kagan_sk 01.05.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 witam, pytanie jak w temacie czy macie/używacie halogenow podlaczanych na 220V czy moze wybraliscie wersje przez transformator na 12V albo inaczej? jakie sa + i -? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 01.05.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 witam, pytanie jak w temacie czy macie/używacie halogenow podlaczanych na 220V czy moze wybraliscie wersje przez transformator na 12V albo inaczej? jakie sa + i -? Pozdr A wiec sprawa sie ma nastepujaco. Te na 12 V potrzebuja transformatora wiec dodatkowe urzadenie laczone z halogenami w obwod. Halogeny te przepwalaja sie ale i czasami transformator pada pada jesli mamy do niego dostep to nie taki duzy problem gorzej jak jest inaczej. Z tymi na 220 V mniejszy problem bo gdy sie przepali wymieniasz halogen, ktory jest podlaczony bezposrednio do instalacji. Ja zdecydowanie polecam te na 220 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 02.05.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 I tu bym się nie zgodził . Zdecydowanie polecam halogeny na 12 V , są trwalsze . Transformator elektroniczny ( mało miejsca, trwały ) . Proszę nie zapomnieć o odpowiednio dobranych przekrojach przewodów do halogenów ( napięcie 19 razy mniejsze ---prad 19 razy większy ) . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 02.05.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Zaletą jest też obniżone napięcie i izolacja od sieci NN (ale ta jest pewna tylko dla transformatorów tradycyjnych). Przydaje się czasem w wilgotnych miejscach - łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.05.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 ja mam zrobionych kilka obwodów na 12 w podbitce domu praktycznie w ogóle nie świecą z czego może to wynikać?? obwody nie są wcale takie długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 02.05.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Może żarówki połączone są szeregowo zamiast równolegle?Może być też uszkodzony transformator.Trzeba przejrzeć połączenia za transformatorem. Mały halogen jako próbnik i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 02.05.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 kagan_skprzy 12V jest problem z miejscem na tranformator- bedziesz go musial ukryc np. w sciance z K-G. A co w momencie gdy przestanie dzialac? Bedziesz cial plyte zeby go wydlubac?Zastanow sie nad halogenami na 220V, -popytaj dobrych eleketrykow, podpowiedza co lepsze. Co do przepalania- obydwa rodzaje nie sa wieczne. Ja osobiscie polecam te na 220V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.05.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Może żarówki połączone są szeregowo zamiast równolegle? Może być też uszkodzony transformator. Trzeba przejrzeć połączenia za transformatorem. Mały halogen jako próbnik i jazda. transformator nie jest uszkodzony na początku obwodu świeci jako tako a na końcu w ogóle ale transformator jest w rozdzielni a nie przy halogenach, może ta odległość też robi swoje elektryk zapropnował wymienić na 220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 02.05.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 No to chyba dał za małe przekroje przewodów.Teraz najtaniej będzie wymienić na 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 02.05.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 To ja bym chciała ażeby mi ktoś powiedział czy to prawda , ze halogeny na 220 inaczej (czytaj gorzej) świecą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 02.05.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Czemu miałyby gorzej świecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 03.05.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ktoś tak kiedyś powiedział i ja się tego uczepiłam. Tzn. że świecą tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufio 03.05.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 ja jako elektryk zrobilem w swoim domu halogeny na 220V, ale tylko dlatego zeby pominac transformatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.05.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ktoś tak kiedyś powiedział i ja się tego uczepiłam. Tzn. że świecą tak samo? Nie swieca gorzej, swieca inaczej. Halogen 12 V daje inny rodzaj swiatla. Temat walkowany na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.05.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 To ja bym chciała ażeby mi ktoś powiedział czy to prawda , ze halogeny na 220 inaczej (czytaj gorzej) świecą? Witam To że świecą inaczej (nie gorzej) to prawda . Mam i takie i takie .Te na 230 V dają inną barwę światła (cieplejszą ) ,ale dlaczego tak jest tego nie wiem . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 03.05.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 kagan_sk przy 12V jest problem z miejscem na tranformator- bedziesz go musial ukryc np. w sciance z K-G. A co w momencie gdy przestanie dzialac? Bedziesz cial plyte zeby go wydlubac? Zaraz wydłubywac , w zaleznosci od otworów pod halogeny zazwyczaj transformator miesci sie w taki otwór ,wkładasz go tam zakładasz halogen i po sprawie a wrazie awarii zdejmujesz halogen i zamieniasz transformator Bynajmniej ja mam tak zrobione i jest ok .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 03.05.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Ktoś tak kiedyś powiedział i ja się tego uczepiłam. Tzn. że świecą tak samo? Nie swieca gorzej, swieca inaczej. Halogen 12 V daje inny rodzaj swiatla. Temat walkowany na forum. Poprosze o link do tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 03.05.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 To ja bym chciała ażeby mi ktoś powiedział czy to prawda , ze halogeny na 220 inaczej (czytaj gorzej) świecą? Witam To że świecą inaczej (nie gorzej) to prawda . Mam i takie i takie .Te na 230 V dają inną barwę światła (cieplejszą ) ,ale dlaczego tak jest tego nie wiem . pozdrawiam O i to jest odpowiedź o jaką mi chodziło! A Tobie które bardziej się podobają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 04.05.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam Ja wolę te na 230 V bo mają cieplejsza barwę . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts