Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś ostatnio liczył ile kosztują same materiały na typowy komin pod kocioł kondensacyjny systemowy z cegły pełnej???

Murarz, który przekonywał mnie do murowanego przed miesiącem, teraz po kalkulacji doszedł do wniosku, ze systemowy bedzie tanszy, bowiem cena cegły to obecnie 2zł brutto.

Dodam, ze chodzi mi o same koszty materiału, bowiem robocizna mnie nie interesuje...

https://forum.murator.pl/topic/77970-komin-systemowy-a-ceglany-koszt-2007-czy-ktos-liczy%C5%82/

Czy ktoś ostatnio liczył ile kosztują same materiały na typowy komin pod kocioł kondensacyjny systemowy z cegły pełnej???

Murarz, który przekonywał mnie do murowanego przed miesiącem, teraz po kalkulacji doszedł do wniosku, ze systemowy bedzie tanszy, bowiem cena cegły to obecnie 2zł brutto.

Dodam, ze chodzi mi o same koszty materiału, bowiem robocizna mnie nie interesuje...

Jak przedstawiciel Schidlea mi policzył to komin murowany dwa kanały o srednicy 14mm wentylacyjny wychodzi 3x droższy niż systemowy.

Przyjęto cenę cegły na 1,50zł.

Ale chętnie poczytam wyliczenia innych co było bardziej objeltywnie 8)

My kupiliśmy kominy systemowe IBF - wyszło taniej niż murowane ale nie aż o 3x, chociaż IBF tańszy od Schiedla. Ciekawe dlaczego? :wink: Może dlatego, że sami to przeliczyliśmy, a nie Pan z hurtowni? :wink:

Witam

Jak przedstawiciel Schidlea mi policzył to komin murowany dwa kanały o srednicy 14mm wentylacyjny wychodzi 3x droższy niż systemowy.

Przyjęto cenę cegły na 1,50zł.

Nie znam cey systemowego ale chyba to jakieś bajki. Mam w projekcie dwa kominy, jeden do kominka o przekroju 21x21 + wentylacyjny (wykonany z cegły pełnej bez wkładu) i drugi do gazowego + dwa wentylacyjne (wykonany z pustaków ceramicznych kominowych obmurowanych cegłą pełną i do tego rura ze stali nierdzewnej do środka dla pieca gazowego), koszt cegły wyszedł ok. 2300 (1300szt x 1,8zł), do tego 400zł za pustaki i pewnie kilka setek za wkład ale jeszcze go nie kupowałem. Tak liczę że razem będzie ok. 3500 za dwa kominy, dla porównania sąsiad kupił Schiedla - jeden wkład do pieca + jeden wentylacyjny i zapłacił ok.2700zł. Albo przepłacił kilkakrotnie albo wycena przedstawiciela Schidla jest zrobiona bardzo ale to bardzo tendencyjnie bo moje kominy powinny kosztować wg. niego gdzieś ok 10000 no chyba że mogę gdzieś kupić taki systemowy za 1000 - 1500 zł to proszę o namiary i od razu jadę kupować.

miol

zajrzyj na strone schiedla,bedziesz wiedzial ile kosztuje :D

Jak podajesz nie wiesz ile beda Cie oksztowaly kominy z cegly pelnej- na razie podajesz tylko czesc dotyczaca materialow- jakies 3500 + kwasowka :wink: .

Spytaj sie ile zyczy sobie Twoja ekipa za wymurowanie kominow z cegly, nie wspominam juz o czasie jaki poswieca na ich postawienie.( ile metrow)

Co do kalkulacji - kiedy ceny materoialow nie szalaly jeszcze i cegle mozna bylo kupic ponizej 1PLN- KOSZTY kominow wychodzily podobnie.Obecnie moze yc tak ze systemowe wyjda taniej

ja wybralem systemowy schiedla, ale tylko dlatego ze majc w projekcie murowany z otworem 14 x dwadziescia iles tam (juz nie pamietam ile) nie moglem znalezc owalnej rury do srodka, a do tego komina mam podlaczony kominek z plaszczem wodnym

Witam

Spojrzałem na ceny, i ja potrzebowałbym do kominka Rondo z wentylacją koszt 2000 netto (cennik z tamtego roku) więc cena 2700 z hurtowni jest prawdopodobna tym bardziej że sąsiad miał problem z jego dostaniem, do gazowego potrzebowalbym chyba RondoPlus i dwa wentylacyjne więc koszt ok. 2200 netto wg cennika, kominy ok. 6m, sumując wychodzi 4200 netto czyli ok. 5000 a mając na uwadze że cennik z 2006 roku a hurtownie mają swoje cenniki to można przyjąć że cena jest jeszcze wyższa, ale niech zostanie 5tys., mnie cegły i pustaki kosztowały 2700 i do tego dojdzie kwasówka, (6 m kwasówki fi 130 kosztuje 1tys ?), murarze nie robią różnicy czy będą stawiać z cegły czy systemowy, jestem umowiony na całość. Tak że dodająć zaprawę i dodatkowe elementy, myślę że w 4tys się zmieszcze. Może cena nie jest dużo niższa od systemowego ale do trzykrotnej jego wartości to jeszcze daleko. Z tym kosztem zaprawy to nie przesadzajcie a czasowo to czy będą to robić 3 dni dłużej to mnie nie interesuje.

Zamówiłam właśnie kominy systemowe Zapel. Będą mnie kosztowały 10 tys. zł (ceny z dnia 26.04.2007).

W tej cenie są:

komin z kanałem dymowym fi 160 i kanałem wentylacyjnym - wys. 6 m

komin z kanałem dymowym fi 200 i kanałem wentylacyjnym - wys. 11,5 m

komin z kanałem dymowym fi 200 - wys. 11,5 m

komin wentylacyjny 1-kanałowy - wys.5,6 m

komin wentylacyjny 2-kanałowy - 11,6 m

komin wentylacyjny 3-kanałowy - 8,6 m

Na kominy składają się:

podstawy

rury ceramiczne

pustaki

pustaki wentylacyjne

otulina

kit

drzwiczki wyczystkowe

kratki wentylacyjne

kształtki skroplin, wyczystki i trójnika (czopucha)

Wydaje mi się, że murowane nie byłyby tańsze. A co Wy o tym sądzicie?

Za dwa kominy bez wentylacji CJ Blok(Zapel) fi 160 i fi 200 z otuliną o wysokości 7 m zapłaciłem 3000 brutto. Ceny komponentów u dealera zbliżone do cennikowych ze strony www, transport gratis. nawet by mi się nie chciało bawić w murowane i kombinowac z wkładami.

ps bez metalowych drzwiczek wyczystkowych i kratek wentylacyjnych.

aha w psb wynegocjowłem schiedla 24 % od ceny cennikowej brutto ale i tak wychodziły drożej

Atualnie chyba systemowe wygrywają

U mnie murowanez cegły....ale

za cegłe płaciłem grubo poniżej 1 zł

robocizna wynegocjonowana w 2006 r

akurat coś robiłem na budowe, więc kontrola fug itd na bieżąco

Do kominka nie planuje wkładu, do pieca tak