Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek norweski szamotowy

Recommended Posts

• 2 years później...

Po długich analizach i wersjach kominka postanowiliśmy kupić kominek norweski. Nie robimy kominka z płaszczem wodnym ani rozprowadzeniem ciepła. Chcieliśmy wobec tego żeby kominek nagrzewał się i oddawał ciepło. Ponieważ przyjaciele mają taki w domu wydał się on nam sprawdzony i efektywny. Nagrzewa się jak piec kaflowy a na górnej siatce można zrobić sobie grzańca. Metraż do ogrzania 120 m2. Jedyna wadą jest to, że można do niego włożyć polano o długości do 40 cm.

Kominek został zamówiony na początku grudnia a przysłany pod koniec stycznia. Nie obyło się bez małych komplikacji. Po rozpakowaniu kominka stwierdziłem, że brakuje płyty marmurowej ozdobnej. Sprzedawczyni twierdziła, że nie ma możliwości aby nie został zapakowany. Ja na to że niemożliwe to jest .... Na szczęście dobrze się wszystko skończyło. Płyta ozdobna została dosłana po 4 tygodniach. Fakt nie była mi potrzeba bo dorobiłem sobie granitową taką samą do półeczki ale chodzi o zasadę !

Montaż kominka przez formę polecaną przez sprzedawcę miał kosztować 750 zł. Nas kosztował 4 godziny pracy. Tak długo bo raz go rozbieraliśmy błąd w montażu. Nie taka wysokość wkładu. Ogrzewałem nim dom od końca mrozów. Sprawdza się bardzo. Mogę go śmiało polecić !

http://www.fototube.pl/pictures/6032.jpg

• 5 years później...