Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na odlicza? budow? oczyszczalni ?cieków?

Gość wienias

Recommended Posts

Gość wienias

Witam,

Czy ktoś się orientuje, czy można w ramach ulgi budowlanej odliczyć wydatki na budowę przydomowej oczyszczalni ścieków (przy prowadzonej równolegle budowie domu i odliczeniach wydatków na jego budowę). W moim US (całkiem fajnym, na razie nie narzekam) na moje pytanie odpowiedziano, że ja zadałem to pytanie jako pierwszy i nie są pewni, więc nie odpowiedzą od razu. Poproszono o pismo z moją interpretacją sytuacji. Czym można zaargumentować skutecznie możliwość odliczenia takich wydatków: jakieś przepisy, oczywiste fakty ... Czy ktoś ma doświadczenie lub wiedzę na ten temat?

Pozdrawiam,

Wienias

Gość wienias
Tak, jest to częśc składowa budynku. Bez oczyszczalni, szamba czy też doprowadzenia do kanalizacji Twój budynek nie zostanie "odebrany" a tylko do Ciebie należy decyzja czy wybierzesz budowę oczysczalni czy też inne rozwiązanie.

No cóż, ten tok rozumowania nie jest obcy zapewne żadnemu z "listowiczów". Mniej więcej podobnie rozmawiałem z US. Jednakże proszę zauważyć, że jest to mimo wszystko oddzielna inwestycja, z oddzielnym zezwoleniem na budowę (jeszcze). Szukając wcześniej jakiegoś tropu na obecnej liście natknąłem się na zwierzenia budujących, że US kwestionował nawet budowę przyłączy do budynku, co można uznać już za kompletną paranoję (oczywiście naszym zdaniem, choć nie US). A przyznacie, że teoretycznie łatwiej jest uzasadnić odliczenia z racji budowy przyłączy niż oczyszczalni. Tak więc czekam z nadzieją dalej na jakąś pomoc.

Pozdrawiam,

Wienias

Wienias napisałeś: Jednakże proszę zauważyć, że jest to mimo wszystko oddzielna inwestycja, z oddzielnym zezwoleniem na budowę

To jest tylko kwestia podejścia do zagadnienia. Zamawiając indywidualny projekt u architekta ten zapytał się mnie czy chcę mieć szambo tradycyjne czy też oczyszczalnię. On musi po prostu wiedzieć co zaprojektować. Wybrałem niestety szambo tradycyjne i projekt z takim rozwiązaniem gospodarki ściekowej został przez Urząd Miasta zaakceptowany. A mogło przecież być inaczej. Człowiek uczy się na swoich błędach i dopiero po pewnym czasie "dotarło" do mnie, że oczyszczalnia to właśnie jest to i musiałem ponownie zwrócić się o wykonanie innego projektu.

Czyli pozwolenie może (choć nie musi) być tylko jedno.

A odwracając kota ogonem. Jeśli postanowisz do domku parterowego dobudować piętro to też musisz wystąpić o pozwolenie na budowę. Potem postanowisz rozszerzyć dom np. w kierunku wschodnim o dodatkowe pomieszczenie i znów kolejne pozwolenie itd. I tu chyba nie masz wątpliwości, że wydatki ponoszone w celu ich realizacji możesz sobie odliczyć.

Pozdrawiam

Rozumiem że pani z urzedu poprosiła cie o zadanie pytania w trybie art. 14 Ordynacji Podatkowej.

zgadzam sie z Wowką że takim wydatek mozna odliczyc.

Jesli można ci radzic to zaproponowałbym ci przejrzenie stron Izb Skarbowych. Mają one teraz obowiązek publikowania wyjaśnień na pytaniazadawanych przez podatników w indywidualnych sprawach i tak na przykład na stronie Izby Warszawskiej jest m.in. takie (pdof pyt. 72) http://www.izba-skarbowa.waw.pl/Frames.htm gdzie urząd pisze także że za wydatki na budowę budynku mieszkalnego, o których mowa w art. 27a ust. 1 pkt 1 lit. b/ ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, uważa się m.in. wykonanie przyłączy.

Przyłącza związane z obiektem budowlanym zapewniają bowiem – zgodnie z art. 9 pkt 9 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane, możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem.

