sofix 03.05.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam! Właśnie otzrymałem Decyzję Wójta o podatku za działkę 1143 m2 oznaczona jest ona w ewidencji gruntów jako Bp/RIV do płacenia mam 286 zł za rok. Proszę o poradę czy przypadkiem nie powinienem płacić jak za grunty rolne, czyli dużo mniej?. Był kiedyś plan zagospodarowania i tam była jako budowlana, ale wygasł, nie ma na nią wz. Z góry dziękuję mam jeszcze 12 dni na odwołanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.05.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Podatek jest naliczany zgodnie z deklaracją którą składa sam podatnik.Osobiście określasz w niej wielkości i rodzaje posiadanych użytków.(Druk IR-4 i jakiś jeszcze, nie pamiętam)Osobno deklarujesz część rolną a osobno część budowlaną.Sprawdź co złożyłaś i jeśli się zgadza to odwołanie nie ma sensu.P.S. Niezależnie od wielkości kawałka rolnego podana przez ciebie kwota jest wielce prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 04.05.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Owszem w złożonej deklaracji zaznaczyłem grunty jako Bp/RIV , a co do kwoty to uważam że jak na 0,11 ha to jest za dużo, podatek za ziemię rolną jest dużo niższy. Nadal pozostaje do rozstrzygnięcia jak zakwalifikować ziemię Bp/RIV-czy jako rolną, czy "pozostałą". ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts