Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby podłączyć gaz ziemny i wodę miejską

Dorota B

Recommended Posts

Czy ktoś wie co zrobić aby podłączyć do budującego się budynku gaz ziemny i wodę (na ulicy są rury z gazem i wodą)? Wiem że powinnam:

1. Mieć aktualne i potwierdzone przez geodetę mapki do celów projektowych.

2. Na mapkach projektant musi nanieść projektowany przebieg inwestycji (ile muszę mu zapłacić i czy jeden projektant wykona projekt gazu i wody?).

3. Mapki z naniesionym projektem podłączam do wniosku o wydanie decyzji ustalającej warunki zabudowy i zagospodarowania terenu dla inwestycji i składam w Wydziale Architektoniczno-Budowlanym Urzędu Miasta.

4. Po około miesiącu otrzymuję taką decyzję.

I co dalej???????

Pomóżcie!!!!!!!

Właśnie, projekt gazowy robi za nas gazownia i z tego co mi powiedzieli mam do nich przyjść jak stanie już budynek. Z wodą skończyłam całkiem niedawno mają mi ją zrobić na czas budowy w tym tygodniu.

I to było tak:

-wystąpiłam do nich o warunki - 120 zł (ok.2tyg),

- wzięłam do projektu kobitkę z wodociągów - by było szybciej(600zł),

-o ile dobrze pamiętam potem ten projekt leży w wodociągach ok. 2 tyg - tzw. uzgodnienie i kasują za to 67zł,

-potem występowałam o pozwolenie o budowe przyłącza do starostwa (ok.3tyg. i 2 tyg. na uprawomocnienie).

Nie wiem czy czasem w lipcu się to nie zmieni - nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę... ale nie jestem pewna. Pisali coś na temat nowego prawa budowlanego w nowym muratorze.