Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec - jest w projekcie czy nie ma - PILNE?

Recommended Posts

Kilka dni temu umiescilem watek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100628

W czasie spotkania na dzialce z kierownikiem budowy i inspektorem panowie z powaznymi minami studiowali jeszcze raz projekt i stwierdzili ze jednak nie ma w nim wienca pod dachem.

czy ktos z Was umie z tego rzutu stropu odczytac czy w projekcie jest wieniec pod dachem czy nie:

http://arekr.republika.pl/B/rzut_stropu.JPG

Na przekrojach pod murłatą masz zaznaczone wieńce, tu ich wysokość jest wynikową z układu pustaków.

W-1 29x28cm

W-3 29x15 cm.

Kierownik nie powinien się nawet przez chwilę zastanawiać, tylko sam zaproponować wykonanie wieńca na ścianie kolankowej. Tu jest dach (z pewnością nad częścią garażową) o konstrukcji zdecydowanie rozporowej. A pracę takiej konstrukcji już zdążyłeś poznać :-?

Nie jestem budowlańcem ale widzę:

Patrząc od dołu do góry jest ścianka kolankowa o później....

1. wieniec

2. przekładka z papy

3. murłata

No i jeśli Twoja przygoda ma Cie kosztować tylko te 2 200 to bym się nie denerwował tylko na kolanach do Częstochowy poszedł, że czegoś więcej nie popsuli.

Powinien byc jeszcze wieniec z boku budynku/"laczacy" przod z tylem. Ale tego ja juz nie potrafie odczytac z projektu. Ten ten wieniec wedlog was jest widoczny na projekcie czy nie?

No chyba oczywiste, bo po co robić wieńce? Nie da się wszystkiego umieścić w projekcie, sprawy nieopisane winne byćwykonane ze sztuką budowlaną, zgodnie z obowiązującym prawem, przepisami i normami budowlanymi. Kropka.

Jest wieniec na przekrojach i jest opisany na rzucie "w uwagach" pod ta czerwona pieczątką pisze jaki przekrój w którym miejscu ma byc. Co do wienca w szczytowej to nie koniecznie musi taki byc. Przeczytaj tez opis konstrukcji powinno tam byc cos o wiencach na sciance kolankowej.

W projekcie masz wieniec na 100% to ze go nie wykonali to wina kierownika/wykonawcy. Nie daj sie naciągnąć na zadne koszty.

To że kierownik ściemnia to sie nie dziwie ale inspektor ? Inspektor jest na budowie przedstawicielem inwestora -za to mu płacisz !!!! Powinien ścigać kierownika a nie tuszowac jego niedróbki.

Co do szczegółów wienca jak amsz wątpliwosc co gdzie powinno byc to propnuje telefon do biura gdzie kupiles projekt i rozmowe z konstruktorem.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy Inpektor powinien odebrać wszystkie prace zakryta a wiec powinien oglądnąć zbrojenie przed betonowaniem tych wieńców co powinno zostac odnotowane w dzienniku budowy. Nie powinien odbierac tylko wienca czy stropu, bo to ze to jest nie ma to Ty tez widzisz, ale jak wykonane to on powinien sprawdzić. Inspektor dał ciała na całej lini.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy Inpektor powinien odebrać wszystkie prace zakryta a wiec powinien oglądnąć zbrojenie przed betonowaniem tych wieńców co powinno zostac odnotowane w dzienniku budowy. Nie powinien odbierac tylko wienca czy stropu, bo to ze to jest nie ma to Ty tez widzisz, ale jak wykonane to on powinien sprawdzić. Inspektor dał ciała na całej lini.

Od inspektora bede chcial odzyskac wszystkie pieniadze, ktore mu zaplacilem. Bo piep****y dziad nie zrobic nic! Ja do niego dzwonilem i pytalem :"a to pan widzial?"

"no nie, jak bede na budowie to popatrze"

Masz wieńce w projekcie jak cholera. Nic nie płać. Mają to zrobić na swój koszt.

Obu panów możesz postraszyć nadzorem budowlanym jeżeli mają podpisane umowy na pełnienie funkcji na budowie. Ta fuszerka grozi odebraniem im uprawnień bo tego typu zaniedbanie grozi nei jakimś gównianym przemarazniem, zawilgoceniem tylko zawaleniem ściany kolankowej.