(chodzi o art. 3 pkt 9 - US jak to jest w jego zwyczaju pomylił sie :D )

Oczywiście w Twoim przypadku chodzi o przydomową oczyszczalnie ścieków ale zgodnie z art. 3 za:

9) urządzeniach budowlanych związanych z obiektem budowlanym - należy przez to rozumieć urządzenia techniczne zapewniające możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym oczyszczania lub gromadzenia ścieków, przejazdy, ogrodzenia, place postojowe i place pod śmietniki,

natomiast przez obiekt budowlany rozumiemy (art. 3 pkt. 1)

1) obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć:

a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,

b) budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,

c) obiekt małej architektury,

Gość wienias

> Wowka: "To jest tylko kwestia podejścia do zagadnienia"

Nie napisałem tego dokładniej, choć to wynika po trosze z treści wypowiedzi, że "moje podejście do zagadnienia" jest takie, że najpierw uzyskałem pozwolenie na budowę domu (gdzie przewidziano szambo), a obecnie uzyskałem osobne pozwolenie na budowę oczyszczalni ścieków, więc doświadczenie w tej kwestii mam podobne do Wowki.

Nie mam możliwości (na razie) uczenia się na błędach, bo nie wiem, czy kiedyś poprowadzę podobną inwestycję.

> myrmota

Dzięki, już ciepło... A może jeszcze ktoś wie coś ciekawego?

Pozdrawiam,

Wienias

Wowka, Pik33 - konkretnie: czy odliczacie wydatki na oczyszczalnię?

Jeśli tak, to czy:

- US jest świadom, że odliczacie wydatki na oczyszczalnię i to akceptuje

- US nic o tym nie wie, wy milczycie i podkładacie faktury na oczyszczalnię pod hasłem ulgi budowlanej.

To, czy zezwolenie na budowę domu i oczyszczalni jest jedno wspólne, czy dwa oddzielne nic tu do rzeczy nie ma od strony formalnej, dotyczącej faktu możności lub nie stosowania odliczeń. Można mieć jedno zezwolenie na budowę domu + oczyszczalni + mostku nad strumykiem + dwupoziomowego skrzyżowania bezkolizyjnego we własnym ogródku i nie oznacza to, że wszystko podlega uldze budowlanej.

Pozdrawiam,

Wienias

Tylko w przypadku wydatków na remont i modernizację istniej katalog robót, których sfinansowanie podlega odliczeniu. W przypadku dużej ulgi budowlanej nie ma takiego katalogu ale żaden urzędnik przy zdrowych zmysłach nie zakwestionuje odliczenia wydatków na doprowadzenie do budynku mieszkalnego przyłączy: wody, gazu czy kanalizacji (spór jest co najwyżej o sposób dokumentowania – czy rachunek to faktura) . Sięgnij do ustawy o utrzymaniu porządku i czystości w gminach z dnia 13 września 1996 r. (Dz. U. nr 132 poz. 662 z dnia 20 listopada 1996 r. z póżn. zm) . Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt. 2 obowiązkiem właściciela nieruchomości jest przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomowych oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych....

Ty nie masz możliwości podłączenia się do kanalizacji więc musisz zbudować szambo lub przydomową oczyszczalnię ścieków, które przecież służą do tego samego celu – dlatego wg mnie takie wydatki podlegają odliczeniu – a gdyby US mi tego nie uznał poszedłbym nawet do NSA

Wienias. Zdaje się, że usiłujesz wywarzyć już otwarte drzwi. Dom musi mieć system odprowadzenia ścieków. Nie musi mieć mostku nad strumykiem czy skrzyżowania wielopoziomowego jak uszczypliwie zdążyłeś zauwarzyć. Bez tego systemu nie uzyskasz odbioru budynku.

To, że urzędniczka w US nie odpowiedziała Tobie od razu na Twoje pytanie wynika tylko i jedynie z jej braku wiadomości tej konkretnej urzędniczki na ten temat . Powiem Tobie, że gdy rozmawiałem w wydz. Architektury pewnego sporego UM (nie Dąbrowa G.) to urzędniczki przyznały się, że po raz pierwszy słyszą o oczyszczalni typu korzeniowego. Taka inwestycja na terenie tego całkiem sporego miasta nie była jeszcze realizowana.

Co do pytania czy US jest swiadomy, że buduję oczyszczalnię to oświadczam Tobie, że im się tym nie miałem powodu chwalić i US nigdy nie zapytał się mnie czy przypadkiem nie buduję oczyszczalni bo odliczenie tego rodzaju jest zabronione. Nadmieniam, że budowy standardowych oczysczalni biologicznych w Dąbrowie G. są bardzo popularne. Nawet Rada Miasta podjęła uchwałę o zwracie połowy kosztów materiałowych, zachęcając tym samym do ich realizacji.

Pozdrawiam.

• 12 years później...