Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halogeny na 220 V czy przez transformator

kagan_sk

Recommended Posts

witam,

pytanie jak w temacie czy macie/używacie halogenow podlaczanych na 220V czy moze wybraliscie wersje przez transformator na 12V albo inaczej?

jakie sa + i -?

Pozdr

A wiec sprawa sie ma nastepujaco. Te na 12 V potrzebuja transformatora wiec dodatkowe urzadenie laczone z halogenami w obwod. Halogeny te przepwalaja sie ale i czasami transformator pada pada jesli mamy do niego dostep to nie taki duzy problem gorzej jak jest inaczej. Z tymi na 220 V mniejszy problem bo gdy sie przepali wymieniasz halogen, ktory jest podlaczony bezposrednio do instalacji. Ja zdecydowanie polecam te na 220 V

I tu bym się nie zgodził . Zdecydowanie polecam halogeny na 12 V , są trwalsze . Transformator elektroniczny ( mało miejsca, trwały ) . Proszę nie zapomnieć o odpowiednio dobranych przekrojach przewodów do halogenów ( napięcie 19 razy mniejsze ---prad 19 razy większy ) . pozdrawiam

kagan_sk

przy 12V jest problem z miejscem na tranformator- bedziesz go musial ukryc np. w sciance z K-G. A co w momencie gdy przestanie dzialac? Bedziesz cial plyte zeby go wydlubac?

Zastanow sie nad halogenami na 220V, -popytaj dobrych eleketrykow, podpowiedza co lepsze. Co do przepalania- obydwa rodzaje nie sa wieczne.

Ja osobiscie polecam te na 220V

Może żarówki połączone są szeregowo zamiast równolegle?

Może być też uszkodzony transformator.

Trzeba przejrzeć połączenia za transformatorem. Mały halogen jako próbnik i jazda.

transformator nie jest uszkodzony

na początku obwodu świeci jako tako a na końcu w ogóle

ale transformator jest w rozdzielni a nie przy halogenach, może ta odległość też robi swoje :(

elektryk zapropnował wymienić na 220 :(

To ja bym chciała ażeby mi ktoś powiedział czy to prawda , ze halogeny na 220 inaczej (czytaj gorzej) świecą?

Witam

To że świecą inaczej (nie gorzej) to prawda . Mam i takie i takie .Te na 230 V dają inną barwę światła (cieplejszą ) ,ale dlaczego tak jest tego nie wiem :oops: .

pozdrawiam

kagan_sk

przy 12V jest problem z miejscem na tranformator- bedziesz go musial ukryc np. w sciance z K-G. A co w momencie gdy przestanie dzialac? Bedziesz cial plyte zeby go wydlubac?

Zaraz wydłubywac :) , w zaleznosci od otworów pod halogeny zazwyczaj transformator miesci sie w taki otwór ,wkładasz go tam zakładasz halogen i po sprawie a wrazie awarii zdejmujesz halogen i zamieniasz transformator Bynajmniej ja mam tak zrobione i jest ok ....

To ja bym chciała ażeby mi ktoś powiedział czy to prawda , ze halogeny na 220 inaczej (czytaj gorzej) świecą?

Witam

To że świecą inaczej (nie gorzej) to prawda . Mam i takie i takie .Te na 230 V dają inną barwę światła (cieplejszą ) ,ale dlaczego tak jest tego nie wiem :oops: .

pozdrawiam

O i to jest odpowiedź o jaką mi chodziło! A Tobie które bardziej się podobają?