Z inspektorem porzegnaj się natychmiast po tym jak zwróci kasę.

Zastanawiam się czy jednak warto żeby oni robili te wzmocnienia. NA dzis sytuacja jest taka że obaj tuszują swoje niedbalstwo. Ja bym w kazdym razie nie im zlecał projektowanie wzmocnienia. Bo ci partacze to zrobią to tak zeby teraz było dobrze a co bedzie jak te ściegi/obejmy skorodują albo kotwy wylezą z gazobetonu? Szczerze mówiąc to najlepszym wyjściem w tej sytuacji było by rozebranie dachu i wylanie wieńca.

Przy okazji bym sprawdził:

- czy murłata (ta drewniana pozioma belka leżąca na sciance kolankowej jest odpowiednio przymocowana do murka i czy pomiędzy ściana kolankową a murłata jest izolacja przeciwwilgociowa

- zastanawia mnie ze zdjecia czy ty masz wieniec stropiwy. Bo to jakoś dziwnie wyglada. Za cieńko. To jest jak w projekcie terriva? Coś cieńko ten wieniec wyglada, na oko 10cm? Czy to są kształtki stropowe?. W projekcie wysokośc wieńca to 15 cm

- w projekcie adaptator narysował grzędę ( taka jętkę przy kalenicy) masz to w więźbie zrobione? Bo dziś mało kto robię grzędę a ona pozwala obniżyć jętkę o ok 75m do jej podstawowego poziomu. Jeżeli masz obniżona jetkę bez grzedy to też by trzeba było coś na to poradzić

- nie widzę słupków w ściance kolankowej. masz te słupki? Bo coś tu jest dziwnego w projekcie. W zasadzie przy tej rozpiętości dwuspadu (985) to dach się kwalifikuje powoli na konstrukcję płatwiową. A ja tu płatwi nie widzę. Z drugiej strony taki szeroki dwuspad jętkowy bez słupków to dziwne zwłaszcza przy tak wysokiej sciane kolankowej. Bo w projekcie ścianka kolankowa to 3 pustaki u Ciebie 4. Gdyby to była konstrukcja płatwowa lub płatwiowo-kleszczowa słupki sa zbędne, wieniec dachowy raczej powinien być.

Do tego na kawałkach projektu pisze jak byk że to kleszcze a nie jętki. Czyli co jętki sparowane? słupów niema? Czy więźba też była adaptowana?

Masz wieńce w projekcie jak cholera. Nic nie płać. Mają to zrobić na swój koszt.

Obu panów możesz postraszyć nadzorem budowlanym jeżeli mają podpisane umowy na pełnienie funkcji na budowie. Ta fuszerka grozi odebraniem im uprawnień bo tego typu zaniedbanie grozi nei jakimś gównianym przemarazniem, zawilgoceniem tylko zawaleniem ściany kolankowej.

Z inspektorem porzegnaj się natychmiast po tym jak zwróci kasę.

Zastanawiam się czy jednak warto żeby oni robili te wzmocnienia. NA dzis sytuacja jest taka że obaj tuszują swoje niedbalstwo. Ja bym w kazdym razie nie im zlecał projektowanie wzmocnienia. Bo ci partacze to zrobią to tak zeby teraz było dobrze a co bedzie jak te ściegi/obejmy skorodują albo kotwy wylezą z gazobetonu? Szczerze mówiąc to najlepszym wyjściem w tej sytuacji było by rozebranie dachu i wylanie wieńca.

Przy okazji bym sprawdził:

- czy murłata (ta drewniana pozioma belka leżąca na sciance kolankowej jest odpowiednio przymocowana do murka i czy pomiędzy ściana kolankową a murłata jest izolacja przeciwwilgociowa

- zastanawia mnie ze zdjecia czy ty masz wieniec stropiwy. Bo to jakoś dziwnie wyglada. Za cieńko. To jest jak w projekcie terriva? Coś cieńko ten wieniec wyglada, na oko 10cm? Czy to są kształtki stropowe?. W projekcie wysokośc wieńca to 15 cm

- w projekcie adaptator narysował grzędę ( taka jętkę przy kalenicy) masz to w więźbie zrobione? Bo dziś mało kto robię grzędę a ona pozwala obniżyć jętkę o ok 75m do jej podstawowego poziomu. Jeżeli masz obniżona jetkę bez grzedy to też by trzeba było coś na to poradzić

