Tomek_K 24.06.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Planuję rozbudować budynek gospodarczy i zamienić go na dom. Decyzja o WZiZT nakłada na mnie obowiązek zachowania 60% powierzchni działki jako biologicznie czynnej. Tymczasem istniejący budynek ma powierzchnię zabudowy odpowiadającą 35% działki co zostawia mi około 60 m kw. na dojścia i dojazdy! No i nie da rady tego zrobić w żaden sposób!Pytam zatem szanownych forumowiczów: Czy jest jakiś zapis prawny pozwalający traktować dojazd utwardzony ażurową kostką (chodnik rzymski) tak jak n.p. zielony dach - czyli zaliczyć 50% jego powierzchni do biologicznie czynnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 24.06.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Z tego co wiem, to dojścia i dojazdy nawet nie utwardzone (wydeptane ścieżki) nie wchodzą do powierzchni biologicznie czynnej (niestety). Jak takiej drogi nie ma uwzględnionej w projekcie, to i tak uznaje się, że ona jest przy liczeniu. Również od powierzni biologicznie czynnej odejmowane jest miejsce na śmietnik. Tak przynajmniej twierdziła nasza pani architekt, a była to pani na bieżąco z przepisami, bo pracowała również w gminie (niestety nie naszej) wydając pozwolenia na budowę - z racji lokalizacji musimy mieć co najmniej 75% powierzchni biologicznej czynnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 24.06.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Kasiek ma rację. Możesz próbować odwoływać sie od decyzji o WZiZT, ale szanse są małe, albo rozbudowac budynek w górę - dobudować piętro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Hmm - trudno - boli ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 27.03.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Z tego co wiem, to dojścia i dojazdy nawet nie utwardzone (wydeptane ścieżki) nie wchodzą do powierzchni biologicznie czynnej (niestety). Jak takiej drogi nie ma uwzględnionej w projekcie, to i tak uznaje się, że ona jest przy liczeniu. A jak się liczy taką drogę i dojścia do budynku gdy nie ma ich wrysowanych w projekt zagospodarowania? Bo przecież dojście do domku może mieć szerokość 1,5m a może mieć i 0,5m a może i 0,2m a jak ktoś ma duża odległość do domku (=długie dojście) to ta szerokość może mieć istotne znaczenie. W przepisach nie ma nic napisane jaką szerokość mają mieć dojścia do domku jednorodzinnego więc jaką powierzchnię dojść biorą urzędnicy przy liczeniu tej powierzchni biologicznej gdy dojść nie ma wrysowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts