Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to dobra cena? - murarze

mAgnes

Recommended Posts

Murarz wycenil mi robocizne na 16 000:

- fundamenty

- sciany parteru

- sciany poddasza

- scianki dzialowe

- kominy

- strop

- schody

- taras

Dom parterowy z uzytkowym poddaszem, powierzchnia uzytkowa 124 m2, mur trzywarstwowy. Miejsce budowy - Wielkopolska, okolice Gniezna.

Czy to dobra cena? Prosze o opinie.

Zapłaciłem (2001r.) 10 000 zł za całość od ław do wieńca pod więżbę za dom 280m2 parter bez podpiwniczenia z poddaszem użytkowym. Max ściana (wówczas) jednowarstwowa. Ponadto byli na moim wikcie przez czas pracy - nie pili)

Niestety, ekipy już nie moge polecić, rozjechali się po zagranicznych (Włoskich) saksach

• 2 weeks później...

Do KrzyśkaSW -

wcale nie są aż tacy tani - inny chcieli podobnie - ok 1000 zł drożej;

zaznaczam że cena dotyczy robocizny tych elementów które wymieniłem - czyli od początku do stropu nad parterem (wykop zrobiłem sam (350zł), geodeta też mój koszt (250zł) ),

ściana na razie jednowarstwowa do późniejszego ocieplenia z ceramiki, bez tynków; dom ok 14m x 11m z 16 narożnikami (gdyby był to kwadrat lub coś podobnego to zgodzili by się na 4000 zł, ale tak to nie :cry: )

co do fachowości to rozmawiałem z poprzednimi klientami i byli zadowoleni :lol:

ja na razie nie zapeszając też jestem - w czwartek kończą ściany fundamentowe i bardzo żwawo im robota idzie - od 6.30 do 19.30 codziennie :lol: ; mierzą dokładnie - zresztą codziennie sam sprawdzam jak dowożę im materiał;

jak bym miał zapłacić 16 tys to pogonił bym z siekierką po sąsiednich działkach na otrzeźwienie umysłu :lol: :lol: :lol: !

Siekierki używam tylko wtedy jak ktś liczy sobie za robotę duuużo za dużo :lol: - dla mnie to oznacza że mogę zapłacić za robociznę max. 25-30 % ceny zużytych materiałów;

jakbym miał zapłacić te 16tys za tą robotę (około 50 dni pracy 3 ludzi nie licząc przerw - to ponad 100 zł za dzień !!!) to musiałbym użyć kilku siekierek i wziąć do pomocy resztę rodziny do ganiania ekipy :lol: :lol: :lol: ,

Cześć Kret!

Trochę przegalopowałem - nie zauważyłem, że w cenie nie ma dachu, mimo wszystko te 5 tys........

W zeszłym roku moja siostra szukała (naprawde szukała) majstrów, to najtaniej za domek 135m2 użytkowej z więźbą dachową krzyknął jej Ukrainiec -10tys. - wzięła Polaków za 17tys. ale zrobili jej schody, kominy, położyli blachę.

Może przez ten rok zmieniły się trochę realia.Napisz na forum, albo przyślij mi na e-maila namiary na siebie to pogadamy, bo ja nie lubię przepłacać :wink:

Pozdrowionka

P.S. Ale żeby od razu z siekierką? :lol:

• 2 weeks później...

Murarze z okolic Lubartowa, budowa pod Warszawą. Domek 135 m2 - z poddaszem użytkowym, od fundamentów po dach (odeskowanie)- całość prac, ściana trójwarstwowa (BK + styrop. + BK) za 12 tys. PLN + obiady. Nie obchodzą mnie narzędzia, rusztowania itd. (wiele osób o tym zapomina)

Ekipa sprawdzona.

Uważam że tanio.

Jeżeli ktoś może polecić taniej i solidnie, to czekam.

Kret - co z tą supertanią ekipą? czyżby to była jakaś lipa?

Pozdrawiam