Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Między nami i brzozami [dziennik sarahy] - komentarze

Recommended Posts

My też się zastanawiamy, w projekcie mamy YTONG 36,5 jednowartwowy, murarze radzą dwuwarstwówkę więc alo Porotherm + styropin (też chciałam watę zanim dowiedziałam się jaki to koszt :cry: ) lub suporeks + styropian (tańsza wersja) jeszcze nie wiemy...

Powracając do kosztorysu, to każda strona w necie podaje inaczej na IDG mój domek będzie kosztował 322 000zł netto + instalacje a na stronie Horyzontu 425 000zł netto bez instalacji więc różnica jest ogromna, ale dzisiaj pocieszył mnie znajomy, który kończy budowę ,że u niego w kosztorysie było na chwilę obecną 400 000żł a wydał 280 000zł :D :D :D

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem, jak to jest z tymi kosztorysami. Mówi się, że najlepiej pomnożyć przez 2. Z drugiej strony też czytałam już na forum, że ludzie wybudowali za nawet mniej, niż było w założonym, przez projektanta kosztorysie... I bądź tu człowieku mądry... Szczególnie przy szalejącym rynku budowlanym. I tak dobrze, że budujemy dopiero teraz, mijający rok był szalony podobno.

DOBRANOC :)

Witam serdecznie! :D

My też od niedawna jesteśmy w gronie budujących, wiec chętnie szperam na forum po dziennikach. Domek będzie świetny, oglądałam go gdy szukałam projektu. Ceny jakie podałaś są bardzo niskie, przynajmniej w porównaniu z tymi jakie panują u nas na Dolnym Śląsku. U nas złapać jakąś ekipę to cud ( trzeba umawiać się na 6 - 8 miesięcy wcześniej). Tak więc jeśli jeszcze są solidni to super.

Życzę powodzenia Dorota

Hej! Właśnie znalazłam trochę czasu i zajrzałam do Twojego Dziennika - ależ Twój dom to już prawie stoi!!! Super, zazdroszczę, ja już nie mogę się doczekać, jak mój zacznie się budować! Poczytam sobie Twój Dziennik na dobranoc...

Witaj :D

Ale z Ciebie nocny marek :wink:

Ja tez jestem za ściana dwuwarstwową, mam znajomych, którzy mają domy wybudowane w obu technologiach i zdecydowanie dom dwuwarstwowy lepiej się sprawdza, po prostu jest cieplejszy.

Obejrzałam też Wasz projekt po zmianach. Dom robi wrażenie. Bardzo mi się podoba rozwiązanie kominka.

A tak z innej beczki, to czy ten śliczny szczeniak to może labrador?

Marzy mi się taki.

A tak z innej beczki, to czy ten śliczny szczeniak to może labrador?

Marzy mi się taki.

Tak, to szczeniak labradora. Nie mój jednak - póki co. Tak sobie myślimy, że jak będzie dom, to przyjdzie czas na psa. Nie wiem, czy się na niego zdecydujemy, ale jeżeli, to ja właśnie chciałabym takiego labradora, a raczej labradorkę...

Hmmm... Może i my powinniśmy o solarach pomyśleć.... Kiedyś, na wstępie je skreśliłam, bo wybrała projekt z wolimi oczkami i styl dachu i domu był taki, że solary bardzo szpeciłyby całość. Wybitnie nie pasowały i się uparłam, że nie chcę. Teraz jednak realizujemy zupełnie inny projekt więc może należy wrócić do tematu?

No jest takie niebezpieczeństwo właśnie, że w imię przyszłych oszczędności (bardziej lub mniej realnych) władujemy wielką kasę we wszystkie te rekuperatory, wymienniki, solary, super ciepłe mury i szczelne okna, a potem będzie nam się to zwracać wieczność ;) :D

Trochę się wygłupiam oczywiście, ale czasem czuję, że trzeba zachować do tego choć odrobinę dystansu, żeby nie władować się w pułapkę.

Cześć,

moglabys przeslac mi namiar na Pana od instalacji, zdecydowalismy się po rozmowach ze znajomymi na ekogroszek +solary, ale chcialabym sie jakiegos fachowca poradzic, a nikogo nie znam

Pozdrawiam

PS.Piesek cudny :D mi marzy się Seter Irlandzki :D

INEZ2007 przesłałam Ci namiary na priva. Widzę, że zminiłaś widok domku w avatorze - ładny ten Twój domek, oj ładny... Już jestem ciekawa, jak będzie wyglądał :)

Wrzuciłem do swojego dziennika arkusz z wyceną pewnych prac i materiałów.

Mnie 5 okien dachowych + świetlik kosztowały ok. 8000.

W standardowym M08 trzeba liczyć ok. 800 m2 tynków oraz 320 m2 posadzek.

Mnie to kosztowało odpowiednio ok. 25.000 + 15.000 z materiałem i robocizną.

Ja z rolet zrezygnowałem po zliczeniu liczby okien, zrobiłem jedynie kable pod ew. rolety dla okien tarasowych.

Wrzuciłem do swojego dziennika arkusz z wyceną pewnych prac i materiałów.

Mnie 5 okien dachowych + świetlik kosztowały ok. 8000.

W standardowym M08 trzeba liczyć ok. 800 m2 tynków oraz 320 m2 posadzek.

Mnie to kosztowało odpowiednio ok. 25.000 + 15.000 z materiałem i robocizną.

Ja z rolet zrezygnowałem po zliczeniu liczby okien, zrobiłem jedynie kable pod ew. rolety dla okien tarasowych.

Wielkie dzięki za takie informacje - dla nas bardzo cenne! Zaraz "biegnę" do Twojego dziennika czytać.

Ja mam 8 okien dachowych (dodałam nad schodami, w mniejszej łazience na poddaszu, w dużej sypialni - bo poszerzyliśmy ją o 1,8 m, oraz w jednej z dwóch pozostałych sypialni - bo ma okna od północy, a ma to być pokój dziecięcy, więc dodaliśmy okno od zachodu). Razem z przeszklonym wyłazem wyliczyli nam to na 14 tysięcy. Na razie to tylko jedna wycena, Roto. Taka przymiarka, bo jeszcze mamy sporo czasu.

Hej

Niestety nie umiem wkleic zdjecia do Twoich komentarzy wiec podaje link

http://forum.muratordom.pl/post2167409.htm?highlight=#2167409

Sa to komentarze do dziennika anjamen ktorej rodzice buduja taki domek jak Ty masz zamiar budowac.Przerobili go troche nie robiac lukarn i zabudowywujac czesc tarasowa.Znajdziesz tam fotke swojego wykuszu bez szprosow-czytalam ze zastanawiasz sie czy okno nie straci wtedy na wygladzie :D

Zobacz sobie i sama ocen ale wg mnie domek wyglada nadal pieknie :D

kakusku bardzo, bardzo Ci dziękuję!!!! Dało mi to zdjęcie do myślenia. To ziszczenie marzeń mojego męża - czyli witryna nie tylko bez szprosów, ale i bez podziałów nawet!!!! Mój mąż by tak chciał - na wzór holenderskich okien z wielkimi oknami. Ja się trochę boje,że zbyt to odsłoni dom (akurat witrynę mamy od ulicy, nie jest zbyt ruchliwa, taka uliczka domków, ale jednak), mam też obawy co do tego, że dom zatraci przez to charakter. No ale jak tak patrzę na to zdjęcie, to... może zyska charakter? Inny, ale jednak? Do przemyślenia...