Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia biologicznie czynna kontra doj?cia i dojazdy

Tomek_K

Recommended Posts

Planuję rozbudować budynek gospodarczy i zamienić go na dom. Decyzja o WZiZT nakłada na mnie obowiązek zachowania 60% powierzchni działki jako biologicznie czynnej. Tymczasem istniejący budynek ma powierzchnię zabudowy odpowiadającą 35% działki co zostawia mi około 60 m kw. na dojścia i dojazdy! No i nie da rady tego zrobić w żaden sposób!

Pytam zatem szanownych forumowiczów: Czy jest jakiś zapis prawny pozwalający traktować dojazd utwardzony ażurową kostką (chodnik rzymski) tak jak n.p. zielony dach - czyli zaliczyć 50% jego powierzchni do biologicznie czynnej?

Z tego co wiem, to dojścia i dojazdy nawet nie utwardzone (wydeptane ścieżki) nie wchodzą do powierzchni biologicznie czynnej (niestety). Jak takiej drogi nie ma uwzględnionej w projekcie, to i tak uznaje się, że ona jest przy liczeniu. Również od powierzni biologicznie czynnej odejmowane jest miejsce na śmietnik. Tak przynajmniej twierdziła nasza pani architekt, a była to pani na bieżąco z przepisami, bo pracowała również w gminie (niestety nie naszej) wydając pozwolenia na budowę - z racji lokalizacji musimy mieć co najmniej 75% powierzchni biologicznej czynnej.

• 7 years później...
Z tego co wiem, to dojścia i dojazdy nawet nie utwardzone (wydeptane ścieżki) nie wchodzą do powierzchni biologicznie czynnej (niestety). Jak takiej drogi nie ma uwzględnionej w projekcie, to i tak uznaje się, że ona jest przy liczeniu.

A jak się liczy taką drogę i dojścia do budynku gdy nie ma ich wrysowanych w projekt zagospodarowania? Bo przecież dojście do domku może mieć szerokość 1,5m a może mieć i 0,5m a może i 0,2m a jak ktoś ma duża odległość do domku (=długie dojście) to ta szerokość może mieć istotne znaczenie. W przepisach nie ma nic napisane jaką szerokość mają mieć dojścia do domku jednorodzinnego więc jaką powierzchnię dojść biorą urzędnicy przy liczeniu tej powierzchni biologicznej gdy dojść nie ma wrysowanych?