Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obowiązująca linia zabudowy

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie obowiązującej linii zabudowy. Czy linię stanowi zawsze elewacja budynku?

Jak jest w przypadku, gdy element budynku np. filary podtrzymujące balkon nad wejściem do budynku mają odległość ponad 1m od elewacji budynku?

Czy w takim przypadku można odsunąć elewację budynku od obowiązującej linii zabudowy o odległość o jaką wystają te elementy ponad 1m od elewacji (np. gdy filary wystają 1,5m - elewację cofamy o 0,5m od obowiązującej linii zabudowy)?

U nas obowiązująca linia zabudowy oznaczała jak bardzo mogliśmy się przysunąć do drogi, w głąb działki mogliśmy się odsuwać ile chcieliśmy. Nie skorzystaliśmy, bo chcieliśmy mieć ogród za domem. Urzędnik w gminie poinformował mnie, że ta inia wyznacza położenie frontowej elewacji lub narożnika budynku, jeśli ten miał stanąć lekko pod kątem. Filary wystają, czyli są bliżej drogi niż wskazuje linia zabudowy.

Jeśli dobrze zrozumiałam, to chcesz się odsunąć w głąb działki, wydaje mi się, że nie powinieneś mieć kłopotu, ale pewna nie jestem. Musisz się u siebie dowiedzieć co tak naprawdę oznacza ta linia i w jaki sposób Cię ogranicza.

Dokładnie tak,

Chcę się odsunąć od drogi, bo mam obowiązującą linię 4m. W Twoim przypadku jest to linia nieprzekraczalna co jest lepszym rozwiązaniem, bo daje możliwość manewru. Obowiązująca linia sztywno narzuca odległość od granic i jest ostatnio coraz częściej narzucana.

Geodeci, z którymi rozmawiałem niestety nie znali odpowiedzi na moje pytanie. Architekci natomiast mówią o elementach, które wystają ponad metr od elewacji zwiększają tą odległość.

...a te pół metra dalej od granicy w moim przypadku byłoby lepsze, tylko czy można?

Chcę się odsunąć od drogi, bo mam obowiązującą linię 4m. W Twoim przypadku jest to linia nieprzekraczalna co jest lepszym rozwiązaniem, bo daje możliwość manewru.

Ach, teraz rozumiem różnicę. Zadaj pytanie na piśmie w odpowiednim urzędzie. Odpowiedź muszą dać i będzie wiążąca.

Były próby, lecz niestety w starostwie wydając pozwolenie na budowe narzucili 4m od granicy, więc na tym etapie pisma już chyba niewiele pomogą.

Pytanie, czy jeżeli budynek zostanie odsunięty o 0,5m od obowiązującej linii zabudowy z powodu tych filarów, to będzie to zgodne z obowiązującymi przepisami?

Quasim,

o ile wiem- obecność tych filarów spowoduje, że bryła budynku będzie musiała być cofnięta- filary (tak jak balkony i daszki lub okapy wystające poza obrys budynku o więcej niż 50 cm- tej wartości nie jestem pewien-) powodują konieczność takiego usytułowania budynku na działce, aby mierząc od nich zostały zachowane zostały warunki zabudowy oraz minimalna odległość od granicy działki.

Pozdr.

Robert

Pytanie, czy jeżeli budynek zostanie odsunięty o 0,5m od obowiązującej linii zabudowy z powodu tych filarów, to będzie to zgodne z obowiązującymi przepisami?

Nadal nie rozumiem dlaczego nie możesz tego pytania zadać w urzędzie...

Było pytane nie tylko w urzędzie i otrzymałem różne odpowiedzi, dlatego zadałem pytanie na forum. Niestety najbardziej wiążąca decyzja ze starostwa (wydane pozwolenie na budowę) mówi o elewacji jako linii zabudowy, więc filary będą bliżej granicy niż 3 m.

Ale, czy mimo to można lub trzeba teraz odsunąć budynek o te pół metra zgodnie z tym co pisze Robin2, że wszystkie elementy wystające ponad 1 m (nie 0,5) poza obrys budynku powodują, że trzeba się odsunąć od granicy o np.0,5m jak w przypadku tych filarów?

Są dwa przepisy:

jeden o obowiązującej linii zabudowy

drugi o minimalnej odległości od granicy

W moim przypadku linia zabudowy jest 4m, filary wystają 1,5m więc będą od granicy tylko 2,5m.

W pozwoleniu na budowę mam elewację jako obowiązującą linię zabudowy- próbowaliśmy odsunąć o 0,5m na planie zagospodarowania działki ale nie przeszło. Teraz filary są 2,5m od granicy.

Czy pomimo takiej decyzji mogę, a może muszę odsunąć elewację budynku od granicy o te 0,5m, aby filary nie przekraczały 3m od granicy działki?

Nadal nie rozumiem dlaczego nie możesz tego pytania zadać w urzędzie...

Było pytane nie tylko w urzędzie i otrzymałem różne odpowiedzi,

Co innego jak pytasz urzędnika ustnie a co innego jak sie zwrócisz z pytaniem na piśmie i z prośbą o uzasadnienie i wskazanie stosownych przepisów.

Literalnie rzecz biorąc, to budynek który chcesz wybudować nie spełnia warunków MPZP bo:

- linię zabudowy zawsze liczy sie od elewacji budynku, a okreslono ja jako obowiazująca - czyli nie podlegajacą negocjacjom,

- budynek nie spełnia wymogów "granicznych" przy takiej linii zabudowy ("5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m.")

Inaczej mówiąc odległość od granicy nie może być mniejsza niż 2,7 m licząc, od najbardziej "wysunietego" elementu budynku.