewczym.

chętnie odpowiem na dodatkowe pytania

[email protected]

paulo81

niezły napisał:

Mój wariant I

pierwszy wariant był bez zasobnika wiec jak morz byc 1

Jakieś problemy z czytaniem ?

1950 a nie 1970 i napisałem mój wariant I ( mogę mieć kilka wariantów do zaproponowania i tak brzmi właśnie pierwszy )

Dziękuję za rady,

Znalazłem coś interesującego, a dokładnie...

Kocioł CO, CWU z zintegrowanym zasobnikiem przystosowany do recyrkulacji wody.

Programujesz:

- CO /tygodniowo, godzinowo/

- CWU /tygodniowo, godzinowo/

Może komuś się ta informacja przyda.

http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/aquaPLUS_VUI_wersja_kominowa.html

Pzd,

Artur