- nie widzę słupków w ściance kolankowej. masz te słupki? Bo coś tu jest dziwnego w projekcie. W zasadzie przy tej rozpiętości dwuspadu (985) to dach się kwalifikuje powoli na konstrukcję płatwiową. A ja tu płatwi nie widzę. Z drugiej strony taki szeroki dwuspad jętkowy bez słupków to dziwne zwłaszcza przy tak wysokiej sciane kolankowej. Bo w projekcie ścianka kolankowa to 3 pustaki u Ciebie 4. Gdyby to była konstrukcja płatwowa lub płatwiowo-kleszczowa słupki sa zbędne, wieniec dachowy raczej powinien być.

Do tego na kawałkach projektu pisze jak byk że to kleszcze a nie jętki. Czyli co jętki sparowane? słupów niema? Czy więźba też była adaptowana?

Nie wiem czy sa slupiki w sciance kolankowej. Nie pamietam. Musze obejrzec zdjecia robione w czasie budowy.

Nie wiezba miala byc tak jak oryginalnie wprojekcie.

Wieniec stropowy mam-) Przynajmnie to mam.

Dzwonilem przed chwila do Muratora aby potwierdzic i pan powiedzial ze po to jest wieniec aby spinal caly budynek. Wiec moj kierownik i inspektor najzwyczajniej robia sobie zarty.

...ciach.....Do tego na kawałkach projektu pisze jak byk że to kleszcze a nie jętki. Czyli co jętki sparowane? słupów niema? Czy więźba też była adaptowana?

O co chodzi z tymi kleszczami? Najpierw przybili jetki gwozdzami do krokwi a potem po tym jak dekarz powiedzial nam to lepiej skrecic proilismy pare razy kierownika aby jego ekipa skrecila jetki. A on na to:"a po co, my zawsze zbijamy, itd.". W koncu po ktoryms razie laskawie skrecil.

K***wa mac! czlowiek bierze firme aby bylo dobrze zrobione bo sam sie nie zna to go tak wycyckaja.

Kilka dni temu umiescilem watek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100628

W czasie spotkania na dzialce z kierownikiem budowy i inspektorem panowie z powaznymi minami studiowali jeszcze raz projekt i stwierdzili ze jednak nie ma w nim wienca pod dachem.

czy ktos z Was umie z tego rzutu stropu odczytac czy w projekcie jest wieniec pod dachem czy nie:

http://arekr.republika.pl/B/rzut_stropu.JPG

Aż sie włos na głowie jeży jak moze dojsć do sytuacji, gdy kier. bud. i inspektor debatują o takiej sprawie dopiero teraz.Projekt masz bardzo czytelny. Na całym obwodzie budynku wraz zgarazem wieniec na poziomie stropu oznaczony W-1 o wymiarach 29x28 na tym samym poziomie wieniec W-2 o wymiarach 19x28 wylany na ścianach oddzielających kuchnię od salonu (tak zgaduję po rzucie stropu), częścią wieńca W-1 jest belka B-4 (myślę że to wyjście na taras). Na ściance kolankowej części mieszkalnej wieniec pod murłaty jak W-1 !!!! taki masz opis na rys. rzutu stropu ina przekroju nr. 2 ( bo to on dotyczy cześci mieszkalnej).Na ściance kolankowej nad garazem masz wieniec W-3 o wymiarach 29x15 (taki wymiar tylko nad garazem!) widać to na przekroju nr.1 ( ktoś pomyłkowo wziął ten rysunek za przekrój całego domu a tak nie jest). Pozdrawiam

To znowu ja ,patrze i patrze i myślę, ze byc może twój nadzór obejżał projekt szybciutko i troche "po łebkach' byc moze oko kierownika "zezuje w lewo" :lol: i zobaczył na przekroju nr.2 ( tym dotyczącym domu) sciankę kolankową w obrębie lukarny a tam faktycznie niema wieńca?! wrysowanego ale po prawej stronie rysunku już jest! całe szczeście, że go architekt adaptujący projekt nie skreślił oprócz tego jest w opisie przy rys. stropu ale pewnie tego to juz panowie fachowcy to nie czytają na 99% :evil:Jesli chodzi o słupki w ściance kolankowej to sprawdz na rys.więźby dachowej (w moim projekcie właśnie tam są narysowane i opisane)