Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRES - PRAWDA O UŻYTKOWANIU

jo na

Recommended Posts

Chcielibyśmy mieć podłogę wyłożoną gresem polerowanym. Prawdę mówiąc sprzedawca nastraszył nas że łapie on plamy które są nie do wywabienia.

Kupiliśmy nawet jedną kaflę i wylewaliśmy na nią herbatę, sok, itp. Nie ścieraliśmy parę minut. Plamy rzeczywiście są, ale dalej zastanawiamy się czy taki gres, zaimpregnowany, w codziennym użyciu to porażka. Napiszcie proszę, dać sobie spokój, a jeśli tak to co w zamian, dom jest budowany na legalecie czyli fundamencie grzewczym. I goście w szpilkach to codzienność.

No właśnie gres z Paradyża wybraliśmy, mistral się chyba nazywa.

Ciekawe czy ta śliskość zależy od rodzaju impregnatu.

I jak pies sobie na niej radzi,

A czy macie problem z utrzymaniem go w stanie pięknego lśnienia?

I czy satynowy gres jest tak samo śliski jak polerowany?

No wlaśnie też mi sie marzy gres polerowany....ale czy biegający po nim duży pies i dwójka dzieci przebiegających z podwórka i tarasu do holu z toną piachu na butach, nie spowoduje zarysowań na powłoce kafli. W słońcu to wygląda fatalnie. W byłym mieszkaniu miałam ciemną błyszczącą terakotę i po kilku latach uzytkowania wyglądała niezbyt ładnie, szczególnie pod słońce.Co prawda gres jest twardszy, ale czy sprawdzi się w holu.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z polerowanym gresem, psem i biegającymi chłopakami, to proszę o odpowiedź. :lol:

ja mam najtanszy gres polerowany za 30zl, nie impregnowany

co chwile cos na nim laduje, albo moj maz kawa nakapie, albo dziecko cos rozleje

zadnych plam nie ma - wszystko sie zmywa :)

Może masz gres szkliwiony, bo żeby się zmywało z polerowanego to raczej dziwne, tam zostają plamy bo ciecze wsiąkają w niego, a jak coś wsiąknie to trudno to raczej zmyć.

My mamy właśnie mistrala jasnoszarego. I przyznam uczciwie, że duży pies sobie radzi na polerowanym dużo lepiej niż ja (parę razy się przejechałam). W przedpokoju polerowany odradzam. My mamy i jest kiepsko, jak wchodzisz ze śniegiem na butach - można się przejechać.

Aha co do lśnienia. Mi się tego nigdy nie udało uzyskać, ale po pierwsze mam bardzo kiepskiego mopa, a po drugie strasznie się nie starałam. Raz umyłam 50 metrowy salon 6 razy i nadal były smugi (pomaga polerowanie suchą szmatką), więc dalej się już nie wygłupiałam. Inna sprawa, że te smugi nie spędzają mi snu z powiek, ale jeśli ktoś jest pedantem, to może to stanowić dla niego problem.

Gres satynowany Paradyża w ogóle nie jest śliski.

Po pół roku mój gres nadal wygląda jak nowy - nikt u nas nie zdejmuje butów, było kilkanaście imprez, chodzi pies i nie ma ani jednego zarysowania.

ja mam gres polerowany z Nowej Gali , piekny jasniutki lsniący.Niestety to o plamach to racja, u mnie w kuchni niektóre wzarły się tak mocno że zostały na stałe, przy tym jasna kremowa fuga - :evil: KOSZMAR :evil: , piękna ale nie w kuchni, moze zaimpregnowana bedzie długo ładna,

ja uzytkuje swój gres juz prawie trzeci rok, ogólnie swietny, wrażenie przestrzeni, czystosc itp, itd, ale trzeba o niego dbac......... teraz bym układała bez żadnych fug , ale kolor jasny i tak bym ponownie wybrała......

Mam granito gres w kuchni. Na całą noc nałożyłam na płytkę rózne substancje. Po około 15 godzinach była plama z salatki z czerwonej kapusty.(kawa ,wino , ketchup, masło nie zostawiły śladu). Pan w sklepie mówił,że nie trzeba impregnować- no ale ja zaimpregnowałam. Wcześniej podłoga myła sie idealnie.Żadnych smug- błysk ok. Po zaimpregnowaniu są smugi . Własciwie pasowałoby podłogę " froterować na sucho" aby było dobrze. Płytki nie są śliskie.

A tak sobie jeszcze myślę:

kupię psiaka, wiadomio szczeniak zanim się nauczy na dwór prosić parę razy mój gres zafajdoli........ pięknie w niego wsiąknie ........... - bo przecież wsiąka - oj chyba za dużo myślę

( a chciałabym mieć dwa psy i kotka...)