Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wlasnie zakupilismy niewielki domek z 51 roku , niestety okazalo się ze podlogi sa do wymiany i tu się pojawia mój dylemat , co fachowiec to inna opinia, pod podloga jest ok. 50 –60 cm wolnej przestrzeni i teraz..... jedni fachowcy proponuja mi zasypanie tego piaskiem i zalanie betonem na to podloga , inni natomiast polozenie na slupkach betonowych legarow 8x16 cm i na tym deski sosnowe , oczywiście jedni i drudzy będą to ocieplac i izolowac itd.itp. I tu się pojawia mój dylemat , KTÓRY WARIANT WYBRAC !!! , będę wdzieczny za wszystkie opinie.

Pozdrawiam

marwitt

https://forum.murator.pl/topic/77960-jak%C4%85-pod%C5%82og%C4%99-wybra%C4%87-bardzo-wazne-i-pilne/

to zależy w jakich pomieszczeniach. osobiście robiłbym wylewki z podłogówką.

Oba pomieszczenia w ktorych bada wymieniane podlogi to pokoje , jeden dzienny drugi sypialnia.

podłogówka w sypialni odpada. w pokoju dziennym....hmmmmm (szkoda robić instalację na jedno pomieszczenie). w tej sytuacji kieruj się estetyką i postaw na dechy :)

deski na pewno tylko najwaznieszym moim problemem jest to czy :

1.posadzka: podsypka piachu,wylewka z hudego betonu,izolacja z foli,izolacja ze styropianu,wylewka betonowa zbrojona i na to deski.

czy

2.podsypka z piachu,slupki betonowe , na nie legary miedzy legarami welna i folia a na legary deski.