Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na tej dzialce da sie budowac

grendelpz

Recommended Posts

Witam!

Jestem bardzo poczatkujacym forumowiczem i jestem na przedwstepnym etapie wogole myslenia o budowie domu.

Problem dotyczy dzialki a w zasadzie skomplikowanej sytuacji prawnej dzialki

Przeszukiwalem forum pod kontem takiego problemu ale nie udalo mi sie nic znalesc. Jedynie watki o sluzebnosci lub drodze koniecznej nieco rozjasnily mi problem.

Sytuacje przedstawilem ponizej

A - dzialka tesciowej - (budowlana przynajmniej na planach) docelowo na ktorej chcielibysmy z zona budowac dom.

A/B - dzialka wydzielona na dostep do dzialki B (wspólwasnosc z wlascicielem B)

A/B/C - dzialka na ktorej stoi dom (xx) wspolwlasnosc trzech wlascicieli (w tym tesciowej (A), B - ktory tez jest wspolwascicielem A/B, oraz wlasciciela C)

D - Droga publiczna

:-----------------------:

:xxxxxxxxxxBxxxxxxxx:

:-----------------------:

:xxxxxxx:xA:xxA/B/Cx:

:xxxAxxx:x/:xxxxxxxx:

:xxxxxxx:xB:xxxxxxxx:

:--------:---:xxxxxxxx:

:xxxxxxxxxx:xxA/B/C:

:xxxxxxxxxx:xxxxxxxx:

:xxxxExxxxx:xxxxxxxx:

:----------------------------

DDDDDDDDDDDDDDD

Obecny uklad dzialek powstal pare lat temu po podziale przez matke tesciowej dzialki z ktorej powstaly B, A, E, A/B oraz domu.

Moje pytania to:

1. Jak wyglada sprawa budowy na dzialce A w takim ukladzie dzialek i wlasnosci

2.Jak wyglada sprawa jezeli dzialka A i A/B zostala by na nas przepisana przez tesciowa (ona zostala by dalej wlascicielem domu ze wspolwlasnoscia) - zazanaczam ze pozostali wlasciciele raczej nie beda pomocni i szli na reke.

3. dzialka B jest dosc mala ok. 320m2 (choc na sasiedniej dzialce stoja domy na mniejszych dzialkach - blizniaki) - czy da sie budowac na tak malej dzialce.

Bardzo prosze o pomoc czy wogole jest sens tym zawracac sobie glowe oraz ewentualnie o rady ktore pomoga mi zdecydowac co robic.

Uważam że masz za mało informacji:

1. Sprawdź w gminie co to za plany o których mówisz, jeżeli dla tego terenu uchwalony jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i w nim twoja działka jest jako budowlana to dopiero oznacza że masz działkę budowlaną. Zadne inne plany w tej chwili są dla ciebie nieważne np. studium ...... Jwżeli jest miejscowy plan zagospodarowania przestrz. (mpzp) to tam jest określone na jakiej wielkości działce możesz się budować i co oraz droga dojazdowa do twojwj działki.

2. Jeżeli okaże się że powyższe to fikcja poczytaj na tym forum o Warunkach Zabudowy- jest kilka wątków.