Alanta 24.06.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 U nasady niektórych nowych gałązek pojawiły się zgrubienia, igły gałązki żółkną, gałąź się skręca i obumiera. Jak przełamałam to zgrubienie, to w środku siedział czarny robal długości ok.1cm - tak mnie wystraszył, ze nie zdązyłam mu sie dokładnie przyjrzeć . Wie ktoś co to za świństwo i czym to zwalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.06.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 W naszym ogrodzie, na drzewkach też pojawiły się jakieś szkodniki, mam nadzieję dzisiaj "pozyskać" odpowiednie pestycydy od brata. Dam Ci znać jutro, co mi polecił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara 24.06.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 czy te zgrubienia wyglądają jakby to miały być szyszki? a z niej dalej rosną gałazki? Czasami wyglądają jak szyszeczki przytwierdzone do gałązek.Jeśli tak, to są galasy, w których siedzą właśnie robale. Niestety te galasy trzeba zrywać i spalić. Przyjrzyj się dokładnie czy na gałązkach sosen lub innych iglaków nie ma małych białych "kropek".Sosny pryskać czymś na bazie oleju parafinowego. Moje sosny i modrzewie też były w tym roku tym "świństwem " zaatakowane. : Galasy mąż pozrywał, a ja nie mając nic innego pod ręką pryskałam wodą z Ludwikiem. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.06.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Alanta, brat polecił mi środek Talstar, male buteleczki, super trucizna 0,5ml na litr wody - mam opryskiwać drzewka, skutek narazie nieznany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 25.06.2003 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Dzięki, lecę kupić. Ale z oprysków dziś chyba nic nie wyjdzie, za duże wietrzysko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.06.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 opryskuj przy temp. max. 20 stopni, wieczorem, i raczej bez wiatru /może zawiać Ci trucizną w twarz/. Środek działa też na mszyce /mam na brzozach /, przędziorki /na jabłoni/ i inne wstrętne szkodniki. Planuj opryskiwanie na dzień, kiedy nie zanosi się na deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts