Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odbiór domu a odległość do granicy

Recommended Posts

słuchajcie mam pytańko

Mam kupiony styropian na ocieplenie 12cm pasowałoby ocieplić ten nasz dom na wakacjach ( mąż będzie miał przerwę wakacyjną ) ale nie wiem jak będzie później z odbiorem bo przecież z jednaj strony do granicy mam dokładnie 4m więc jak dołożę 12 cm styropianu to już nie będzie odpowiedniej odległości

chyba że odległość między się od okna

a czy oni przy odbiorze wogóle chodzą z metrem i mierzą te odległości???

Poza tym szerokość i długość domu będzie tez inna niż w projekcie o te 12 cm

Nie wiem jak oni podchodzą do tego przy tym odbiorze

różnie to buwa z odiorem, znajomy od 2 lat nie może go otrzymać, bo komin przestawił o pół metra a to wg nowych przepisów jest zmiana istotna. kosztowało go to masę kasy i ma nadzieję,że się w koncu uda.

12 cm różnicy moze być sporym problemem. może lepiej otynkować tę ścianę, odebrać a potemocieplić?

kiedys miałem podobny problem ale jeden z konstruktorów powiedział mi że odległości liczy się od sciany konstrukcyjnej budynku, a styropian do niej nie należy, tak więc spoko chyba.

Po noweli liczy sie tak:

2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.

Pozdrawiam.

czyli zgodnie z tym przepisem styropian sie liczy i będzie brakować mi te 12cm :-?

ale jeśli oni nie "robią" kontroli przychodząc do mnie na działkę i mierząc wszystkiego to powinno być wszystko ok

z okapem mam podobnie ma wysunięty 1m ( zgodnie z projektem ) a powinien być 80cm aby do granicy było ok, więc tu zawalił mój projektant źle utytułował dom na mapce :-?

http://www.tonaberykuli.emil.tnp.pl/budowa/100_0338.JPG

problem jest z tą stroną co jest potrójne okno balkonowe

tak na przyszłość dla wszystkich sprawdzajcie geodetów bo mój to zawalil cąlośc i sąsiad musiał ode mnie działke odkupić 73m w kształcie trójkąta bo jego dom stał o 2 m za blisko b :( o granica była żle wytyczona i robilismy nową granice aby jego dom stał o 4 m od granicy , a te 12 cm jak sie ktos uprze to jest problem ale jak nie to spoko tylko jest mała wątpliowość co zrobi geodeta przy wykonywaniu dokumentacji inwentaryzacyjnej przy odbiorze budynku.